Κάμερες: Για την κυκλοφορία ή για την παρακολούθηση των διαδηλωτών;

Του Λάμπρου Αντωνάτου

Η ηγεσία του Yπουργείου Δημοσίας Τάξεως – μετά την απόφαση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων να χαρακτηρίσει παράνομες τις κάμερες- περνά στην αντεπίθεση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η απαγόρευση «βοηθά μόνο τους παράνομους». Στην άρνηση της Αρχής, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αντιπαραθέτει, πέντε βασικά επιχειρήματα:

1. Σε διαδηλώσεις, πορείες και συγκεντρώσεις, οι κάμερες επιβάλλεται να λειτουργήσουν ώστε να ρυθμίζεται καλύτερα η κυκλοφορία των οχημάτων.

2. Oι κάμερες μπορούν να καταγράψουν ένα έγκλημα που διαπράττεται στους δρόμους και αυτή η καταγραφή να οδηγήσει στη σύλληψη των δραστών.

3. Έχουν ήδη κοστίσει σημαντικά ποσά ως επένδυση στον τομέα της ασφάλειας και δεν υπάρχει η πολυτέλεια να παραμένουν ανενεργείς στις αποθήκες.

4. Κάμερες υπάρχουν κατά χιλιάδες σε τράπεζες, ιδιωτικούς χώρους, πολυκαταστήματα, η λειτουργία των οποίων δεν παρεμποδίζεται από καμία Αρχή.

5. Τέλος, υποστηρίζεται ότι η παρουσία των καμερών είναι δυνατόν να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους σχεδιάζουν κάποιο έγκλημα.

Όσον αφορά το πρώτο επιχείρημα, υπάρχει διάχυτη η απορία: Γιατί επιβάλλεται οι κάμερες να λειτουργούν σε δρόμους την ώρα που γίνονται διαδηλώσεις, «ώστε να βοηθούν την κυκλοφορία»; Αφού σε τέτοιες περιπτώσεις η κυκλοφορία σταματά ώστε να διεξαχθεί η διαδήλωση. Εκτός και αν οι κάμερες θα «βοηθούν στην κυκλοφορία» μεταξύ των μπλοκ που θα μετέχουν στις πορείες… Και για να ακριβολογούμε, στην παρακολούθηση των πολιτών που μετέχουν στις πορείες… Των «παρανόμων» όπως αναφέρει το Υπουργείο…

Όσο για την συμβολή στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας η εμπειρία του Λονδίνου μιλάει από μόνη της. Σε μια πόλη όπου υπάρχουν 2 εκατομμύρια κάμερες όχι μόνο δεν έχει μειωθεί η εγκληματικότητα αλλά ούτε τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης στο μετρό του Λονδίνου τον περασμένο Ιούλιο δεν κατάφεραν να εμποδίσουν.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,276ΥποστηρικτέςΚάντε Like
988ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
434ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα