Συνεχίζουν το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού

Άρθρο της Σύνταξης από το νέο τεύχος του «Ξ», 474, 31 Μάη – 14 Ιούνη, που κυκλοφορεί

 

Τις προηγούμενες μέρες οι εφημερίδες «Καθημερινή» και «Huffington Post» δημοσίευσαν τα ποσά που θα πρέπει να πληρώσει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές, την επόμενη περίοδο, για την αποπληρωμή του χρέους.

Τα ποσά αφορούν την περίοδο μέχρι το 2022, δηλαδή περίοδο 5 χρόνων από σήμερα, και είναι:

  • 35 δισ. ευρώ για χρεολύσια
  • 30 δισ. ευρώ για τόκους
  • 5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σύνολο: 70 δισ. ευρώ. Αξίζει να τονίσουμε ότι από αυτά τα 70 δισ. € τα 40 αφορούν την αποπληρωμή παλιών δανείων αλλά τα 30 αφορούν τόκους!! 

Για μια ακόμη φορά τα στοιχεία και οι αριθμοί λένε την αλήθεια που οι κυβερνώντες ποτέ δε λένε. Τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα, και που συνολικά φτάνουν το ποσό των 273 δισ. ευρώ (huffingtonpost.gr, 25/05/2018) δόθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες ειδικά της Γερμανίας και της Γαλλίας, και ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει όχι μόνο τα ποσά των δανείων αλλά και ένα «κάρο» τόκους από πάνω…

***

Οι κυβερνήτες, Τσίπρας και Σία, προσπαθούν εδώ και καιρό να παραμυθιάσουν τον ελληνικό λαό ότι θα πετύχουν μια σωτήρια συμφωνία που θα μειώσει το χρέος, κι ότι όπου να ‘ναι βγαίνουμε από το Μνημόνιο (στις 20 Αυγούστου). Η «έξοδος θα είναι καθαρή» λέει και ξαναλέει η κυβέρνηση, υπονοώντας ότι τα βάσανα του ελληνικού λαού θα τελειώσουν.

Ποια είναι η αλήθεια;

H κυβέρνηση Τσίπρα είχε επενδύσει τις ελπίδες της στην αντικατάσταση του Γερμανού υπουργού οικονομικών, Σόιμπλε, ο οποίος ήταν Συντηρητικός-Χριστιανοδημοκράτης, από ένα Σοσιαλδημοκράτη, μετά τις πρόσφατες Γερμανικές εκλογές. Ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός διορίσθηκε, μέσα από τη συμμαχική κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Χριστιανοδημοκρατών, ονομάζεται Όλαφ Σόλτς, αλλά η πολιτική που ακολουθεί είναι η ίδια με αυτή του Σόιμπλε.  Συγκεκριμένα,  στο τελευταίο Eurogroup, ο Σόλτς είπε «όχι» σε δύο προτάσεις:

  • Στο να δοθεί παράταση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους κατά 15 χρόνια όπως είχε ζητήσει το ΔΝΤ
  • Στο να συνδεθεί η αποπληρωμή του χρέους με τους μελλοντικούς δείκτες ανάπτυξης (δηλαδή όταν η οικονομία πηγαίνει καλά, να πληρώνει η Ελλάδα περισσότερα κι όταν δεν πηγαίνουν καλά λιγότερα) – αίτημα που είχε θέσει η Γαλλία μαζί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ΕΣΜ.

***

H κυβέρνηση έλπιζε ότι μιας και τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία πηγαίνουν καλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα σπάνε ρεκόρ, οι «εταίροι» θα ήταν καλοί με την Ελλάδα και δεν θα την αναγκάζανε να εφαρμόσει τις συμφωνημένες δεσμεύσεις της για μείωση των συντάξεων από τις αρχές του 2019 και για μείωση του αφορολόγητου από τις αρχές του 2020.

Οι μειώσεις αυτές είναι μεγάλες και καθόλου αμελητέες για τα εργατικά νοικοκυριά: η μείωση των επικουρικών συντάξεων θα φτάσει το 30% ενώ το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί από 8.500 περίπου σε 5.500.

Οι «εταίροι» όμως δεν το συζητάνε κι έτσι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει ξανά, όπως πέρυσι, 13η σύνταξη για να αντισταθμίσει ως ένα βαθμό τις απώλειες. Μόνο που αν πέρσι και πρόπερσι αυτό το ποσό ήταν ενισχυτικό, έστω σ’ ένα μικρό βαθμό, για τα φτωχά νοικοκυριά, φέτος στην καλύτερη περίπτωση θα καλύπτει τις νέες απώλειες στο εισόδημα.

***

«Καθαρή έξοδο» έλεγε και ξανάλεγε ο Τσίπρας… αλλά στην τελευταία ομιλία του στο Σύνδεσμο Βιομηχάνων (που αλλού) ήταν πιο ειλικρινής:

«Σε αντίθεση με την είσοδό μας στα μνημόνια, η έξοδος μας από αυτά δεν θα τα αλλάξει όλα στη ζωή μας απότομα και ”θεαματικά”…».

Με άλλα λόγια, μην περιμένετε να γίνει τίποτα ιδιαίτερα σημαντικό με το που θα βγούμε από τα Μνημόνια. Τότε… προς τι η φασαρία με την «καθαρή έξοδο»;

Να ποια είναι η πραγματική κατάσταση όπως την περιγράφει ο γερμανικός τύπος (η οικονομική εφημερίδα Handesblatt) και η ελληνική έκδοση της Huffington PostΓερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα σε αυστηρή επιτήρηση για δεκαετίες», 25/05/2018):

«Και μετά την εκπνοή του προγράμματος στήριξης η Αθήνα θα παραμείνει σε καθεστώς εποπτείας, όπως προκύπτει από το κείμενο του ”Συμπληρωματικού Μνημονίου” της Κομισιόν.

»Στις 40 σελίδες του κειμένου αναφέρονται οι λεπτομέρειες των ελέγχων που θα κληθούν να διασφαλίσουν ότι και μετά τις 20 Αυγούστου διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεχιστούν…

»Ούτως ή άλλως η Ελλάδα θα πρέπει να μάθει να ζει με τους τακτικούς ελέγχους των δανειστών για πολλές ακόμα δεκαετίες. Μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο η Ελλάδα θα έχει λάβει συνολικά 273 δις ευρώ. Σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΜΣ μια χώρα θα βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης μέχρι να αποπληρώσει το 75% του χρέους της. Στην περίπτωση της Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν το νωρίτερο μέχρι το 2050».

Τα σχόλια περιττεύουν.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,272ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
432ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα