Συνέντευξη για τις εξέλιξες στο Μεξικό με την συντρόφισσα Κάρλα Τόρρες (Carla Torres) μέλος της «Επαναστατικής Αριστεράς» (Izquierda Revolucionaria) αδελφής οργάνωσης του «Ξ» στο Μεξικό
- Κάρλα, η νίκη του αριστερού υποψήφιου Ομπραδόρ, γνωστού σαν AMLO (Andrés Manuel López Obrador) συζητιέται πολύ σε διεθνές επίπεδο. Τι σημαίνει για τη μεξικανική κοινωνία, τα κινήματα και την Αριστερά στο Μεξικό;
Αυτή η νίκη είναι πολύ σημαντική, γιατί δεν μιλάμε μόνο για μια εκλογική νίκη αλλά για μια νίκη του μαζικού κινήματος που εκφράζει με την ψήφο στον ΑΜΛΟ την επιδίωξη και την ελπίδα του να αλλάξει η πραγματικότητα που ζούμε στο Μεξικό.
Τα τελευταία 12 χρόνια ζούμε μια συνεχή μείωση του βιοτικού επιπέδου, και αύξηση της βίας και της ανασφάλειας εξαιτίας του ατελείωτου πολέμου με τα καρτέλ ναρκωτικών. Ακόμη, αυξήθηκε η έλλειψη εμπιστοσύνης στους «θεσμούς» γιατί τελικά απέδειξαν πως είναι από την ίδια πλευρά με τους μεγάλους ναρκεμπόρους.
Όλα αυτά τα χρόνια ζήσαμε αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις όπως η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ύδρευσης και του ηλεκτρισμού, και τα λαϊκά στρώματα χτυπήθηκαν από μια σειρά αντεργατικών μέτρων. Το Μεξικό είναι μια χώρα με υψηλή ανεργία, φτώχεια, ανασφάλεια και γυναικοκτονίες –δολοφονούνται 7 γυναίκες κάθε μέρα!
Όλα αυτά συνοδεύονται από τεράστια διαφθορά που στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, τις οποίες κέρδιζαν τα κόμματα του κατεστημένου, είχαμε προκλητική νοθεία!
Από αυτή την άποψη η νίκη του AMLO ουσιαστικά εξέφρασε το αίτημα να σταματήσουν αυτές οι πολιτικές. Την ίδια στιγμή τα κόμματα της Δεξιάς, που ήταν ήδη σε κρίση, βρίσκονται σε πολύ αδύναμη θέση, με αποχωρήσεις μελών, κτλ. και δεν μπορούν να αποτελέσουν μια ισχυρή αντιπολίτευση στη νέα κυβέρνηση.
Η νίκη του AMLO έδωσε στο κίνημα αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στο ότι μπορεί να νικήσει.
Κατά τη διάρκεια των εκλογών χιλιάδες κινητοποιήθηκαν προκειμένου να αποτραπεί η νοθεία, έγιναν επιτροπές που φύλαγαν τις κάλπες και δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία σε σχέση με τα λεφτά που πλήρωναν μεγαλέμποροι ναρκωτικών σε υποψηφίους της δεξιάς.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πάνω από 130 αριστεροί υποψήφιοι δολοφονήθηκαν!
Γίνεται έτσι φανερή η σημασία αυτής της νίκης απέναντι στους μηχανισμούς της Δεξιάς προκειμένου πάση θυσία να παραμείνει στην εξουσία.
- Στην Ελλάδα ζούμε ακόμη τις επιπτώσεις της προδοσίας του ΣΥΡΙΖΑ και έχουμε δει τα αποτελέσματα των ρεφορμιστικών πολιτικών. Ο AMLO ήδη έχει κάνει πίσω σε κάποια σημεία σε σχέση με το προεκλογικό του πρόγραμμα. Τι περιμένει η «Επαναστατική Αριστερά» ότι θα κάνει;
Η Επαναστατική Αριστερά από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας ξεκαθάρισε ότι την ίδια στιγμή που στηρίζουμε την υποψηφιότητα του AMLO έχουμε σοβαρές διαφωνίες με το πρόγραμμα του. Η βασική κριτική μας έχει να κάνει με το γεγονός πως δεν προβάλλει ένα πρόγραμμα ριζικής αλλαγής της κοινωνίας και πάλης για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος.
Από την άλλη, κάποια σημεία στο πρόγραμμά του ήταν σωστά, όπως τα μέτρα ενάντια στη διαφθορά και το εμπόριο ναρκωτικών ή μέτρα ελάφρυνσης των φτωχών στρωμάτων. Μιλάει ακόμα για εθνικοποιήσεις κάποιων τομέων της οικονομίας. Το ζήτημα όμως είναι ότι για να πετύχουν όλα αυτά ο ΑΜΛΟ επιδιώκει μια συμμαχία με κομμάτια της άρχουσας τάξης μέσα στα πλαίσια του συστήματος. Πως θα νικήσεις τη διαφθορά με αυτό το τρόπο;
Εμείς λέμε πως είναι όχι μόνο προβληματικό αλλά και μη ρεαλιστικό να προσπαθεί να συμβιβάσει αντικρουόμενα συμφέροντα. Η άρχουσα τάξη, οι μεγάλοι επιχειρηματίες ψάχνουν μόνο το κέρδος και το κέρδος τους βασίζεται στην εκμετάλλευση και την κοινωνική αδικία. Επομένως, υπάρχει τεράστια αντίφαση ανάμεσα σε αυτά που θέλει η αστική τάξη και αυτά που αποζητούν οι εργαζόμενοι.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι οι ίδιοι οι καπιταλιστές δεν θα τον αφήσουν να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση του νέου αεροδρομίου στη πόλη του Μεξικού. Όταν ο AMLO δήλωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί, βγήκε ένας από τους πιο πλούσιους μεξικανούς επιχειρηματίες (κάποια στιγμή βρέθηκε στη λίστα του Forbes ως ο πιο πλούσιος στον κόσμο) και άρχισε να ασκεί πίεση προκειμένου να χτιστεί το αεροδρόμιο, παρά την περιβαλλοντική ζημιά που θα προκαλέσει και το ότι θα χτιστεί πάνω σε περιοχές αγροτών που δεν θέλουν να πουλήσουν τη γη τους. Κι αυτό διότι είχε οικονομικά συμφέροντα από το χτίσιμο του αεροδρομίου. Έτσι, οι επιχειρηματίες θα υπερασπιστούν με νύχια και με δόντια τα συμφέροντά τους και το ξεκαθαρίζουν από την αρχή. Μετά τις πιέσεις ο AMLO υποχώρησε. Βλέποντας αυτή την υποχωρητικότητα από τώρα, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει στη συνέχεια.
Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να οργανώσουμε το κίνημα από τα κάτω, ασκώντας πιέσεις στη νέα κυβέρνηση από τα αριστερά, στηριγμένοι στην ανανεωμένη μαχητικότητα και νέο ηθικό του κινήματος.
Ταυτόχρονα βάζουμε την πρόταση να διατηρηθούν οι επιτροπές βάσης στο εσωτερικό του Morena, του εκλογικού συνασπισμού που στήριξε την υποψηφιότητα του Ομπραδόρ, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να μπορεί η βάση να επηρεάζει την κατάσταση. Οι επιτροπές αυτές πρέπει να λειτουργούν με δημοκρατία. Εμείς σαν «Επαναστατική Αριστερά» παρεμβαίνουμε σε αυτές ώστε να σπρώξουμε το Morena προς τα αριστερά.
- Η Λατινική Αμερική έχει μια τεράστια ιστορία αγώνων αλλά και απογοητεύσεων από τις ηγεσίες της Αριστεράς και ηττών. Τα καθεστώτα του Κάστρο ή του Τσάβες, με δεδομένες τις διαφορές που υπήρχαν μεταξύ τους, δεν έκαναν το αποφασιστικό βήμα προς το σοσιαλισμό. Πως πιστεύεις πως θα επηρεάσουν οι εξελίξεις στο Μεξικό την υπόλοιπη Λατινική Αμερική;
Ο AMLO προτείνει ένα μοντέλο που θυμίζει την περίπτωση του Λούλα στη Βραζιλία ή του Τσάβες στη Βενεζουέλα. Δηλαδή δεν προτείνει σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, αλλά κάποια μέτρα ελάφρυνσης και βοήθειας στους πιο καταπιεσμένους.
Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διαφορά με τις περιπτώσεις του Τσάβες ή του Λούλα και είναι πως εκείνοι κυβερνούσαν σε μια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης που τους επέτρεψε να αναδιανείμουν τα κέρδη και στα πιο φτωχά στρώματα. Σήμερα ο AMLO λέει «θα τους ακούσω όλους, θα μιλήσω με όλους, αλλά προτεραιότητά μου είναι οι πιο καταπιεσμένοι», κάτι όμως που κάτω από συνθήκες κρίσης είναι αδύνατον να γίνει στα πλαίσια του καπιταλισμού.
Παρόλα αυτά, πρέπει να πούμε πως ήδη η νίκη του, η νίκη ενάντια στη νοθεία, έχει αντίκτυπο στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική, γιατί είναι μια νίκη του κινήματος.
Σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουμε δεξιές κυβερνήσεις, όπως του Μάκρι στην Αργεντινή, που διαδέχτηκαν ρεφορμιστικές κυβερνήσεις με παρόμοιο πρόγραμμα με τον AMLO, που εξαιτίας του ότι δεν έκαναν το αποφασιστικό βήμα προς το σοσιαλισμό, άφησαν χώρο στη Δεξιά να ξαναέρθει στην εξουσία. Και φυσικά αυτοί που πληρώνουν για την ατολμία των ηγεσιών αυτών των κομμάτων, είναι οι φτωχοί, οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες.
- Ποια είναι η κατάσταση του γυναικείου και νεολαιίστικου κινήματος αυτή τη περίοδο;
Το τελευταίο διάστημα είδαμε το ξέσπασμα πολλών κινημάτων. Για παράδειγμα, μια κινητοποίηση που ξεκίνησε μάλιστα από ένα ιδιωτικό σχολείο ενάντια στον προηγούμενο πρωθυπουργό Πένια Νιέτο και τις πολιτικές του μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, διαμαρτυρίες νέων φοιτητών και εργαζομένων ενάντια στην καθημερινή ανασφάλεια κλπ. Και βέβαια, όπως και στον υπόλοιπο πλανήτη, είδαμε εκπληκτικές κινητοποιήσεις γυναικών.
Εμείς συμμετείχαμε ενεργά στις δυο τελευταίες πορείες για την 8η Μάρτη – ιδίως στην τελευταία υπήρχε τεράστια συμμετοχή. Επίσης, πριν ένα χρόνο δημιουργήσαμε ένα φεμινιστικό σχήμα, το «Μαχητικές και Ελεύθερες» παίρνοντας παράδειγμα από τις συντρόφισσες/ους μας στη Ισπανία (κάτι που έκαναν και οι συντρόφισσες/οι στην Ελλάδα) που είχε μεγάλη επιτυχία.
Σε περιόδους κρίσης τα πιο καταπιεσμένα στρώματα, όπως είναι οι εργαζόμενες γυναίκες, καταπιέζονται ακόμα περισσότερο και αυτό το βλέπουμε καθαρά σε πολλές χώρες που οι γυναίκες βγαίνουν στο προσκήνιο με μαζικές κινητοποιήσεις.
- Ποια είναι η παρέμβαση της «Επαναστατικής Αριστεράς» σε αυτό το γενικό κλίμα;
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτή τη φάση τα διάφορα κινήματα να συνεχίζουν να κινητοποιούνται ανεξάρτητα από τις επιλογές του AMLO. Η τακτική μας αυτή την περίοδο είναι να συμμετέχουμε όσο περισσότερο μπορούμε στις πολιτικές διεργασίες του Morena, που έχει μια πολύ χαλαρή δομή σε αυτή τη φάση, προκειμένου να το σπρώξουμε προς τα αριστερά. Από την άλλη να συνεχίσουμε την ανεξάρτητη δουλειά μας, δίνοντας κριτική υποστήριξη στα σωστά βήματα που κάνει η κυβέρνηση του AMLO, αλλά κάνοντας αυστηρή κριτική στις υποχωρήσεις και προτείνοντας ένα πρόγραμμά για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.