Δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου της Επιτροπής Αγώνα για το μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων στην περιοχή
Το μεγάλο σκάνδαλο του αποχαρακτηρισμού των δασών στο Ελληνικό
Στο δασικό χάρτη αποτυπώνονται 215,71 στρέμματα με δασικό χαρακτήρα
Για άλλη μια φορά έρχονται στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που αποδεικνύουν την επιχείρηση αποχαρακτηρισμού των δασών στο Ελληνικό από κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.
- Στο Δασικό Χάρτη για τη Δημοτική Ενότητα Ελληνικού, θεωρημένο με την α.π. 104546/3693/15-12-2016απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Πειραιά, αποτυπώνονται 215,71 στρέμματα με δασικό χαρακτήρα στην επίδικη έκταση. Σύμφωνα με το άρθρο 14 ν.3889/2010 ο παραπάνω Δασικός Χάρτης έπρεπε να αναρτηθεί εντός 15 ημερών. Εντελώς αυθαίρετα και με παρέμβαση του ΥΠΕΝ η ανάρτηση του χάρτη αναβλήθηκε επ’ αόριστον (με το υπ αρ. 151581/245/1-2-2017 έγγραφο του Τμ. Δασολογίου της Δ/νσης Δασικών Έργων και Υποδομών της Γεν. Δ/νσης Ανάπτ.& Προστασίας Δασών & Αγροπερ/ντος του Υπ. Περιβάλλοντος), “προκειμένου να διευθετηθούν προβλήματα διοικητικού, διαδικαστικού και τεχνικού χαρακτήρα. Επιπλέον λόγω του (!!!) μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει από την θεώρηση και του τροποποιηθέντος θεσμικού πλαισίου οφείλεται επικαιροποίησή του“.
Αφού παρέκαμψαν παράνομα τον Δασικό Χάρτη προχώρησαν στην έκδοση πράξης χαρακτηρισμού από τον Δασάρχη προκειμένου να παρακάμψουν και τον Δασάρχη Πειραιά, ο οποίος ορθώς, σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ, υποστήριξε ότι οι τεχνητές δασικές φυτείες προστατεύονται από το Σύνταγμα. Ο αν. υπουργός ΥΠΕΝ κ. Φάμελλος έθεσε σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Το ΝΣΚ, παραβλέποντας τη νομολογία του ΣτΕ, έκρινε ως μη προστατευόμενες τις τεχνητές δασικές φυτείες του Ελληνικού (γνωμοδότηση 337/21-12-20160). Στη συνέχεια η γνωμοδότηση έγινε αποδεκτή από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να αποκτήσει ισχύ Υπουργικής Απόφασης και να είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της.
Το πιο εξοργιστικό είναι ότι, όταν το Δασαρχείο ζήτησε από το Υπουργείο τις φυτοτεχνικές μελέτες στις οποίες αναφέρεται η ΝΣΚ 337/2017, τότε το Υπουργείο ζήτησε από τον νομικό σύμβουλο του Υπουργείου να ερμηνεύσει την απόφαση 337/16 του ΝΣΚ (από ποιό νομοθέτημα προβλέπεται αυτή η διαδικασία) και βεβαίως αυτός την ερμήνευσε ισχυριζόμενος ότι δεν είναι απαραίτητες οι φυτοτεχνικές μελέτες.
- Στις 12-5-2017 εξεδόθη από τον Δασάρχη Πειραιά πράξη χαρακτηρισμού για την επίδικη έκταση στο Ελληνικό με την οποία χαρακτηρίζεται έκταση 36.918,11 τ.μ. δίπλα στο Κολλέγιο Θηλέων Αθηνών ως δασική έκταση καθώς και εκτάσεις συνολικής επιφανείας 136.119,77 τ.μ. ως τεχνητές δασικές φυτείες. Οι παραπάνω εκτάσεις συμπίπτουν περίπου με τα 215,71 στρέμματα του μη αναρτηθέντος Δασικού Χάρτη.
Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο του Γεράσιμου Λιόντου στην εφημερίδα Κόντρα-Εξέγερση (14-10-2017) ασκήθηκαν φοβερές πιέσεις από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (ΑΔΑ) σε υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Δασών Πειραιά και στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών (ΔΣΕΔ) της ΑΔΑ, προκειμένου να εισηγηθούν την υποβολή αντιρρήσεων κατά της Πράξης Χαρακτηρισμού του Δασάρχη Πειραιά, με την οποία χαρακτηρίστηκε η έκταση των περίπου 37 στρεμμάτων ως δασική έκταση.
Ο αρμόδιος τμηματάρχης της Διεύθυνσης Δασών Πειραιά, εισηγήθηκε ότι “δεν προκύπτουν άλλα στοιχεία που να στοιχειοθετούν αντίθετη δική μας άποψη περί του χαρακτήρα της έκτασης”. Με την εισήγησή του συμφώνησε και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Πειραιά. Ο Συντονιστής της ΑΔΑ στις 26 Ιούνη έδωσε «Εξαιρετικά Επείγουσα» εντολή στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών (ΔΣΕΔ) να εκφράσει τις απόψεις του για τον δασικό ή μη χαρακτήρα της έκτασης. Ο προϊστάμενος της ΔΣΕΔ έκανε μια εμπεριστατωμένη εισήγηση (φωτοερμηνεία στο γραφείο, αυτοψία στην έκταση των 37 στρεμμάτων, όπου πήρε και φωτογραφίες) ότι η έκταση έχει δασική μορφή (Τα παραπάνω στοιχεία είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου). Παρά αυτή την εμπεριστατωμένη εισήγηση του προϊσταμένου της ΔΣΕΔ, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής με τη βοήθεια ενός νομικού κατέθεσε αντιρρήσεις κατά του χαρακτηρισμού ως δασικής έκτασης των 37 στρ και φρόντισε να μετακινήσει τον προϊστάμενο της ΔΣΕΔ από τη θέση του.
- Κατά των μη σύννομων αποφάσεων για τα δασικά στο Ελληνικό άσκησε αντιρρήσεις και η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, η οποία προσκόμισε φωτοερμηνεία των δασολόγων Δημήτρη Παλάσκα (PhD) και Δημήτρη Τσιάρα (MSc). Σύμφωνα με αυτήν 423.780 τμ είναι δάσος-δασική έκταση, 131.339 τμ είναι ορεινά χορτολιβαδικά, 21.727 τμ είναι άλση ή πάρκα εντός σχεδίου πόλεως και 10.024 τμ άλση ή πάρκα εντός Γ.Π.Σ., όλα προστατευόμενα από τον ν998/79 και το άρθρο 24 του συντάγματος. Συνολικά πρόκειται για 586,82 στρ. (βλέπε σχετικές εικόνες)
Στις 2 Οκτώβρη του 2017 συνεδρίασε η Τεχνική Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΤΕΕΑ) Πειραιά και αποφάσισε κατά πλειοψηφία (με ψήφους 2 προς 2, και διπλή ψήφο του προέδρου της Επιτροπής Χρ. Αντωνέλη, Δασάρχη Λαυρίου) να αποχαρακτηρίσει τη δασική έκταση 37 στρ. στο Ελληνικό.
Κατά της παραπάνω απόφασης σκοπεύουμε να καταθέσουμε αίτηση ακυρώσεως στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά.