Γιώργος Κασαμπαλάκος – εργαζόμενος σε ΜΚΟ
Άλλη μια θλιβερή ιστορία εργασιακής εκμετάλλευσης και αδιαφορίας για το έργο που υποτίθεται ότι συντελείται στις ΜΚΟ, έγινε πρόσφατα γνωστή και αφορά τη ΜΚΟ «Έδρα».
Ο εργαζόμενος Γ.Ε. είχε μεγάλες διαφωνίες για τον τρόπο με τον οποίο η διοίκηση της ΜΚΟ συμπεριφερόταν στους «ενοίκους» του οικοτροφείου, πρώην έγκλειστους σε ψυχιατρικά ιδρύματα. Η επιστημονική και ηθική του συνείδηση δεν του επέτρεπαν να μην αντιδράει όταν υπήρχαν επιβλαβείς πρακτικές εις βάρος τους, κάτι που οδήγησε στην στοχοποίησή του από την διοίκηση της ΜΚΟ. Ασκήθηκε επάνω του μεγάλη πίεση, προκειμένου να παραιτηθεί. Τελικά μεταφέρθηκε σε άλλη μονάδα της ίδιας ΜΚΟ, η οποία ήταν εξ’ αρχής υποστελεχωμένη και τελικά έκλεισε, λίγο καιρό αργότερα. Τότε του ανακοινώθηκε η απόλυσή του, λόγω «έλλειψης αντικειμένου εργασίας».
Σύμφωνα με το κλαδικό σωματείο εργαζομένων στις ΜΚΟ, ΣΒΕΜΚΟ «Πρόκειται για την ίδια ΜΚΟ που εφάρμοσε την τιμωρητική και ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα πρακτική, στερώντας έξοδο ενοίκου από την στεγαστική δομή που διέμενε, λόγω του ότι χρωστούσε 2 ευρώ σε συνένοικό του. Πρακτική για την οποία ο Γ.Ε. είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του και η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχιατρικές Διαταραχές του Υπουργείου Υγείας γνωμοδότησε ότι “ο περιορισμός της ελευθερίας ενός ανθρώπου δεν συνάδει με την αρχές της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και το πλαίσιο λειτουργίας μιας ανοιχτής δομής στην κοινότητα”».
Η ΜΚΟ «Έδρα» είναι επίσης γνωστή για το καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζομένων που χρησιμοποιεί κατά καιρούς (ΨΝΑ το 2011 και Δήμος Κηφισιάς το 2015), ενώ αίσθηση είχε κάνει παλαιότερα η καταγγελία για χρήση καμερών παρακολούθησης σε κοινωνικά ενταγμένους, πρώην ψυχικά πάσχοντες.
Ο Γ.Ε. έχει προσφύγει δικαστικά απέναντι στη διοίκηση της ΜΚΟ και έχει δικαιωθεί πρωτόδικα. Η αλληλεγγύη και η στήριξη των συναδέλφων στο πρόσωπό του πρέπει να θεωρείται δεδομένη, άλλωστε τέτοιες πρακτικές δυστυχώς είναι ευρέως διαδεδομένες στο χώρο.