Μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αρκετά σχολεία στη Θεσσαλονίκη τελούν υπό κατάληψη, αφού οι ελλείψεις που αντιμετωπίζουν είναι μεγάλες και σοβαρές.
Ήδη από τον πρώτο μήνα χιλιάδες διδακτικές ώρες έχουν χαθεί, λόγω των σοβαρών ελλείψεων που υπάρχουν σε βασικές ειδικότητες καθηγητών, την ίδια ώρα που εκκρεμούν οι προσλήψεις των αναπληρωτών. Ακόμη, σοβαρά προβλήματα υπάρχουν με ελλείψεις βιβλίων και άλυτα προβλήματα σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών, ενώ υπάρχουν σοβαρές ζημιές σε πολλά σχολικά κτήρια.
***
Τις τελευταίες μέρες σχολεία στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τις γύρω περιοχές τελούν υπό κατάληψη εξαιτίας των παραπάνω.
Συγκεκριμένα, κατάληψη κάνουν οι μαθητές του 5ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης που τα τελευταία 7 χρόνια κάνουν μάθημα σε κοντέινερ (!!!) και ήδη με τις πρώτες βροχές ήρθαν αντιμέτωποι με το ταβάνι που έσταζε, ενώ δεν υπάρχει υποστήριξη θέρμανσης στο σχολείο.
Το 1ο ΕΠΑΛ Καλαμαριάς τελεί υπό κατάληψη αφού το να μπορεί κάποιο παιδί να πάει σχολείο είναι προνόμιο, εξαιτίας των προβλημάτων μετακίνησης που αντιμετωπίζουν οι μαθητές. Την ίδια στιγμή οι απουσίες μετράνε κανονικά χωρίς όμως να γίνεται καμία προσπάθεια ώστε να μπουν λεωφορεία για να δοθεί λύση στο πρόβλημα.
Υπό κατάληψη είναι και το 19ο ΓΕΛ, στο οποίο υπάρχουν ελλείψεις εξοπλισμού για το μάθημα της γυμναστικής. Να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο Λύκειο συστεγάζεται με το 19ο Γυμνάσιο με αποτέλεσμα λόγω της κατάληψης να μη γίνονται και τα μαθήματα του γυμνασίου. Κατάληψη κάνουν ακόμη, το 7ο ΓΕΛ, το 7ο Γυμνάσιο καθώς και το 2ο ΓΕΛ Εχεδώρου. Ήδη από τις πρώτες μέρες της σχολικής χρονιάς πολλά σχολεία της χώρας μπήκαν σε καταλήψεις εξαιτίας τέτοιου είδους προβλημάτων που ακούγονται γελοία εν έτη 2019.
***
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει λόγο για επιστροφή στην κανονικότητα, η εκπαιδευτική κοινότητα έρχεται αντιμέτωπη με προβλήματα κι ελλείψεις που θα έπρεπε να έχουν λυθεί χρόνια πριν.
Οι μαθητές, με όπλο την κατάληψη ως μέσω πίεσης για να λυθούν τα προβλήματα τους, διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση που είναι αναπόσπαστο κομμάτι με το δικαίωμα στη ζωή.
Δε θα ανεχτούμε καμία προσπάθεια υποβάθμισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Τα σχολεία οφείλουν να προσφέρουν ουσιαστικές γνώσεις και όχι να δημιουργούν «παπαγαλάκια», με μόνο στόχο να αντεπεξέλθουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά και δημοκρατικά γιατί η παιδεία που θέλουμε και για την οποία αγωνιζόμαστε είναι ένα κοινωνικό αγαθό και όχι προνόμιο για τους λίγους και τους πλούσιους.