Το καλοκαίρι των εθνικών επιτυχιών και του ολυμπιακού ιδεώδους αύξησε ακόμα περισσότερο τον αριθμό των νεκρών εργατών. Τρία είναι τα πιο πρόσφατα θύματα της εκμετάλλευσης από την εργοδοσία, και στις τρεις περιπτώσεις καταδεικνύεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο πως συντελείται ένα εργατικό έγκλημα:
Στις γραμμές του τραμ στο Ζάππειο βρήκε τραγικό θάνατο ένας Κορεάτης μηχανικός ο οποίος δεν πρόλαβε να τελειώσει την εργασία του όταν έπεσε επάνω του συρμός του τραμ με αποτέλεσμα τον τραγικό του θάνατο. Θύμα κι αυτός της εγκληματικής προχειρότητας και ανευθυνότητας των «υπευθύνων» της ΤΡΑΜ ΑΕ, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το νέο μεταφορικό μέσο χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί τα βασικά μέτρα ασφάλειας όπως φανάρια, διαβάσεις για τους πεζούς και χώροι συντήρησης.
Στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα, ο Γιάννης Τσανάκας, 41 ετών, πατέρας 2 ανήλικων παιδιών από την Κοζάνη καταπλακώθηκε από φορτηγό τύπου «Ντάμπερ», το οποίο χρησιμοποιούσε η ΔΕΗ για τη μεταφορά υλικών από τα ορυχεία. Η ΓΕΝΟΠ κατήγγειλε για μια φορά ακόμα τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στα εργοτάξια της ΔΕΗ, όπου η περιορισμένη ορατότητα λόγω σκόνης αλλά και η εντατικοποίηση της εργασίας αποτελούν καθημερινούς κινδύνους για την ασφάλεια των εργατών. Περά από αυτό, το μοιραίο φορτηγό που πλάκωσε τον άτυχο εργάτη είχε κριθεί από καιρό ακατάλληλο και είχε βγει εκτός κυκλοφορίας, είχαν μάλιστα παραδοθεί οι πινακίδες του, αυτό όμως δεν εμπόδισε τη διοίκηση της ΔΕΗ να συνεχίσει να το χρησιμοποιεί θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Θύμα της φοβερής εντατικοποίησης των δρομολογίων στον ηλεκτρικό, κατά τη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων (οι συρμοί του ΗΣΑΠ λειτουργούσαν σε 24ωρη βάση και οι ατέλειωτες βάρδιες βγήκαν από τον ίδιο αριθμό εργαζομένων) έπεσε ο Κ. Μπουκουβάλας. Ο άτυχος υπάλληλος του ΗΣΑΠ δούλεψε από τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής έως τις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου, σχόλασε και ξαναέπιασε δουλειά μετά από 2,5ώρες, δηλαδή στις 4,30 τα ξημερώματα. Η κούραση και η νύστα ήταν καταλυτικές και έτσι καθώς διέσχιζε τις ράγες στο σταθμό «Πευκάκια», ακούμπησε την κεντρική ηλεκτροφόρο ράγα και έπεσε θύμα ηλεκτροπληξίας. Η διοίκηση του ΗΣΑΠ έκανε στην αρχή λόγο για αυτοκτονία του Μπουκουβάλα, ενώ ειδοποίησε της Επιθεώρηση Εργασίας μετά από δύο μέρες!
Σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις, όπως βέβαια γίνεται συνήθως, δε βρέθηκε κάποιος εισαγγελέας, κάποιος κρατικός αξιωματούχος τέλος πάντων, που να διατάξει έρευνα για τις αιτίες των θανάτων. Η εκτελεστική και δικαστική εξουσία, που πρωτοστατούν όταν πρέπει να αποφασίσουν για να βγάλουν παράνομη και καταχρηστική κάθε απεργία, αδιαφορούν για τα θύματα της εργατικής τάξης.