Αποστόλης Κασιμέρης: «το κίνημα ‘Δεν πληρώνω’ αποτελεί κατάθεση προοπτικής εξέγερσης»
Αποστόλης Κασιμέρης: «το κίνημα ‘Δεν πληρώνω’ αποτελεί κατάθεση προοπτικής εξέγερσης»
Ο Αποστόλης Κασιμέρης είναι μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου εργαζομένων ΟΑΣΑ (μπλε λεωφορεία) εκπροσωπώντας την παράταξη Ανεξάρτητη Παρέμβαση.
Τι γνώμη έχεις για το κίνημα «δεν πληρώνω»;
Εγώ συμμετέχω ενεργά στο κίνημα «δεν πληρώνω». Πιστεύω ότι σαν εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες πρέπει να στηρίξουμε αυτό το κίνημα. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Δεν μπορεί να πληρώνει εισιτήριο 1,40. Με αυτό τον κόσμο πρέπει να συμμαχήσουμε. Οι σύμμαχοί των εργαζομένων δεν βρίσκονται στα γραφεία του δικομματισμού και στα κανάλια. Μόνοι σύμμαχοί μας αυτή τη στιγμή είναι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, το επιβατικό κοινό, η κοινωνία που ασφυκτιά. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι.
Το κίνημα «δεν πληρώνω» βοηθά τον αγώνα μας. Μαζί με τις απεργίες ασκεί πίεση στην κυβέρνηση. Αποθαρρύνει τους ιδιώτες επενδυτές από το να ενδιαφερθούν να αγοράσουν τις συγκοινωνίες. Πάνω απ’ όλα όμως το κίνημα «Δεν πληρώνω» αποτελεί κατάθεση προοπτικής εξέγερσης όλης της κοινωνίας. Χωρίς κάτι τέτοιο δεν υπάρχει περίπτωση να ανατραπούν οι σημερινές πολιτικές.
Τι σημαίνει στήριξη του κινήματος «Δεν πληρώνω»
Στήριξη του κινήματος «Δεν πληρώνω» σημαίνει κάλεσμα του κόσμου να μην πληρώνει, όχι μόνο τις μέρες που κάνουμε στάσεις εργασίας και για συγκεκριμένες ώρες, αλλά μέχρι η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο και τις αυξήσεις των εισιτηρίων. Σημαίνει επίσης, οι εθελοντές ελεγκτές να καταθέσουν τις ταυτότητες του ελεγκτή. Δεν μπορούμε να κόβουμε πρόστιμα στον κόσμο που θέλουμε να πάρουμε με το μέρος μας και ιδιαίτερα σ’ αυτό το κομμάτι της κοινωνίας, που καθαρά και ανοιχτά στηρίζει τον αγώνα μας. Σε αυτούς δηλαδή που οργανώνονται σε επιτροπές «δεν πληρώνω». Τέτοιες αποφάσεις θα έπρεπε να παίρνουμε στις γενικές συνελεύσεις μας…
Δεν γίνεται να επικαλούμαστε ότι αγωνιζόμαστε για το δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών κι’ από την άλλη να αφήσουμε να περνάνε «ασχολίαστες» αυξήσεις – χαράτσια που προσδίδουν – και πριν την ψήφιση του νόμου – ιδιωτικο-οικονομικό χαρακτήρα στα ΜΜΜ. Τα ΜΜΜ ανήκουν στο λαό και εμείς απλώς είμαστε «υπηρέτες» του λαού. Αυτούς οφείλουμε να ακούμε, μ’ αυτούς πρέπει να συμμαχούμε, ο λαός μας έχει εκεί για να τα διαφυλάττουμε.
Σταύρος Μανίκας: «Αν μας επιτάξουν θα πάμε σε καταλήψεις των αμαξοστασίων»
Ο Σταύρος Μανίκας είναι ιδρυτικό στέλεχος της Ενωτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, ΕΑΣ.
… Έχουμε ανοιχτό σαμποτάζ των κινητοποιήσεων από την ηγεσία του συνδικάτου. Στις τελευταίες κινητοποιήσεις ο πρόεδρος και το μεγαλύτερο κομμάτι της ηγεσίας ήταν απόντες – και αποθαρρύνουν τον κόσμο από το να συμμετέχει.
Πώς βλέπετε να αντιμετωπίζετε αυτόν τον κίνδυνο;
Πρέπει η γενική συνέλευση να εκλέξει επιτροπή που θα αναλάβει το συντονισμό του αγώνα. Αν η πορεία του αγώνα μείνει στα χέρια του Δ.Σ. θα τον ξεπουλήσουν.
Επίσης πρέπει να υπάρξουν επιτροπές ανά αμαξοστάσιο. Αυτή την πρόταση την είχαμε βάλει παλιότερα σαν σχήμα, και είχε μάλιστα περάσει σε μια γενική συνέλευση το περασμένο φθινόπωρο. Όμως το ΔΣ σαμπόταρε αυτές τις επιτροπές, δεν τις άφησαν να εξελιχτούν.
Σε μερικές μέρες το νομοσχέδιο πάει στην ολομέλεια της βουλής για να ψηφιστεί. Πώς θα αντιδράσουν οι εργαζόμενοι;
Υπάρχει ασφαλώς κούραση γιατί είμαστε σε απεργίες εδώ και πάνω από δύο μήνες, αλλά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων είναι αγανακτισμένο και πολύ μαχητικό. Πιστεύω πως από τη στιγμή που κατατεθεί το νομοσχέδιο στην ολομέλεια οι εργαζόμενοι θα στηρίξουν μια μαχητική πρόταση του είδους επαναλαμβανόμενες, καθημερινές 24ωρες απεργίες.
Η κυβέρνηση βέβαια θα προχωρήσει όπως έχει ήδη κάνει σε δικαστικές αποφάσεις ενάντια στους απεργούς, ακόμα και σε επίταξη. Πώς νομίζεις πως θα αντιδράσουν οι εργαζόμενοι;
Ναι, είναι πολύ πιθανό για να μην πούμε σίγουρο, ότι θα προχωρήσουν σε τέτοια μέτρα. Εξάλλου υπάρχουν ήδη δύο δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες κήρυξαν τις απεργίες μας παράνομες – παρόλα αυτά εμείς προχωρήσαμε. Αν επιχειρήσουν να μας επιτάξουν πιστεύω πως οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε κατάληψη των αμαξοστασίων. Εμείς σαν ΕΑΣ σίγουρα θα υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο. Σε μερικά αμαξοστάσια θεωρώ πως είναι σίγουρο πως θα βρει μαζική ανταπόκριση και στη συνέχεια θα μπορέσει να επεκταθεί και στα υπόλοιπα.
Κυριάκος Παναγιωτόπουλος: «Θα παλέψω μέχρι το τέλος»
Μιλήσαμε με τον Κυριάκο Παναγιωτόπουλο, εργαζόμενο στο αμαξοστάσιο του Πειραιά
«Εγώ ήμουν απ’ αυτούς που κοιμόντουσαν…»
μας είπε ο Κυριάκος.
«….Δεν πίστευα ότι είχαν το θάρρος να μας πειράξουν. Δεν πίστευα πως θα έφταναν μέχρι εδώ… Εμείς επιτελούμε κοινωνικό έργο. Οι δημόσιες συγκοινωνίες επιτελούν κοινωνικό έργο. Είναι δυνατόν να κάνεις κοινωνικό έργο με εισιτήρια 1,40 €; Και απολύοντας ταυτόχρονα εργαζόμενους;»
Ρωτήσαμε τον Κυριάκο αν είχε συνδικαλιστική εμπειρία παλιά.
«Δεν είμαι καθόλου πολιτικοποιημένος, δεν είχα ποτέ καμία ανάμειξη είτε με την πολιτική είτε με τον συνδικαλισμό είμαι ένας απλός εργαζόμενος. Τώρα πια, όμως, είμαι αποφασισμένος να παλέψω μέχρι τέλους».
Και τι βλέπει για το μέλλον;
«Αυτό το έκτρωμα που θέλουν να περάσουν, δεν θα περάσει. Ότι παρέλαβα από τον πατέρα μου αυτό θα παραδώσω στα παιδιά μου. Θα παλέψω μέχρι το τέλος. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το τέλος, αλλά θα ναι μέχρι το τέλος. Πάνω από το πτώμα μου θα περάσουν. Και είναι πολλοί συνάδελφοι που αισθάνονται έτσι. Και συνάδελφοι που μέχρι χτες δεν τους ήξερα. Ούτε τ’ όνομά τους δεν ήξερα. Αυτό έχουμε αποφασίσει.