Του Πέτρου Τζομάκα
Εκτός από τις διάφορες δραστηριότητες διασκέδασης και αναψυχής υπήρχαν και οι καθιερωμένες πολιτικές συζητήσεις που κέρδισαν τις εντυπώσεις και τις καρδιές των συμμετεχόντων στο κάμπινγκ, πράγμα που φάνηκε από τις πρώτες κιόλας συζητήσεις αφού η προσέλευση αλλά και η ενεργή συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη (όσον αφορά τη προσέλευση σχεδόν καθολική). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συζητήσεις δεν ήταν "κεκλεισμένων των θυρών" με αποτέλεσμα όχι μόνο να συμμετέχουν φίλοι και σύντροφοι, αλλά και παραθεριστές που συνέπεσαν οι διακοπές τους στη Σαμοθράκη με τις μέρες του κάμπινγκ.
Αρχικά, η συζήτηση που αφορούσε τους μετανάστες ήταν διαφωτιστική ιδιαίτερα για ανθρώπους που για πρώτη φορά έρχονταν σε επαφή με την οργάνωση ή συμμετείχαν σε κάμπινγκ της Y.R.E. Οι μετανάστες, με την βοήθεια μεταφραστικής ομάδας που συγκροτήθηκε εθελοντικά από τους συμμετέχοντες στο κάμπινγκ, όχι μόνο παρακολούθησαν απρόσκοπτα την συζήτηση αλλά παρουσίασαν οι ίδιοι τα προβλήματα και τις περιπέτειες τους στην Ελλάδα, πράγμα που βοήθησε στη σύνδεση με τις τρέχουσες εκστρατείες της Y.R.E. αλλά και έριξε φως στους παλιούς αγώνες και τη δράση μας.
Συγκίνηση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του Τίμοθυ Αμπντούλ -ένα απ΄ τα θύματα του ρατσιστή δολοφόνου Καζάκου- που μίλησε για την εκστρατεία που κάνει η Y.R.E. για την αποκατάσταση των επιζώντων, αλλά και του Μπικόγκο Ραμαντάνι για τα 6 1/2 χρόνια φυλάκισης και τους βασανισμούς που υπέμεινε για ένα έγκλημα που ποτέ δεν διέπραξε!
Τεράστιο ενδιαφέρον είχαν και οι δύο συζητήσεις-ταμπού για πολλούς: τα ναρκωτικά και η ομοφοβία. Η Y.R.E. δείχνοντας για μία ακόμα φορά το πρωτοποριακό της χαρακτήρα έθιξε τα ζητήματα αυτά και αυτό εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους συμμετέχοντες.
Παράλληλα με αυτές τις συζητήσεις διεξήχθησαν κι άλλες για το φαινόμενο του SARS και τη δράση των πολυεθνικών στο χώρο της υγείας και για τα ζητήματα των γυναικών του 3ου κόσμου με αφορμή την συμμετοχή της Y.R.E. στην καμπάνια για τη διάσωση της Νιγηριανής Αμίνα Λαουάλ. Και πάλι οι συζητήσεις αυτές ήταν πολύ ενημερωτικές, με παρουσίαση πολλών στοιχείων και αριθμών που αρκετοί δεν γνώριζαν.
Τέλος, καλές εντυπώσεις άφησαν οι συζητήσεις για το Κυπριακό καθώς επίσης και για τον απολογισμό των κινητοποιήσεων του Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη. Στη πρώτη είχαμε τη συμμετοχή της Ζεχρά Τσενγκίζ και του Δώρου Μιχαήλ (αγωνιστές αμφότεροι, τουρκοκύπρια και ελληνοκύπριος αντίστοιχα), αποδεικνύοντας ότι στο χέρι των λαών είναι η λύση. Η δεύτερη συζήτηση, περιλάμβανε μπόλικη αντιπαράθεση μιας και συμμετείχαν σύντροφοι και φίλοι από διαφορετικές συνιστώσες του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης.
Συνοψίζοντας, οι συζητήσεις στο κάμπινγκ της Υ.R.E ήταν απλές, κατανοητές, ενδιαφέρουσες και πάνω απ’ όλα ήταν συζητήσεις που μπορούσε να συμμετέχει ο καθένας και όχι διαλέξεις για ειδήμονες.