Η ΕΕ φλερτάρει με τα μεταλλαγμένα

Η ελεύθερη είσοδος των μεταλλαγμένων τροφίμων στην ΕΕ είναι θέμα χρόνου. Κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης που εκπροσωπεί τον ισχυρό κλάδο των πολυεθνικών τροφίμων, η ΕΕ έχει στην ουσία παραιτηθεί από τις αντιρρήσεις της για απελευθέρωση της διακίνησης των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στις χώρες-μέλη της.

Το μορατόριουμ που είχαν υπογράψει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το 1999, που έλεγε ότι για 5 χρόνια η ΕΕ θα παγώσει τις αποφάσεις για την εισαγωγή ΓΤΟ, έφτανε στο τέλος του και η ΕΕ έπρεπε να πάρει θέση. Έτσι, στις 18 του περασμένου Οκτώβρη εξέδωσε 3 κανονισμούς που ανοίγουν το δρόμο στη χρησιμοποίηση μεταλλαγμένων σε τρόφιμα και ζωοτροφές. Άλλωστε, στην ουσία οι ΓΤΟ ήδη εδώ και καιρό καταναλώνονται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη σε μαζική κλίμακα. Όπως δείχνει χαρακτηριστικά και η σχετική λίστα τροφίμων της Greenpeace (http://www.greenpeace.gr/library /Consumers_Guide.pdf), δύσκολα πια βρίσκει κανείς για παράδειγμα γαλακτοκομικά που να μην ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις.

Παρ’ όλα αυτά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσποιούνται πως αντιστέκονται. Στις 8 Δεκέμβρη, μετά από μια αμφίρροπη ψηφοφορία (6 χώρες υπέρ, 6 κατά και 3 αποχές) η Επιτροπή Τροφίμων της ΕΕ δεν ενέκρινε την εισαγωγή του μεταλλαγμένου καλαμποκιού ΒΤ-11 της ελβετικής εταιρείας Syngenta και παρέπεμψε το όλο θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών. Οι υπουργοί όμως, φοβούμενοι να πάρουν την πολιτική ευθύνη, δεν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να καταλήξουν σε συμφωνία (οι ίδιοι υπουργοί είχαν εγκρίνει τον κανονισμό που ανοίγει το δρόμο για την εισαγωγή των ΓΤΟ). Έτσι, πιθανότατα το θέμα να ξαναπάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έτσι κι αλλιώς είχε πάρει θετική στάση από την αρχή.

Από την άλλη πλευρά, η αμερικανική κυβέρνηση εξαπέλυσε μύδρους ενάντια στην ΕΕ, που "με το συντηρητισμό της δεν επιτρέπει την επίλυση του μεγάλου προβλήματος της πείνας στις φτωχές χώρες".

Στην ουσία, η αμερικανική κυβέρνηση υπερασπίζεται τα συμφέροντα ενός πανίσχυρου κλάδου, που αφορά 390 εκ. στρέμματα καλλιέργειας μεταλλαγμένων (η μεγαλύτερη αγροτική παραγωγή παγκόσμια) με ετήσιο τζίρο 4 δισ. δολάρια.

Το πρόβλημα της πείνας δεν πηγάζει από τους ρυθμούς αγροτικής παραγωγής, αλλά από την αναρχία της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, που καταστρέφει με τις μονοκαλλιέργειες, την αποψίλωση δασών και την καταστροφή του περιβάλλοντος την παραγωγή τεράστιων περιοχών του πλανήτη όπως είναι η Αφρική και η Λατ. Αμερική απαγορεύει στην ουσία σε περιοχές του πλανήτη που πεινάνε την ελεύθερη καλλιέργεια π.χ. παραδοσιακών σιτηρών, καθώς οι πολυεθνικές έχουν πατεντάρει (!) και μονοπωλήσει αρκετά από αυτά τα είδη πρώτης ανάγκης βυθίζει στη φτώχια τις χώρες του λεγόμενου "3ου Κόσμου", οπότε αδυνατούν να εισάγουν τρόφιμα αφήνει αδιάθετες τεράστιες ποσότητες τροφίμων που καταλήγουν στις χωματερές.

Τα μεταλλαγμένα αποτελούν μια απροσδιόριστη απειλή για την ανθρωπότητα και την οικολογική ισορροπία του πλανήτη. Ήδη, σε πάμπολλα πειράματα κι εφαρμογές τους οι επιστήμονες βρέθηκαν μπροστά σε ανεξήγητες παρενέργειες.

Οι πολυεθνικές όμως, όπως και στις περιπτώσεις της πυρηνικής ενέργειας, της ακτινοβολίας της κινητής τηλεφωνίας κλπ, αφήνουν στο όνομα του γρήγορου κέρδους στις επόμενες γενιές την καταμέτρηση των θανάτων και των ανεπανόρθωτων ζημιών από την αλόγιστη χρήση μιας λειψής επιστημονικής γνώσης.

Η καταστροφή της αγροτικής παραγωγής και της οικολογίας του πλανήτη είναι στα πλαίσια του καπιταλισμού μια νομοτέλεια.

Δεν μπορούμε να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στις προσωρινές αντιρρήσεις της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης. 70% των ευρωπαίων και 90% των Ελλήνων τάσσονται κατά των ΓΤΟ. Πρόσφατα μάλιστα ξεκίνησαν παράλληλες εκστρατείες σε Ζάκυνθο, Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο, Ροδόπη, Χανιά και αλλού για να κηρυχτούν αυτές οι περιφέρειες, αλλά κι ολόκληρη η Ελλάδα σε Ζώνη Ελεύθερη Μεταλλαγμένων.

Αυτές οι προσπάθειες μπορούν να ευοδωθούν μόνο αν συνδεθούν με το στόχο της ανατροπής της κυριαρχίας των πολυεθνικών και του δημοκρατικού σχεδιασμού μιας άλλης αγροτικής πολιτικής, με επίκεντρο το σεβασμό στη φύση, την ανθρώπινη υγεία και την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των εκατομμυρίων ανθρώπων που πεθαίνουν από πείνα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,275ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα