Το κίνημα «δεν πληρώνω» συνεχίζει να προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση καθώς η πλειοψηφία της κοινωνίας συμφωνεί με το κίνημα. Πιο σημαντικό όμως είναι ότι η λογική προέκταση της άρνησης πληρωμής εισιτηρίων και διοδίων οδηγεί στο τέλος, τέλος στην αμφισβήτηση της ανάγκης αποπληρωμής του δημόσιου χρέους. Άλλωστε το χρέος είναι το μόνιμο «επιχείρημα» που επικαλείται η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τα μέτρα που οδηγούν στη μαζική φτώχεια. Δεν είναι τυχαίο ότι το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς χαρακτήρισε το κίνημα ως την «πιο σημαντική απειλή που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση» (10/02/2011). Έτσι εξηγούνται και οι προσπάθειες καταστολής του κινήματος από την κυβέρνηση. Μετά τα μέτρα ποινικοποίησης που πέρασε ο Ρέππας, (βλέπε προηγούμενο τεύχος του Ξ) η κυβέρνηση προχωρά στην ίδρυση νέου σώματος ελεγκτών στον ΟΑΣΑ ενώ προετοιμάζει και ένα νέο σύστημα «ηλεκτρονικού» ελέγχου των εισιτηρίων.
Νέο σώμα ελεγκτών
Οι νέοι ελεγκτές, οι οποίοι αρχικά θα είναι 150 (θα φτάσουν τους 250 ως το τέλος της χρονιάς), ανέλαβαν καθήκοντα στις 4 Απρίλη, θα φοράνε διακριτικές στολές ενώ υποτίθεται πως θα έχουν μαζί τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι θα είναι συνδεδεμένοι με την Εφορία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα (in.gr 29/03/11) το Υπουργείο Μεταφορών έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με την αστυνομία και τη δημοτική αστυνομία, χωρίς όμως να προβλέπεται οι αστυνομικοί να ανεβαίνουν για ελέγχους στα μέσα μεταφοράς μαζί με τους ελεγκτές του ΟΑΣΑ, όπως είχε διαρρεύσει αρχικά. Έτσι, στην πράξη οι ελεγκτές δεν θα μπορούν να συλλαμβάνουν τους παραβάτες, αλλά εάν χρειασθεί θα ζητούν τη βοήθεια της Αστυνομίας, ότι γίνονταν και μέχρι σήμερα δηλαδή. Έτσι κάθε επιβάτης που αρνείται να πληρώσει εισιτήριο συνεχίζει και δεν είναι υποχρεωμένος να δώσει τα στοιχεία του στον ελεγκτή, ούτε και να περιμένει την άφιξη της αστυνομίας (για τις νομικές οδηγίες βλέπε το web-site του Ξ, www.xekinima.org).
Ηλεκτρονικό εισιτήριο
Πέρα από το νέο σώμα ελεγκτών, η διοίκηση του ΟΑΣΑ και η κυβέρνηση προωθούν ένα νέο σύστημα «ηλεκτρονικού εισιτηρίου». Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό το πώς ακριβώς θα λειτουργεί αυτό το σύστημα, όμως το σίγουρο είναι ότι το έργο θα αναλάβει ιδιώτης με τη γνωστή μέθοδο «Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» (ΣΔΙΤ). Την παραχώρηση αυτής της υπηρεσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο έχουν ήδη καταγγείλει οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ που σωστά βλέπουν σε αυτή την κίνηση το ξεκίνημα της ιδιωτικοποίησης του ΟΑΣΑ.
Πως συνεχίζουμε;
Τα μέτρα ποινικοποίησης που έχουν παρθεί ως τώρα έχουν προκαλέσει προβληματισμό και πιθανά και φόβο σε ένα μέρος του κινήματος και αυτό είναι λογικό. Επιπλέον η πλειοψηφία της αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΝ αλλά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ) έχει σταματήσει να στηρίζει ενεργά το κίνημα και να παίρνει πρωτοβουλίες για την οργάνωση και τη συνέχεια του. Παρόλα αυτά η εμπειρία από τις παρεμβάσεις που συνεχίζουν διάφορες τοπικές επιτροπές δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των απλών ανθρώπων στηρίζει το κίνημα και επιδοκιμάζει τις δράσεις του.
9 Απρίλη – μέρα δράσης του «δεν πληρώνω»
Σε αυτή την κατεύθυνση στις 9 Απρίλη ο «Συντονισμός επιτροπών-πρωτοβουλιών κατοίκων και ανοιχτών συνελεύσεων» (katoikoi.blogspot.com) και πολλές τοπικές επιτροπές οργανώνουν συντονισμένη παρέμβαση σε πολλούς σταθμούς του ΗΣΑΠ, του ΜΕΤΡΟ και του ΤΡΑΜ στην Αττική. Οι επιτροπές σε κάθε γειτονιά θα κλείσουν τα μηχανήματα στους σταθμούς της περιοχής τους στις 11 το πρωί και στη συνέχεια, όλες μαζί, θα κάνουν το ίδιο στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ στο Σύνταγμα στις 1 το μεσημέρι. Αντίστοιχη κινητοποίηση είχε διοργανωθεί και στις 19 Μαρτίου όταν μέλη επιτροπών «δεν πληρώνω» από πολλές περιοχές προχώρησαν σε κλείσιμο των μηχανημάτων του σταθμού ΜΕΤΡΟ στο Σύνταγμα. Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές το κίνημα «δεν πληρώνω» θα περάσει φάσεις ανόδου αλλά και σχετικής κάμψης και απαιτεί διάρκεια για να φέρει νίκες. Για αυτό έχει μεγάλη σημασία οι επιτροπές που έχουν δημιουργηθεί να συνεχίσουν τη δράση τους με συστηματικό τρόπο και παράλληλα να οργανώνονται κεντρικά «ραντεβού» του κινήματος, όπως άνοιγμα διοδίων σε όλη τη χώρα και μέρες συντονισμένων παρεμβάσεων στις συγκοινωνίες.