Η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής που σαν αποτέλεσμα είχε τη σύλληψη 11 μελών νεοναζιστικής οργάνωσης που δρούσαν είτε με το όνομα «Combat 18» (C18), είτε «Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές» (ΑΜΕ) ξεδιπλώνει μια σειρά από αποκαλύψεις τόσο για τη δράση της, όσο και για τις επαφές και τους δεσμούς που έχει με άλλες φασιστικές οργανώσεις, όπως η Χρυσή Αυγή.
Το όνομα της οργάνωσης παραπέμπει σε αγγλική νεοναζιστική οργάνωση, με το 18 να συμβολίζει τα γράμματα του γερμανικού αλφαβήτου που αντιπροσωπεύουν τα αρχικά του Αδόλφου Χίτλερ.
Ολόκληρο οπλοστάσιο
Στις κατ’ οίκον έρευνες βρέθηκαν πενήντα κιλά νιτρική αμμωνία (ικανή να ανατινάξει ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο!) βόμβες μολότοφ, κροτίδες, βιβλία, σημαίες και φυλλάδια ακροδεξιού περιεχομένου, μαχαίρια και σουγιάδες, ρόπαλα και σιδερογροθιές, κυνηγετικά όπλα, γκαζάκια και μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών.
Οι συλληφθέντες Νεοναζί διώκονται για διεύθυνση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εμπρησμό, έκρηξη, διακεκριμένη κατοχή εκρηκτικών και οπλοκατοχή.
Δολοφονικές επιθέσεις
Σύμφωνα με τη δικογραφία η φασιστική οργάνωση εμπλέκεται σε πάνω από 20 επιθέσεις τα τελευταία 3 χρόνια. Ενδεικτικά η «C18» –σε αρκετές περιπτώσεις μαζί με τους «ΑΜΕ»– είχαν αναλάβει την ευθύνη για τη βεβήλωση του μνημείου για τον Παύλο Φύσσα στο Κερατσίνι, επιθέσεις στο στέκι «Pasa Montana» στον Κορυδαλλό, στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι «Αγρός» στο Ίλιον, στο Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Περιστερίου, κα.
Επίσης, είχαν αναλάβει και την ευθύνη για τη βεβήλωση του Εβραϊκού Νεκροταφείου στη Νίκαια, του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στην Κεφαλονιά και του Μνημείου Ολοκαυτώματος στη Ρόδο.
Τέλος, είχαν εξαπολύσει πογκρόμ στο Μενίδι μετά τον θάνατο του 11χρονου Μάριου, από αδέσποτη σφαίρα.
Επίθεση και στα γραφεία του Ξ
Το 2011 είχε αναλάβει την ευθύνη για επίθεση με γκαζάκια και βόμβες μολότοφ στα γραφεία του «Ξ» στα Κάτω Πατήσια, την περίοδο που ήταν σε εξέλιξη η απεργία πείνας των 300 μεταναστών.
Γνωστοί ακροδεξιοί
Σύμφωνα με δημοσιεύματα συντονιστής της ναζιστικής οργάνωσης είναι Γιώργος Δημητρίου, που διαδικτυακά κυκλοφορεί με το ψευδώνυμο Αλέξανδρος Τσαμπανίκας. Δυο άλλα μέλη, ο Χρήστος Μπαλάσκας και ο Γιώργος Μακρής είχαν κομβικούς ρόλους και είναι γνωστοί στο χώρο της Ακροδεξιάς.
Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν τα τελευταία δυο ονόματα, καθώς τους θυμόμαστε σαν συνδιοργανωτές της αποτυχημένης φασιστικής συγκέντρωσης στο Σύνταγμα ενάντια στη νομοθεσία για την ταυτότητα φύλου.
Ο δικηγόρος Γιώργος Μακρής, είναι γνωστός για την ακροδεξιά του δράση, καθώς υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Νέας Δεξιάς του Φαήλου Κρανιδιώτη απ’ όπου αποχώρησε για να ενταχθεί στη συνέχεια στις γραμμές του ναζιστικού σχηματισμού του Κώστα Πλέυρη.
Το 2016 σε άρθρο του στο marketnews έγραφε:
«…Το “πολυτεχνείο” δεν είναι μύθος. Το “πολυτεχνείο” πράγματι έγινε. Δεν είναι μύθος ότι κάποιοι αλητάμπουρες, αντικοινωνικά στοιχεία που μισούσαν το αστικό Κράτος και ποθούσαν την εξαφάνιση του μέσα στις φλόγες, οχυρώθηκαν μέσα στα κάγκελα του πολυτάλανου ιδρύματος και γρύλιζαν για εξέγερση και ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας…»
Ο ίδιος εμφανίζεται σε βίντεο από την εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου να επιχειρηματολογεί υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα το καλοκαίρι του ’15.
Σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή
Παράλληλα όμως, αποκαλύπτονται και οι στενές σχέσεις που είχαν με την Χρυσή Αυγή, είτε πρόκειται για παρακλάδι προκειμένου να «προστατευτεί» η ηγεσία και το όνομα της ΧΑ από νέες κατηγορίες, είτε για «αυτόνομη» κίνηση που λειτουργούσε όμως συμπληρωματικά στη δράση του νεοναζιστικού κόμματος.
Όπως αποκαλύπτει η «Εφ.Συν», ο συλληφθείς Σπύρος Μεταλληνός ήταν και στέλεχος της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, και μέλος της Combat 18.
Ταυτόχρονα, από την έρευνα έχει αποκαλυφθεί ότι υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία των κατηγορουμένων με στελέχη της Χρυσής Αυγής. Από τις άρσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων προκύπτει ότι μέλη της «C18» αναφέρονται σε στέλεχος της Χρυσής Αυγής που τον αποκαλούν «Λύκο», κάνοντας σαφείς τους ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας που είχαν.
Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι τη στιγμή που γράφεται το άρθρο η Χρυσή Αυγή δεν έχει βγάλει καμία ανακοίνωση για τις συλλήψεις.
Διαρκής μάχη με το φασισμό
Οι συλλήψεις αυτές βέβαια άργησαν αρκετά χρόνια και εύλογα κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί: Πως είναι δυνατόν οργανώσεις όπως η «C18» να δρουν ανενόχλητες τόσο καιρό, όταν «περήφανα» στην ιστοσελίδα τους αναλαμβάνουν την ευθύνη για μια σειρά από επιθέσεις και απειλές με βίντεο και φωτογραφίες;
Οι «ΑΜΕ» συγκεκριμένα διατηρούν ιστοσελίδα από το 2009 και εκεί μέσα μπορεί να βρει κανείς έναν οχετό φασιστικών κειμένων και «κατορθωμάτων» απέναντι σε γραφεία αριστερών οργανώσεων, αντιφασιστικών/αντιρατσιστικών συλλογικοτήτων και στέκια του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Θα ήμασταν αφελείς άμα περιμέναμε από το κράτος και την αστική δικαιοσύνη να αναλάβει δράση και να δώσει ένα αποτελεσματικό και τελειωτικό χτύπημα στο φασισμό. Αυτός ο ρόλος ανήκει στο αντιφασιστικό κίνημα.
Στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής, μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το αντιφασιστικό κίνημα με την μαχητική του παρουσία στους δρόμους στρίμωξε την άρχουσα τάξη και την ανάγκασε να προχωρήσει στις συλλήψεις του φύρερ Μιχαλολιάκου και της παρέας του. Έτσι και τώρα πρέπει να παλέψουμε την παραδειγματική τιμωρία των Νεοναζί της C18 και των ΑΜΕ.
Ο φασισμός μπορεί να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά μόνο με μαζικές κινητοποιήσεις, και μέσα από την κοινωνική απομόνωση των φασιστικών ιδεών και των φορέων τους. Μέσα από μαχητικές απαντήσεις στις δολοφονικές προκλήσεις τους, και μέσω της πλατιάς διαφώτισης μέσα στα λαϊκά στρώματα για το ρόλο τους και τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν. Μπορεί να καταπολεμηθεί μέσω της οργάνωσης της νεολαίας και των εργαζομένων σε ενωτικές αντιφασιστικές επιτροπές σε κάθε χώρο και γειτονιά, μέσω της μάχης για μια καλύτερη κοινωνία, που θα είναι απαλλαγμένη από ρατσισμό και μισαλλοδοξία.