Ανακοίνωση από το Ξεκίνημα Βόλου
Η απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων (18/12/19) που είχαν καταθέσει δεκάδες πολίτες κατά της ΑΓΕΤ (με αίτημα να σταματήσει η εκφόρτωση σκουπιδιών RDF στο λιμάνι του εργοστασίου) από το Πρωτοδικείο του Βόλου δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση σε κανέναν.
Η αντίληψη ότι η σημερινή Δικαιοσύνη θα προστατεύσει περιβάλλον και τη δημόσια υγεία βάζοντας τέλος στην καύση των σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ αποδεικνύεται τραγική αυταπάτη.
Η Δικαιοσύνη που αθωώνει καταχραστές όπως οι υπαίτιοι του σκανδάλου ENERGA, που αποφυλακίζει δολοφόνους 15χρονων παιδιών όπως ο Κορκονέας (ο δολοφόνος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου), που παραγράφει τις διώξεις παιδεραστών όπως ο Ν.Γεωργιάδης της ΝΔ, που δίνει το πράσινο φως σε περιβαλλοντικά εγκλήματα όπως η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, που ξεπλένει τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής, που δεν βλέπει το όργιο της αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας, αυτή η Δικαιοσύνη δεν πρόκειται να σταματήσει την καύση σκουπιδιών στην πολυεθνική ΑΓΕΤ-Lafarge.
Όχι επειδή η καύση σκουπιδιών είναι ακίνδυνη αλλά επειδή την πραγματική εξουσία στην κοινωνία την έχουν στα χέρια τους οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες όπως η ΑΓΕΤ-Lafarge. Και η σημερινή Δικαιοσύνη, μαζί με ολόκληρο το πολιτικό και κρατικό κατεστημένο, ουσιαστικά λειτουργούν με γνώμονα τα συμφέροντα αυτών των εταιριών.
Για αυτούς τους λόγους ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η καύση σκουπιδιών στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ είναι να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί το μαζικό κίνημα. Η μόνη περίπτωση να υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις που να μπαίνουν εμπόδιο στην καύση σκουπιδιών είναι κάτω από την πίεση του κινήματος.
Τα δυο ιστορικά συλλαλητήρια τον Μάιο του 2018 και τον Μάρτιο του 2019 όπως και το μαζικότατο και γεμάτο δυναμισμό μαθητικό συλλαλητήριο πριν από ένα μήνα έδειξαν ότι η νεολαία, οι εργαζόμενοι και ο λαός του Βόλου έχουν διάθεση να παλέψουν για την υγεία τους. Όμως η διάθεση από μόνη της δεν αρκεί.Αυτό που κατά τη γνώμη μας χρειάζεται είναι ένα σχέδιο κλιμάκωσης των μαζικών κινητοποιήσεων που να περιλαμβάνει:
• Νέο παμβολιώτικο συλλαλητήριο την άνοιξη με κατάληξη το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ.
• Συνέχιση των κινητοποιήσεων της νεολαίας με μια σειρά από πανεκπαιδευτικές ημέρες δράσης με καταλήψεις/αποχές μαθητών και φοιτητών, απεργίες των εκπαιδευτικών και κοινά συλλαλητήρια μαζί και με γονείς στο μοντέλο της 21ης Νοεμβρίου.
• Μια σειρά από απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της πόλης που μπορεί να ξεκινούν από συντονισμένες στάσεις εργασίας και να κλιμακώνονται στην κατεύθυνση της 24ωρης τοπικής γενικής απεργίας.
Για να γίνουν τα παραπάνω χρειάζονται δημοκρατικές διαδικασίες στο κίνημα και κοινό μέτωπο όλων των δυνάμεων (συνδικαλιστικών, πολιτικών και περιβαλλοντικών) που με συνέπεια αγωνίζονται κατά της καύσης των σκουπιδιών. Χρειάζεται επίσης η κατανόηση ότι πρόκειται για έναν αγώνα που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική που προωθεί την καύση σκουπιδιών σε όλη τη χώρα. Για αυτό είναι απαραίτητος ο συντονισμός με τους φορείς και τα κινήματα που αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα κατά της καύσης σκουπιδιών αλλά και για τα υπόλοιπα περιβαλλοντικά ζητήματα (εξόρυξη πετρελαίου, χρυσού κοκ).