Ρεύμα φτηνό – ΔΕΗ για το λαό

Με φόντο ένα τεράστιο πανό που «κοσμούσε» τα υπό κατάληψη κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (28/6), και με σύνθημα «δεν πουλάμε και δεν πουλιόμαστε», οι εργαζόμενοι της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εκδήλωσαν τη διάθεση τους για δυναμικές κινητοποιήσεις –όπως άλλωστε έχουν ξανακάνει στο παρελθόν. Στα πηγαδάκια οι εργαζόμενοι έκφραζαν τις μύχιες σκέψεις τους για την ανάγκη το σωματείο τους (πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ) να κάνει αγωνιστική αντιπολίτευση, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση. Το δίλημμα δεν θα αργήσει να τεθεί στη διοίκηση του σωματείου. 

Πέρα από τα προβλήματα που λιμνάζουν υπάρχουν και οι τρικυμίες που έρχονται.

Με συμπληρωμένη μια 10ετία από την  θεσμοθέτηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στην Ελλάδα, με απανωτές μετοχοποιήσεις της ΔΕΗ (σήμερα το 51% ανήκει ακόμα στο κράτος), με τους ιδιώτες ήδη στην αγορά ποιος είναι αλήθεια ο απολογισμός;

Τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Η ΔΕΗ απασχολούσε προ μετοχοποίησης (το 1999) 32.888 άτομα και το 2008 23.561. Ο μ.ο. ηλικίας των εργαζομένων είναι τα 48 έτη -όπως καταγγέλλουν- και μάλιστα σε ένα κλάδο με μεγάλη επικινδυνότητα! Εξαιτίας των ελλείψεων τα καταναγκαστικά 12ωρα ή 16ωρα και η δουλειά τα σαββατοκύριακα είναι συνήθη με αποτέλεσμα να δαπανώνται ετησίως 100 εκ. ευρώ σε υπερωρίες! Όλα τα παραπάνω καταλήγουν στην απόλυτη έλλειψη σεβασμού για την ίδια την ζωή των εργαζομένων. Μόνο το 2009 από τα δεκάδες ατυχήματα, τα 7 ήταν θανατηφόρα! Κι ας περιμένουν ακόμα την πρόσληψη τους 2.297 άνθρωποι που πέτυχαν στις προκηρύξεις του 2007 και του 2008! (στοιχεία από το κείμενο του συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ, Γενάρης 2010).

Από τα κέρδη στις ζημιές. Από 304 εκ. καθαρά κέρδη το 2003 η ΔΕΗ εμφάνισε ζημιά 395 εκ. ευρώ το 2008! Ακόμα και μετά τις απίστευτες αυξήσεις που έχουν περάσει στα τιμολόγια τα τελευταία χρόνια! Οι λόγοι για τις ζημιές δεν μας προκαλούν έκπληξη, όπως κάθε τι που παραμένει σε δημόσιο έλεγχο μέσα στον καπιταλισμό, πρέπει να υποταχθεί και να υπηρετήσει την κερδοφορία του κεφαλαίου τελικά! Πως; Απλά πράγματα… Η ΔΕΗ εξαναγκάστηκε να τροφοδοτεί ακόμα και τους ιδιώτες ανταγωνιστές της με ζημιά (δηλ. οι ιδιώτες παράγουν το δικό τους ρεύμα το οποίο πουλάνε ακριβά στην ΔΕΗ και μετά αγοράζουν από τη ΔΕΗ ρεύμα στην μισή τιμή)!! Για να μην αναφέρουμε τα 3 δις ευρώ που χρωστάει το κράτος στη ΔΕΗ από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ). Αλλά η παλιότερη παγίδα για να μπαίνει η ΔΕΗ «μέσα» είναι η επί της ουσίας «επιδότηση» των κερδών των βιομηχάνων… 30 βιομηχανίες που χρησιμοποιούν τιμολόγιο υψηλής τάσης (150 v)  φεσώσαν τη ΔΕΗ 219 εκ. ευρώ μόνο για το 2009! (στοιχεία ο.π.π.).

Αυξήσεις, αυξήσεις, αυξήσεις….. Τα ίδια εδώ και σε όλη την Ευρώπη. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν έριξε τις τιμές –όπως υπόσχονταν οι λάτρεις της «ελευθερίας της αγοράς»- αλλά αντίθετα τις αύξησε. Παντού χωρίς εξαίρεση. Με βάση στοιχεία της Eurostat οι αυξήσεις τη δεκαετία της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας ήταν: Νορβηγία 89%, Σουηδία 71%, Δανία 36%, Τσεχία 64%, Ουγγαρία 49% κ.λ.π.

Όμως τα ελληνικά και άλλα μονοπώλια δεν αρκούνται. Θέλουν κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο κέρδος… Θέλουν να ξεμπερδεύουν με την ακόμα υπό δημόσιο έλεγχο ΔΕΗ. Κι αυτή την φορά έχουν και το Μνημόνιο «προστάτη» τους… Αντιγράφουμε από το ίδιο το μνημόνιο «Ενέργειες για τη δεύτερη αξιολόγηση (να έχουν ολοκληρωθεί ώς το τέλος του τρίτου τριμήνου 2010)…. iv. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις Πρόοδος των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης… Επίσης θα εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας και Υπουργική Απόφαση για τον εξορθολογισμό των τιμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας».http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4573046.

Με απλά ελληνικά, ξεχάστε το 51% στη ΔΕΗ και τις σημερινές τιμές (εμείς τις θεωρούμε ακριβές, αυτοί τις θεωρούν εμπόδιο στην κερδοφορία του κεφαλαίου!!). Και περιμένουν να δούν φως τον Σεπτέμβρη…. Σε 3 κομμάτια θέλουν να σπάσουν την ΔΕΗ. Το ένα το κερδοφόρο της παραγωγής και εμπορίας –που βέβαια θα το θέλουν όλοι οι «γαμπροί» καπιταλιστές. Και τα άλλα δύο των δικτύων μεταφοράς και διανομής –αλλά γι’ αυτά ας είναι καλά το «κοροΐδο» κράτος, ποιος καπιταλιστής θα θελήσει να αγοράσει κάτι τόσο υπεύθυνο, σοβαρό και με μεγάλο κόστος;;; Κανείς.

Κι όσο για τις συνέπειες για την κοινωνία, πολλαπλασιάστε όσα αναφέραμε παραπάνω επί 10 και βάλε…

Μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας είναι οργισμένα, αλλά και μπερδεμένα. Λίγο πριν την έκρηξη αλλά και με πολλά ερωτηματικά. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, ακόμα και ο πολύ δυναμικός αγώνας ενός κλάδου θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν θρυαλλίδα. Και όποιος δώσει το παράδειγμα δεν θα μείνει μόνος του. Θα βρει πολλούς να τον ακολουθούν.                                                        

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
986ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα