ΗΠΑ: Ιστορικές κινητοποιήσεις μεταναστών

Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν το Σάββατο 25/3 σε όλη την Αμερική με πιο μαζική αυτή στο Λος Άντζελες με 500.000-1.000.000 μετανάστες που φώναζαν “Δεν είμαι εγκληματίας” και διεκδικούσαν τη χορήγηση αμνηστίας στους παράνομους μετανάστες και την απόσυρση της πρότασης νόμου του βουλευτή Σενσεμπρένερ για την παράνομη μετανάστευση.

Στις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από ομάδες βάσης μεταναστών, σωματεία και ομάδες μαθητών και φοιτητών συμμετείχαν κυρίως Μεξικανοί μετανάστες μιας και είναι αυτοί που κυρίως απειλούνται από το νέο νομοσχέδιο. Πρόκειται ίσως για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει ποτέ σε κάποιες πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, στο Σικάγο αρκετοί τις συγκρίνουν σε μέγεθος και αποφασιστικότητα με τις διαδηλώσεις για το 8ωρο τον περασμένο αιώνα…

Ακόμα και σε πόλεις με μικρή αγωνιστική παράδοση όπως το Φοίνιξ και το Μιλγουόκι έγιναν πορείες με 10 και 20.000 άτομα.

Το Μεξικό που συνορεύει με τις ΗΠΑ είναι πέρασμα για χιλιάδες μετανάστες τόσο από την ίδια τη χώρα όσο και από την Λατινική Αμερική. Έτσι η πρόταση νόμου (HR 4437), που θα συζητηθεί σύντομα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προβλέπει την κατασκευή ενός φράχτη στα σύνορα με το Μεξικό προκειμένου να περιορίσει την είσοδο (θυμίζει κάτι;).

Σε μια χώρα με 12 εκ. μετανάστες χωρίς χαρτιά, το νομοσχέδιο προτείνει αυστηρές ποινές για την παράνομη είσοδο και παραμονή που μετατρέπονται σε ποινικό αδίκημα, πρόστιμα σε όσους βοηθούν, φιλοξενούν ή προσλαμβάνουν μετανάστες ακόμα και την “παράκληση” στις διάφορες εκκλησίες να παρακολουθούν τους πιστούς και να καταγγέλλουν όσους είναι παράνομα στη χώρα.

Τη Δευτέρα 27/3, και υπό τη σκιά των κινητοποιήσεων, η Γερουσία ψήφισε ένα άλλο νόμο που αφορά τη διαδικασία νομιμοποίησης και προβλέπει τη χορήγηση της υπηκοότητας σε όσους μετανάστες διαθέτουν εργασία, ξέρουν αγγλικά, πληρώνουν φόρους και έχουν καθαρό ποινικό μητρώο (όλα εξαιρετικά δύσκολα για κάποιον χωρίς χαρτιά).

Επιπλέον ο νόμος δημιουργεί ένα πρόγραμμα προσωρινής εργασίας όπου μετανάστες θα έρχονται στη χώρα με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις, απαίτηση των μεγάλων επιχειρήσεων (κατασκευαστικές, σίτιση, συνεργεία καθαρισμού) που βασίζονται στο φτηνό εργατικό δυναμικό των παράνομων μεταναστών (το ημερομίσθιο ενός παράνομου μετανάστη είναι 9-11 δολάρια).

Φαίνεται πως ο Μπους χρησιμοποίησε τον παραπάνω νόμο προσπαθώντας να κατευνάσει τα πνεύματα, μιας και δεν προτείνει ποινικοποίηση της μετανάστευσης (βέβαια δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση φιλικός προς τους μετανάστες).

Παρόλα αυτά οι διαδηλωτές θα ξανακατέβαιναν στους δρόμους στις 10 Απριλίου ενόψει της συζήτησης του νόμου HR 4437 στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα