Άκρως αποκαλυπτική ήταν η απολογία του πρώην Χρυσαυγίτη βουλετή Νίκου Μίχου στη σημερινή δικάσιμο της δίκης της Χρυσής Αυγής. Το γεγονός ότι κόντεψαν να πιαστούν στα χέρια ο συνήγορος του Μίχου, Στέλιος Γρηγορίου με τους δικηγόρους του Νίκου Μιχαλολιάκου, Γιώργο και Νίκο Μιχαλόλια, αποδεικνύει ότι τα όσα ακούστηκαν τραβούν το χαλί κάτω από την υπερασπιστική γραμμή της νεοναζιστικής οργάνωσης.
Εντολές
Το πρώτο στοιχείο στο οποίο αξίζει να σταθεί κανείς είναι η λέξη «εντολή» η οποία κυριάρχησε κατά την κατάθεσή του. Εντολές δηλαδή που λαμβάνονταν από την ηγεσία για οποιαδήποτε κίνηση και δράση σχεδίαζε κάθε τοπική οργάνωση.
Εδώ ο Μίχος δεν λέει κάτι που δεν ξέραμε, δηλαδή ότι τίποτα στην Χρυσή Αυγή δεν γινόταν χωρίς εντολές από την ιεραρχία. Όμως, είναι σημαντικό που ακούγεται κάτι τέτοιο στην αίθουσα, από τα χείλη κάποιου που ανήκε σε αυτή την ιεραρχία.
Την ίδια στιγμή, ο Μίχος προσπάθησε να βγάλει την ουρά του απ’ έξω, αναφέροντας μάλιστα ότι η τοπική οργάνωση της Εύβοιας στην οποία ανήκε, χάραζε μια δική της πολιτική γραμμή, λέγοντας συγκεκριμένα:
«Εμείς είχαμε μια γραμμή δική μας, είχαμε βοηθήσει πολύ κόσμο, σας το είπε και η κα Μιαούρη, κάναμε μεγάλο κοινωνικό έργο, κάποια συσσίτια και τους τα πηγαίναμε μάλιστα και στο σπίτι.»
[όλοι οι διάλογοι είναι από το Golden Dawn Watch]
Αιχμές για τα οικονομικά
Ένα από τα «παράπονα» του Μίχου ήταν ο οικονομικός έλεγχος της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς δήλωσε -χωρίς να αφήσει πολλά περιθώρια παρερμηνείας- ότι δεν γνώριζαν που κατέληγαν τα χρήματα από τις συνδρομές των μελών.
Μίχος: Το άλλο θέμα ήταν οι συνδρομές. Κάποιος είχε πάρει 1μιση εκατομμύριο και το είχα θέσει και μέσα στο κοινοβούλιο, έπρεπε να γίνει ένας έλεγχος. Συσσίτια είχαν σταματήσει, πού πάνε αυτά τα λεφτά; Άλλο σημαντικό θέμα ήταν το θέμα των επιστημονικών συνεργατών.
Πρόεδρος: Υπήρχε αναστολή [της επιχορήγησης] όμως τότε.
Μίχος: Ναι, βεβαίως, αλλά υπήρχαν κάποια λεφτά, υπήρχαν κάποια έσοδα και ήταν πολλοί που διαφωνούσαν και έλεγαν πού πάνε τα λεφτά; Και φυσικά γύρισε κάποιος συναγωνιστής και μου είπε να μη το ψάξω.
Και εδώ είναι σημαντικό ότι ένας πρώην βουλευτής (όπως και οι πρώην ευρωβουλευτές της ΧΑ) παραδέχονται ότι τα εκατομμύρια ευρώ που είχε στην διάθεση της η Χρυσή Αυγή από κρατική χρηματοδότηση, μισθούς και προνόμια βουλευτών, συνδρομές μελών κτλ ξοδευόταν χωρίς κανένας (εκτός από τους εκλεκτούς του Μιχαλολιάκου) να ξέρει που πηγαίνουν.
Για τις επιθέσεις σε Αιγύπτιους Αλιεργάτες και ΠΑΜΕ
Το πιο σημαντικό σημείο από τα όσα δήλωσε ο Μίχος, είναι το γεγονός ότι όλα τα στελέχη της ΧΑ ήξεραν για τις οργανωμένες επιθέσεις, τόσο κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών και των μελών του ΠΑΜΕ, όσο και για τη δολοφονία του Φύσσα.
Την δολοφονική επίθεση κατά των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ την χαρακτήρισε βέβαια «αυτοάμυνα». Ακόμα και στην διαφορετική και τραγική εκδοχή που παρουσίασε ο Μίχος, καθώς από τύχη δεν υπήρξε νεκρός στην συγκεκριμένη επίθεση, δεν αναιρείται καθόλου το γεγονός ότι η ηγεσία της ΧΑ γνώριζε για τη συγκεκριμένη επίθεση.
Για την επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών είπε:
«Για τους αλιεργάτες ήταν άλλο θέμα. Ήταν αισχρό το θέμα, το θεωρήσαμε πάρα πολύ χοντρό και μετά μάθαμε ότι είχαν πάει με μπλουζάκι, και λέμε “οι άνθρωποι είναι ηλίθιοι”. Πήγαν σε σπίτι μεταναστών που κοιμόντουσαν. Το μάθαμε μετά από μέρες ότι η ΤΟ Νίκαιας είχε πάει εκεί. Τότε είπαμε στην ΚΕ για διαγραφές.»
Ταυτόχρονα φρόντισε να δηλώσει πως ο Λαγός ήξερε για την συγκεκριμένη επίθεση.
Πρ: Για το περιστατικό των αλιεργατών που λέτε, πού έγινε;
Μίχος: Πέραμα νομίζω.
Πρ: Εκεί περιφερειάρχης;
Μίχος: Περιφερειάρχης ή υπεύθυνος τοπικής;
Πρ: Ως περιφερειάρχης;
Μίχος: Ο κ. Λαγός, στα Νότια ο κ. Παναγιώταρος.
Πρ: Έλαβε τη θέση που λάβατε εσείς;
Μίχος: Ναι και μου είπε «έγινε μαλακία».
Όλοι ήταν ενήμεροι για τη δολοφονία του Φύσσα
Όσον αφορά για τη νύχτα της επίθεση στον Παύλο Φύσσα, ανέφερε πως το ίδιο βράδυ είχε ενημερωθεί και ο Λαγός και ο Μιχαλολιάκος, καταρρίπτοντας τα όσα δήλωσε λίγες μέρες πριν στο δικαστήριο η γυναίκα του Μιχαλολιάκου, Ζάρουλια, ότι έμαθαν για τη δολοφονία την επόμενη μέρα.
Μίχος: Είχα μιλήσει εκείνη τη νύχτα με όλους. Ο Παναγιώταρος ήταν; Ο Λαγός; Θυμάμαι με τον Λαγό που μίλησα έβριζε θεούς και δαίμονες.
Πρόεδρος: Και ο αρχηγός;
Μίχος: Αν θυμάμαι καλά μου είπε ότι μίλησε με τον Μιχαλολιάκο και έβριζε κι εκείνος. Είχε γίνει χαμός σας λέω. Του λέω ποιος το έκανε ρε Γιάννη; Μου λέει εκείνος ο ηλίθιος!
Πρόεδρος: Τον ήξερε δηλαδή;
Μίχος: Δεν ξέρω.
Γελοιοποίηση
Είναι εμφανές ότι ο Μίχος μέσα από την απολογία επέλεξε να «δώσει» τον Μιχαλολιάκο και τον Λαγό για το ρόλο τους στις επιθέσεις, αλλά και συγκεκριμένα τον αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο για τις εντολές που έδινε, καθώς όλα πέρναγαν από τα χέρια του και ταυτόχρονα ήταν ενήμερος για οτιδήποτε συνέβαινε.
Επομένως, η τακτική του «δεν είδα, δεν ήξερα, δεν άκουσα» που έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν όλοι οι χρυσαυγίτες που έχουν καταθέσει μέχρι τώρα στη δίκη καταρρέει και με τα λόγια ενός πρώην ηγετικού τους στελέχους, ενός ανθρώπου που ήταν «από μέσα». Και αυτό φυσικά γελοιοποιεί τους «μάγκες» χρυσαυγίτες που από τη μια εμφανίζονται «εναντίον όλων» και από την άλλη όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ευθύνες των πράξεων τους τρέχουν σαν λαγοί.
Φυσικά και ο Μίχος ήταν «μέσα»
Από την άλλη, δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι ο Μίχος ξαφνικά αποφάσισε να απαρνηθεί τον εγκληματικό και ναζιστικό του ρόλο. Άλλωστε και ίδιος δήλωσε πως οι πολιτικές του διαφορές με την Χρυσή Αυγή είναι μικρές. Είναι προφανές ότι αποτελεί από πλευράς του μια κίνηση τακτικής προκειμένου να δείξει ένα καλύτερο πρόσωπο -αν όχι μετανιωμένο- στοχεύοντας να πέσει στα μαλακά, γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι ήδη έχει πίσω του την ενοχοποιητική απόφαση της ηθικής αυτουργίας για την επίθεση στο στέκι «Συνεργείο», που μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά.
Εγρήγορση
Θα έχει πραγματικά ενδιαφέρον να ακούσουμε στην απολογία του φύρερ Μιχαλολιάκου τι έχει να δηλώσει ο ίδιος για όλα αυτά. Δεν θα μας κάνει εντύπωση βέβαια αν επιλέξει κι αυτός να μασήσει την καραμέλα του «δεν είδα, δεν άκουσα, δεν ήξερα». Αυτό φυσικά θα τον γελοιοποιήσει ακόμα παραπάνω, μια και είναι αστείο να θέλει να πιστέψουμε πως σε μια στρατιωτικού τύπου οργάνωση (όπως ο ίδιος έχει δηλώσει) ο καθένας κάνει του κεφαλιού του.
Όσο η δίκη οδεύει προς στο τέλος της αποκαλύπτεται και μέσα στο δικαστήριο ο πραγματικός ρόλος της Χρυσής Αυγής. Αυτό από μόνο του όμως δεν αρκεί για να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα περί βαριάς καταδίκης όλων των ηγετικών στελεχών της.
Μόνο η μαζική παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος μέσα και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, σε συνδυασμό με την ενωτική αντιφασιστική δράση σε γειτονιές, σχολεία και χώρους δουλειάς μπορούν να δώσουν ένα γερό χτύπημα στο φασισμό και να αυξήσουν τις πιθανότητες για καταδικαστικές αποφάσεις.