Εκδήλωση του σχήματος «Μαχητικές & Ελεύθερες» για την καταπίεση και τους αγώνες των γυναικών
- Σάββατο 2 Μαρτίου στις 6.00 μ.μ.
- Στο χώρο Rosa Parks,
- Αιόλου 68-70 (μέσα στη στοά) στον 3ο όροφο
«Ψωμί και τριαντάφυλλα» ήταν το σύνθημα της απεργίας των εργατριών στις υφαντουργίες του Λόρενς της Μασαχουσέτης το 1912. Οι εργάτριες πάλευαν ενάντια στην περικοπή των μισθών τους που είχε επιβληθεί λόγω του φύλλου τους (ψωμί) αλλά και για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας (τριαντάφυλλα). Ήταν όμως επίσης το σύνθημα των συνδικαλιστριών που αγωνιζόταν για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι γυναίκες της εργατικής τάξης.
Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι σήμερα οι γυναίκες αγωνίζονται για την ισότητα με τους άντρες. Μέσα από τους αγώνες κερδήθηκαν πολλά. Όμως απέχουμε πολύ από την πραγματική ισότητα των δυο φύλων. Ακόμα και σήμερα οι γυναίκες αμειβόμαστε χαμηλότερα από τους άντρες, είμαστε σε εξαιρετικά υψηλούς αριθμούς θύματα έμφυλης βίας (1 στις 3 στην ΕΕ!), ερχόμαστε αντιμέτωπες με σεξουαλική παρενόχληση, σεξιστικές αντιλήψεις, και πολλών ειδών διακρίσεις. Την ίδια στιγμή πολλά από τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν σε προηγούμενες εποχές όπως το δικαίωμα στην άμβλωση απειλείται ακόμα και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Νορβηγία.
Η καταπίεση και οι αγώνες των γυναικών θα είναι το αντικείμενο της εκδήλωσης που θα πραγματοποιήσουμε στις 2 Μαρτίου στις 6.00 μ.μ. στο χώρο Rosa Parks, Αιόλου 68-70 (μέσα στη στοά, 1Ο κτήριο από τη δεξιά πλευρά) στον 3ο όροφο και σας καλούμε να συμμετέχετε.
Ομιλήτριες
- Ρουθ Κόπιντζερ* (μέσω Skype) – Βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιρλανδίας (αδερφή Οργάνωση της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Οργάνωσης «Ξεκίνημα»).
- Ηλέκτρα Κλείτσα – Μαχητικές & Ελεύθερες
- Άννη Παπαδάκη – Ομάδα γυναικών ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ
- Ελένη Μήτσου -Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση ΞΕΚΙΝΗΜΑ
- Αμάντα Κατερίνη – Εκπαιδευτικός
- Πένη Κωνσταντινοπουλου – μαθήτρια Α’ Λυκείου
Θα προβληθούν επίσης 5λεπτα βίντεο με ομιλίες αγωνιστριών από το εξωτερικό, όπως από την Σάμα Σαγουάντ, μέλους του Συμβουλίου της πόλης του Σιατλ των ΗΠΑ, από τη Ρωσία, κλπ. καθώς και βίντεο που αφορούν την έννοια της συναίνεσης και τη βία κατά των γυναικών.
*Η Ρουθ Κόπιντζερ έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Ιρλανδία – νομιμοποιήθηκαν μόλις πέρσι – ενώ το τελευταίο διάστημα έγινε γνωστή διεθνώς όταν υπερασπιζόμενη ένα θύμα βιασμού έδειξε ένα στρινγκ στη βουλή για να τονίσει ότι ρούχα και εσώρουχα δεν αποτελούν τεκμήριο συναίνεσης όπως είχε ισχυριστεί ο δικηγόρος του βιαστή στο δικαστήριο.
Η εκδήλωση στο fb εδώ