Θήβα, 25/2: Εκδήλωση για την αναστήλωση της προτομής του Παντελή Πουλιόπουλου

Την Κυριακή 25 Φλεβάρη στις 11:00 στο Εκθεσιακό Κέντρο Θήβας θα διεξαχθεί εκδήλωση-συζήτηση σχετικά με την αναστήλωση της προτομής του επαναστάτη μαρξιστή Παντελή Πουλιόπουλου ο οποίος είχε εκτελεστεί από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής το 1943. 
Η προτομή του που είχε τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης το 2006 «κλάπηκε»(!) το 2016! Το Ξεκίνημα θα είναι παρών στην εκδήλωση την οποία καλεί η Ανοικτή Επιτροπή για τη Μνήμη του Παντελή Πουλιόπουλου. Ακολουθούν αποσπάσματα από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή.   

 

Η αναστήλωση τις  προτομής και το έργο του μεγάλου επαναστάτη μαρξιστή Παντελή Πουλιόπουλου

  • Κυριακή  25 Φλεβάρη

  • ώρα 11.00

  • στο Εκθεσιακό Κέντρο Θήβας

 

Ο Παντελής  Πουλιόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε το 1900 στην Θήβα. Το 1919 πέρασε στην νομική σχολή Αθηνών και γλήγορα ενστερνίστηκε την ιδεολογία του επαναστατικού Μαρξισμού. Το  1920 στρατεύτηκε στο μέτωπο τις Μικράς Ασίας εκεί μπήκε σε οργανωμένο πυρήνα στρατιωτών του Σ.Ε.Κ.Ε. Συνελήφθηκε και για τιμωρία στάλθηκε στο στρατοδικείο με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας».  Το μέτωπο όμως έσπασε και απελευθερώθηκε.

Με την επιστροφή του στην Αθήνα δημιούργησε την Ένωση Παλαιών Πολεμιστών. 

Στα 1924 στο Γ’ Έκτατο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος (που μετονομάστηκε σε Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας) εξελέγη  Γενικός Γραμματέας του και έτσι γίνεται ο πρώτος γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. 

Στις αρχές  του 1925 συλλαμβάνεται για την θέση που είχε επιβληθεί από την Βαλκανική Ομοσπονδία των Κ.Κ. στο Κ.Κ.Ε. για την Ανεξάρτητη Μακεδονία. Φυλακίστηκε ενάμιση χρόνο και μετά την κατάρρευση του Πάγκαλου απελευθερώθηκε το 1926 από την εξορία όπου βρίσκονταν. Εν συνεχεία  σε ηλικία 26 ετών επανεκλέγεται ξανά παμψηφεί γραμματέας του Κ.Κ.Ε.

Ο  Παντελής κατάλαβε νωρίς  ότι η ανερχόμενη σταλινική γραφειοκρατία έχει ήδη αρχίσει την προσπάθεια ελέγχου των κομμάτων σε όλο τον κόσμο.

Το 1926 αποσύρεται στην Θήβα ενώ το 1927 στο Γ τακτικό συνέδριο του Κόμματος υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν γνωστά τα κείμενα της Αριστερής Αντιπολίτευσής και του Τρότσκι.  Στις 25 Σεπτεμβρίου 1927 διαγράφεται από το ΚΚΕ ενώ διαγράφεται  το ίδιο περίπου διάστημα και η ενωμένη αντιπολίτευση στη Σοβιετική Ένωση. 

Τον Γενάρη του 1928 κυκλοφορεί το περιοδικό Σπάρτακος και το 1934 ιδρύει την  Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ). Ταυτόχρονα και σαν δικηγόρος υπεράσπιζε  τους καταδιωκομένους και κρατούμενους αγωνιστές.  Πολλά και ανεκτίμητα είναι τα  θαυμάσια ιδεολογικά και πολιτικά  έργα, μελέτες και άρθρα του (οικονομικά, κοινωνικά, φιλοσοφικά, εκπαιδευτικά, νομικά κ.ά.) με κορυφαίο το βιβλίο σταθμός «Δημοκρατική ή Σοσιαλιστική επαναστάτη στην Ελλάδα».

Υποστήριξε το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της επανάστασης στην Ελλάδα και προέβλεψε ότι το Κ.Κ.Ε. εγκατέλειπε  μια για πάντα την επανάσταση.  

Οι διωκτικές αρχές που πάντοτε τον κυνηγούσαν,  τον συνέλαβαν και  τον φυλάκισαν στις φύλακες Αβέρωφ. Εν συνεχεία τον πήγαν στο Ναύπλιο στις φυλακές Ακροναυπλίας. Το 1942 τον μετέφεραν στο στρατόπεδο της Λάρισας μαζί με άλλους πολιτικούς κρατούμενους.

Το 1943 οι αντάρτες ανατίναξαν μια αμαξοστοιχία στο Κουρνόβο και η ιταλική κυβέρνηση διέταξε να εκτελεστούν 106 κρατούμενοι για αντίποινα στο Νεζερό της Λάρισας. Ο Π. Πουλιόπουλος μίλησε στο απόσπασμα των  ιταλών φαντάρων για διεθνισμό, σοσιαλισμό και την επανάσταση, οι φαντάροι  κατέβασαν τα όπλα και τον πυροβόλησε ο Ιταλός αξιωματικός στο κεφάλι.

Η προτομή του που είχε τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της Θήβας στις 10/12/2006 (επί δημαρχίας Θανάση Σκούμα) «κλάπηκε» πριν περίπου ενάμιση χρόνο. Με την κινητοποίηση κοινωνικών και πολιτικών φορέων, κατοίκων Θήβας, η προτομή και το μνημείο του Π. Πουλιόπουλου σύντομα θα αποκατασταθούν.

 

Ανοιχτή Επιτροπή για την μνήμη του Παντελή Πουλιόπουλου
Τηλ. επικοινωνίας: Γιώργος (Θήβα) 6978353438
Βαγγέλης (Αθήνα) 6984697263 και Γιάννης (Αθήνα) 6939276137

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα