Συνέντευξη Ε. Τομπατζόγλου: Τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής συνεχίζουν τη δράση τους

Συνέντευξη στην Δανάη Κισκήρα – Μπαρτσώκα, που δημοσιεύτηκε στο documentonews.gr

 

 

Η Ελευθερία Τομπατζόγλου, η οποία δέχτηκε πρόσφατα επίθεση από μέλη της Χ.Α. στον κοινωνικό χώρα Φαβέλα, είναι  δικηγόρος της πολιτικής αγωγής για την οικογένεια Φύσσα.

Σήμερα 20 Απριλίου συμπληρώνονται τρία χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής. Μίας δίκης που αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη δικαστική διαδικασία που συμβαίνει στην Ελλάδα, από τη δίκη των Συνταγματαρχών.

Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τον Σεπτέμβριο του 2013, άνοιξε ο ασκός του Αίολου για τη Χρυσή Αυγή. Η ηγετική ομάδα της ναζιστικής οργάνωσης, στελέχη αλλά και απλά μέλη της, συνελήφθησαν καθώς εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες.

Η ανακριτική διαδικασία κράτησε εννέα ολόκληρους μήνες και όταν τελείωσε, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε, με αμετάκλητο βούλευμά του, την παραπομπή 69 προσώπων, μεταξύ αυτών ολόκληρης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χ.Α., όπως αυτή αναδείχθηκε στις εκλογές του 2012, με την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Στο βούλευμα το οποίο αποτελείται από 1.109 σελίδες αναφέρονται όλα τα αδικήματα που διαπράχτηκαν από στελέχη και μέλη της οργάνωσης από το 2008.

 

  • Σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία της δίκης;

«Σε αυτή τη φάση έχουν εξεταστεί όλοι οι μάρτυρες κατηγορίας και βρισκόμαστε στα αναγνωστέα έγγραφα, που πρακτικά σημαίνει πως εξετάζουμε τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία αποτελούνται από δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά όσα υπήρχαν ήδη στον κατάλογο του δικαστηρίου και είχαν προκύψει από την ανάκριση και το δεύτερο είναι αυτά που θα προσκομίσουμε και οι δύο πλευρές, η Πολιτική Αγωγή και η Υπεράσπιση. Μετά την προσκόμιση αυτών των εγγράφων θα ξεκινήσουν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης.

Αυτή τη στιγμή εξετάζονται τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την κατάσχεση των σκληρών δίσκων των υπολογιστών των κατηγορουμένων. Στις επόμενες δικασίμους αναμένεται να εξεταστεί ο σκληρός δίσκος του Μιχαλολιάκου, φωτογραφίες, video, κείμενα και ό,τι σχετίζεται με την υπόθεση».

  • Υπάρχει καθυστέρηση στη διεξαγωγή της δίκης; Ήδη μετράμε τρία χρόνια.

«Καθυστέρηση στη διαδικασία υπήρχε τους πρώτους δύο – τρεις μήνες, εξαιτίας των αβάσιμων – γι’ αυτό και απορριφθέντων – ενστάσεων που κατέθετε η πλευρά της υπεράσπισης. Επιπλέον κάποιοι κατηγορούμενοι ισχυρίζονταν ότι δεν έχουν δικηγόρο και ζητούσαν να τους ορίσει το κράτος. Όλα αυτά καθυστέρησαν τη διαδικασία στην αρχή.

Η δίκη πλέον, διεξάγεται 10 φορές τον μήνα, πράγμα που σημαίνει σχεδόν τις μισές εργάσιμες ημέρες. Άλλο ένα στοιχείο που δικαιολογεί τη μεγάλη διάρκεια είναι ο μεγάλος αριθμός των μαρτύρων. Αν σκεφτεί κανείς πως οι μάρτυρες κατηγορίας ήταν 150 και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στις 242 συνεδριάσεις, με κάποιους από αυτούς να καταθέτουν δύο και τρεις ημέρες, έχοντας πολλά στοιχεία να εισφέρουν,ως θύματα επιθέσεων, η ροή της δικής είναι φυσιολογική.

Στην πραγματικότητα δεν έχουμε να κάνουμε με καθυστέρηση αλλά με μία διαδικασία που διεξάγεται σωστά. Αν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό σε έναν περίπου χρόνο θα έχουμε τελειώσει».

  • Πόσο σημαντική είναι η προσέλευση του κόσμου στο δικαστήριο;

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει κόσμος στη διαδικασία αλλά, δυστυχώς με δεδομένο ότι ελάχιστα μόνο Μέσα προβάλλουν τη δίκη, αυτό δεν συμβαίνει.

Όταν μιλάμε για ένα κόμμα το οποίο αυτή τη στιγμή, είναι στην ελληνική βουλή, είναι αδιανόητο να μην υπάρχει, τουλάχιστον στα δελτία ειδήσεων, ανά βδομάδα ή ανά δέκα μέρες έστω, μία περίληψη των στοιχείων που έχουν προκύψει. Ο κόσμος που είναι ενημερωμένος δεν μπορεί να έχει συνεχόμενη παρουσία στη δίκη, πράγμα που είναι απολύτως λογικό, αν ο κόσμος είχε πληροφόρηση από τα ΜΜΕ αυτό θα πήγαινε κάπως κυκλικά».

  • Το γεγονός ότι η δίκη διεξάγεται και στον Κορυδαλλό επηρεάζει την προσέλευση του κόσμου;

«Ούτε στο Εφετείο έρχεται κόσμος. Αποτελεί ψευτοδίλημμα ότι ο Κορυδαλλός ευθύνεται για τη μικρή προσέλευση του κοινού. Το πρόβλημά μας με τον Κορυδαλλό είναι ξεκάθαρο: ο φυσικός χώρος διεξαγωγής της δίκης είναι οι δικαστικές αίθουσες και όχι οι φυλακές».

  • Τι αποτέλεσμα προσδοκά η Πολιτική Αγωγή;

«Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν και τις καταθέσεις των μαρτύρων αυτό που περιμένουμε είναι να αναχθεί η δράση της Χρυσής Αυγής σε αυτό που πραγματικά είναι: σε δράση εγκληματικής οργάνωσης. Δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία στη συνείδηση του κόσμου, ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση. Το πρωτόγνωρο εδώ είναι, ότι έχει ενδυθεί τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, γι’ αυτό ίσως, υπάρχει μία δυσκολία, τόσο στον κόσμο, όσο ενδεχομένως και σε μία Έδρα, να κατανοήσει αυτό που συμβαίνει. Αν η Χρυσή Αυγή δεν ήταν πολιτικό κόμμα, η καταδίκη των πράξεων των κατηγορουμένων θα ήταν δεδομένη».

  • Μετά τη δολοφονία Φύσσα, η Χ.Α. μείωσε αξιοσημείωτα τη δράση της και απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο τον τελευταίο χρόνο, υπάρχει μία επαναφορά των ταγμάτων εφόδου, με πρόσφατο παράδειγμα την επίθεση στον κοινωνικό χώρο Φαβέλα, όπου υπήρξατε κι εσείς θύμα. Πως εξηγείται αυτή η επανεμφάνιση και μάλιστα εν μέσω δίκης;

«Αν κάποιος γνωρίζει τα δομικά στοιχεία αυτής της οργάνωσης είναι εύκολο να καταλάβει το γιατί. Ο κορμός της Χρυσής Αυγής είναι η βία. Είναι το πρόταγμά τους. Χωρίς τη βία δεν μπορεί να υπάρξει συνοχή στα μέλη της, είτε είναι ανώτερα είτε κατώτερα.

Αφαιρώντας τη βία η Χρυσή Αυγή χάνει δύναμη εσωτερικά, χάνει ισχύ, χάνει τη δύναμη που ασκεί στα μέλη της.

Τα μέλη της δεν θέλουν μια «σοβαρή» Χρυσή Αυγή, όπως έχει ειπωθεί, κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στο πρότυπο των Ελλήνων ναζιστών. Προκείμενου λοιπόν, να μην χάσει αυτόν τον κόσμο, να δείξει ότι είναι ισχυρή, παραμένει αντισυστημική και δεν είναι συμβιβασμένη, έπρεπε αναγκαστικά να περάσει το μήνυμα, ότι είναι εδώ, παραμένουν οι ίδιοι και συνεχίζουν.

Ο Μιχαλολιάκος καταδίκασε την επίθεση στη Φαβέλα, δύο ώρες μετά, χωρίς να έχει υπάρξει καμία επίσημη αναφορά στη Χρυσή Αυγή από κανέναν μας. Ουσιαστικά αυτό που έκανε ήταν να αναλάβει την ευθύνη. Έσπευσε να κάνει μια διάψευση όταν ακόμα δεχόμασταν τις πρώτες βοήθειες, χωρίς να έχουμε προλάβει να κάνουμε καμία δήλωση».

  • Ποια ήταν η πιο δυνατή στιγμή της δίκης μέχρι τώρα;

«Συναισθηματικά η πιο δυνατή στιγμή ήταν η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα. Ανταποκρίθηκε χωρίς να αφήσει τον πόνο της να την κρατήσει πίσω. Ήταν συγκλονιστική.

Από πλευράς αποδεικτικών στοιχείων, η πιο δυνατή στιγμή της διαδικασίας, ήταν η κατάθεση του πρώην μέλους και επιστημονικού συνεργάτη της Χ.Α. στη Βουλή, Ηλία Σταύρου. Η ψυχρότητα με την οποία παρέθετε, όσα ξέρουμε για τη δράση των χρυσαυγιτών, σαν δεδομένα και φυσιολογικά, ήταν κάτι το τρομερό. Ό,τι έλεγε το έλεγε με πλήρη έλλειψη ανθρωπισμού και συναισθήματος. Δεν μιλούσε υποκειμενικά. Θεωρούσε πως όσα έλεγε αντιπροσωπεύουν την κοινή λογική. Θεωρούσε δεδομένο, ότι χρειάζεται βία για να ξεφορτωθείς τους μετανάστες. Η διαφωνία του με τη Χρυσή Αυγή, μάλιστα, ήταν πως τον ενοχλούσε ότι η βία ήταν ασύδοτη ενώ εκείνος πιστεύει στη βία του κράτους. Στη βία, δηλαδή, που θα ασκήσει, όχι η Χρυσή Αυγή, αλλά το κράτος της Χρυσής Αυγής. Συγκεκριμένα είχε καταθέσει πως κατά τη διάρκεια ομιλιών του υποστήριζε τη βία, αλλά τη νόμιμη – για εκείνον – βία, δηλαδή, ήταν υπέρ στο να τοποθετήσει ο στρατός νάρκες στα σύνορα, να βουλιάζει βάρκες με μετανάστες και πρόσφυγες το λιμενικό ή να σκοτώνει η αστυνομία. Όσο και να έχεις διαβάσει, όσα και αν έχεις ακούσει, όταν έρχεται ένας από αυτούς και παραδέχεται με τόση κυνικότητα τα όσα κάνουν, είναι συγκλονιστικό».

Λίγο πριν πεθάνει, ο Γκέμπελς είχε πει πως «θα ξαναγυρίσουμε και η γη θα τρέμει». Αυτό προσπαθεί να κάνει η Χρυσή Αυγή, εκτός αλλά και εντός δικαστηρίου. Προσπαθεί να κάνει μία ολόκληρη χώρα να τρέμει, τραμπουκίζοντας, χτυπώντας και λοιδορώντας ανθρώπους.

Η δίκη είναι δημόσια, συνεπώς, ανοιχτή στο κοινό, το μόνο που χρειάζεται για να μπορέσει κάποιος να την παρακολουθήσει από κοντά, είναι η προσκόμιση του δελτίου αστυνομικής ταυτότητάς του. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής της, αναρτώνται κάθε μήνα από το Golden Dawn Watch, ενώ η διαδικασία λαμβάνει χώρα, είτε στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών, είτε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

 

#gdtrial

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,276ΥποστηρικτέςΚάντε Like
988ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
434ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα