Περί αξιολόγησης διεθνώς…

Τα παρακάτω αποσπάσματα είναι από τον ημερήσιο τύπο και από ανακοινώσεις συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών και δίνουν μια πολύ καλή εικόνα για το πως εννοούν την διαδικασία της αξιολόγησης και της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων οι κυβερνώντες.

"Στη χώρα μας, μόνο το 0,9% του AEΠ διατίθεται στην έρευνα όταν στην E.E. ο μέσος όρος φθάνει το 2% με το σχεδόν 1% να προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Tο πρόβλημα της έρευνας στα ελληνικά πανεπιστήμια (αλλά και τα ερευνητικά κέντρα) σχετίζεται, επίσης, με το ότι ο δευτερογενής τομέας της ελληνικής βιομηχανίας είναι πολύ μικρός για να στηρίξει μόνιμες και όχι ευκαιριακές συνεργασίες, ενώ στον δυτικό κόσμο οι ισχυρές πολυεθνικές στηρίζουν τα ερευνητικά προγράμματα".

"Στις HΠA κατά κύριο λόγο, αλλά και τη Bρετανία τα ιδρύματα διαπνέονται από το πνεύμα της ιδιωτικής οικονομίας και τις ανάγκες της αγοράς. Aντίθετα, τα πανεπιστήμια της ηπειρωτικής Eυρώπης εστιάζουν στην ακαδημαϊκή διάσταση των σπουδών και τον κοινωνικό χαρακτήρα του ιδρύματος" αναφέρει ο πρύτανης του EMΠ κ. Aνδρέας Aνδρεόπουλος. Και συνεχίζει. "Bασική διαφορά επίσης είναι ότι τα πανεπιστήμια HΠA και Bρετανίας αναζητούν πόρους χρηματοδότησης από δίδακτρα, την αγορά και τα ερευνητικά προγράμματα (τα δίδακτρα στην ηπειρωτική Eυρώπη είναι συμβολικά). Tο άνοιγμα των πανεπιστημίων στον ιδιωτικό τομέα τα καθιστά ευέλικτα στη χρηματοδότηση, αλλά περιορίζει την ακαδημαϊκή τους αυτοτέλεια".

"Για το ζήτημα της υποχρηματοδότησης ενδεικτικό είναι -σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Oμοσπονδίας Συλλόγων ΔEΠ AEI (ΠOΣΔEΠ)- ότι τη δεκαετία 1993-2002 τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες (σε αποπληθωρισμένες τιμές) των AEI μειώθηκαν κατά 25,59%, ενώ για τις υποδομές κατά 57,33%".

Για την αξιολόγηση στα βρετανικά πανεπιστήμια

"Στη μία από τις δύο πτυχές αξιολόγησης, την Αποτίμηση Ερευνητικού Έργου, τα πανεπιστήμια σημείωσαν αξιοθαύμαστες επιδόσεις:Το 1992, το 23% βαθμολογούνταν με άριστα. Το 1996, άριστα έπαιρνε το 31%. Το 2001, αρίστευσε το 55%.

Στην δεύτερη πτυχή της αξιολόγησης, από τον Φορέα Πιστοποίησης της Ποιότητας το 2001 το 55% των πανεπιστημίων βαθμολογήθηκαν με 22-24 (με άριστα το 24). Ενώ, όμως, είχαν επιτύχει υψηλή βαθμολογία και περίμεναν αύξηση χρηματοδοτήσεων, οι κρατικοί πόροι για την παιδεία είχαν περικοπεί κατά 36% και ήταν αδύνατο να ανταμειφθούν τα πανεπιστήμια αναλόγως". (από Καθημερινή 12/1003, και Ελευθεροτυπία 7/9/03).

19 από τα καλύτερα πανεπιστήμια συγκρότησαν το Russel Group και αυτοαξιολογούνται μόνα τους αγνοώντας τον επίσημο φορέα πιστοποίησης της ποιότητας (ο.π.).

Η κυβέρνηση Μπλερ σχεδιάζει τριπλασιασμό των διδάκτρων στα ΑΕΙ με αποτέλεσμα αυτά να φτάσουν τα 6.750 ευρώ ετησίως (ο.π.).

Οι υπεύθυνοι του Κέμπριτζ – ενός εκ των κορυφαίων ιδρυμάτων της χώρας – ενθαρρύνουν τις συνεργασίες με τη βιομηχανία και μόνο τον τελευταίο χρόνο το πανεπιστήμιο παρέδωσε σε ιδιωτικούς φορείς περισσότερες από 25 ευρεσιτεχνίες, οι οποίες θα αποφέρουν τεράστια κέρδη στις επιχειρήσεις (ο.π.).

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,276ΥποστηρικτέςΚάντε Like
988ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
434ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα