Του Κυριάκου Χάλαρη
Το ύφος της συναίνεσης και της μετριοπάθειας που έχει υιοθετήσει η νέα κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα κρατήσει για πολύ. Οι ερχόμενες ευρωεκλογές και η προεδρική εκλογή τον Μάρτη του 2005 αναγκάζουν τον Καραμανλή να μιλά στο όνομα της κυβέρνησης "όλων των ελλήνων" και την ίδια στιγμή να μην μπαίνει στην ουσία του κυβερνητικού του προγράμματος, που είναι παρόμοιο με αυτό των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Συνέχιση δηλαδή των πολιτικών λιτότητας, χτύπημα των εργαζομένων και της νεολαίας, ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό του συναινετικού ύφους της νέας κυβέρνησης, όπως φάνηκε μέσα από τις προγραμματικές δηλώσεις όσο και από τις τοποθετήσεις των αρμόδιων υπουργών είναι το εξής: σε ότι αφορά την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης όποιες δηλώσεις έχουν γίνει είναι ασαφείς και γενικόλογες, αντίθετα πολύ συγκεκριμένα και άμεσα είναι τα μέτρα που προβλέπονται για τους εργοδότες και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Για παράδειγμα όσον αφορά τους στόχους της "νέας οικονομικής πολιτικής" της ΝΔ, προβλέπεται μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και της φορολογίας στα κέρδη τους, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από "γνήσιες αποκρατικοποιήσεις και απελευθέρωση των αγορών", γενίκευση της μερικής απασχόλησης, επιδότηση κατά 50% των εργοδοτικών εισφορών κοκ. Αντίθετα, σε σχέση με το κοινωνικό κράτος και τα "καθημερινά προβλήματα του πολίτη", πάνω στα οποία βασίστηκε η προεκλογική καμπάνια της ΝΔ, πέρα από την παραπομπή τους στις καλένδες (αύξηση συντάξεων στα 300 ευρώ στο τέλος της 4ετίας, σύγκλιση των μισθών και των συντάξεων με το μέσο όρο της ΕΕ το 2012 κλπ), στα θέματα της ακρίβειας, της φτώχειας κλπ, τα "νέα" μέτρα είναι τα ήδη δοκιμασμένα και αποτυχημένα: ενίσχυση της επιτροπής Ανταγωνισμού, στήριξη των οργανώσεων καταναλωτών, παρατηρητήρια τιμών …άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε δηλαδή.
Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ το οποίο εφάρμοσε τις πολιτικές του κεφαλαίου την προηγούμενη 10ετία, δεν υπάρχει περίπτωση να αντισταθεί ουσιαστικά στην πολιτική της ΝΔ. Τα ηγετικά του στελέχη εξάλλου, πάντα μέσα στο πνεύμα της συναίνεσης και της μετριοπάθειας, χαρακτήρισαν "καλές σε γενικές γραμμές τις προγραμματικές δηλώσεις του Καραμανλή" (Ε. Βενιζέλος) και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα μπορούσε να υπογράψει την προγραμματική ομιλία του Καραμανλή απάντησε "ναι, δεν θα είχα αντίρρηση σε πολλά".