Ανοικτή επιστολή του σ. Διονύση Χριστόπουλου προς τους εργαζόμενους του ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθήνας) με την οποία καταγγέλλει τις προκλητικές «παρατυπίες» και τα πολλαπλά κρούσματα προσπαθειών νοθείας σε βάρος του στις εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπου των εργαζόμενων την προηγούμενη βδομάδα.
Ακόμα κι έτσι, παρά τη λυσσαλέα μάχη των μηχανισμών της ΔΑΚΕ για να μπλοκάρουν την εκλογή του Διονύση Χριστόπουλου, το αποτέλεσμα ήταν… 302-301 υπέρ του υποψήφιου της ΔΑΚΕ!
Όταν ο σ. Διονύσης μετά το τόσο οριακό αποτέλεσμα και μετά τις πολλαπλές καταγγελίες για νοθεία ζήτησε επανακαταμέτρηση των ψήφων, η Εφορευτική Επιτροπή αποφάσισε δια πλειοψηφίας ότι αρνείται(!) επειδή… θίγεται η αξιοπρέπειά της!
Όπως είναι φυσικό το κλίμα μέσα στους εργαζόμενους είναι έντονα φορτισμένο.
Ακολουθεί η ανοικτή επιστολή.
Νοθεία και πρόκληση στις εκλογές για εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ! Δεν θα περάσει!
Την Πέμπτη 23 Μάρτη έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. Η διάρκεια της θητείας του Δ.Σ. ορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και όταν ολοκληρωθεί οι δημοτικές παρατάξεις ορίζουν τα νέα μέλη και οι εργαζόμενοι εκλέγουν το νέο τους εκπρόσωπο.
Στις προηγούμενες εκλογές, πριν από 2,5 χρόνια, η απόφασή μας να διεκδικήσουμε τη θέση του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. του Οργανισμού σήμαινε σύγκρουση με πανίσχυρους μηχανισμούς. Εντούτοις κερδίσαμε εκείνη τη μάχη καθώς η πλειοψηφία των εργαζομένων επέλεξε να αντισταθεί στην πίεση των κομματικών και συνδικαλιστικών μηχανισμών και να στηρίξει μια μαχητική αντιπρόταση, που βρισκόταν μακριά και στον αντίποδα της διαφθοράς και του καριερισμού που μαστίζουν το δημόσιο και το συνδικαλισμό.
Στις εκλογές της 23ης Μάρτη οι υποψήφιοι ήταν δύο, ο υπογράφων και ο Αποστόλης Στεφανόπουλος. Οι εκλογές διεξήχθησαν κανονικά και στο τέλος της ημέρας νικητής ανακηρύχθηκε ο Αποστόλης Στεφανόπουλος με διαφορά… μίας ψήφου: 302 έναντι 301!
Για εμένα και όλους τους εργαζόμενους που δώσαμε μαζί τη μάχη για τις προαναφερόμενες αξίες το αποτέλεσμα αυτό αποτελούσε έτσι κι αλλιώς νίκη. Δεν είναι και λίγο το να συγκρούεσαι με τους πανίσχυρους μηχανισμούς που για δεκαετίες λυμαίνονται το χώρο και να χάνεις με μόνο μία ψήφο.
Έτσι κι αλλιώς, σαν αναπληρωτής, θα μπορούσα να συνεχίσω κανονικά να παρακολουθώ τις διαδικασίες και συσκέψεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, να ενημερώνω τους εργαζόμενους για τα σχέδια της διοίκησης, να κάνω προτάσεις για το πώς θα αντισταθούμε στις επιθέσεις που δεχόμαστε κλπ. Αυτή είναι η ουσία και όχι βέβαια οι καρέκλες. Είχαμε λοιπόν ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και επιβράβευση της προσφοράς μας προς τους εργαζόμενους στην προηγούμενη θητεία.
Όμως καθώς η καταμέτρηση προχωρούσε όλο και περισσότερα μηνύματα έφταναν ότι είχε υπάρξει εκτεταμένη νοθεία!
Στη 15μελή εφορευτική επιτροπή η συντριπτική πλειοψηφία, γύρω στο 80%, αποτελούνταν από άτομα συγκεκριμένης τοποθέτησης – που από ότι φαίνεται δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν κάθε αθέμιτο μέσο για να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα!
Μέλη της εφορευτικής επιτροπής μας ενημέρωσαν ότι όταν στα ψηφοδέλτια που υποστήριζαν τη δική μας πλευρά, έμπαινε «νι» αντί «σταυρός», τα μετρούσαν στα άκυρα! Όταν όμως αυτό συνέβαινε για τον κ. Στεφανόπουλο, τα μετρούσαν ως έγκυρα!
Σε δύο από τα πέντε εκλογικά τμήματα δεν υπήρξε, σύμφωνα με αναφορές μελών της εφορευτικής επιτροπής, αρίθμηση και υπογραφή των φακέλων και των ψηφοδελτίων!
Πράγμα που σημαίνει πως «οποιοσδήποτε» θα μπορούσε να βάλει ψηφοδέλτια και να αφαιρέσει άλλα χωρίς να μπορεί να γίνει έλεγχος! Αυτό από μόνο του καθιστά την διαδικασία των εκλογών νομικά άκυρη!
Αυτό δεν υπάρχει καμία περίπτωση να οφειλόταν στην απειρία κάποιων συναδέλφων που δεν είχαν γνώση των διαδικασιών (ασφαλώς υπήρχαν τέτοιοι αλλά δεν έχουν καμία ευθύνη για τις «παρατυπίες» αυτές αφού δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία) αλλά σε συνειδητή συμπεριφορά έμπειρων στελεχών του χώρου που είχαν τη βασική ευθύνη της διεξαγωγής των εκλογών και της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων σε κάθε εκλογικό τμήμα. Αυτό είναι κάτι που μόνο σαν συνειδητή μεθόδευση μπορεί να χαρακτηριστεί.
Σε μια χτυπητή περίπτωση νόθευσης του αποτελέσματος, μέλος της εφορευτικής επιτροπής που διαπίστωσε επανειλημμένες παρατυπίες έθεσε επιτακτικά το ζήτημα: «θέτω ένσταση». Για να πάρει την απάντηση από τον αυτόκλητο πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής, Θ. Καράμπαμπα, ότι οι ενστάσεις κατατίθενται μετά, τώρα παίρνουμε τα ψηφοδέλτια και υπογράφουμε ότι έχουν καταμετρηθεί. Όταν με το τέλος της διαδικασίας η συγκεκριμένη εργαζόμενη, μέλος της εφορευτικής επιτροπής, δήλωσε ότι θέλει να καταθέσει την ένσταση της, πήρε σαν απάντηση ότι δεν γίνεται τώρα, έχεις υπογράψει ότι όλα είναι κανονικά. Προφανώς κάποια στελέχη των μηχανισμών είναι τόσο προκλητικοί και αδίστακτοι που θεωρούν ότι θα μπορέσουν μετά να φιμώσουν (με εκβιασμούς ή υποσχέσεις;) κάθε άτομο που επιχειρεί να διαμαρτυρηθεί ή να καταγγείλει την όλη διαδικασία.
Η διαφορά μίας ψήφου στο εκλογικό αποτέλεσμα θα οδηγούσε λογικά και φυσιολογικά σε νέα καταμέτρηση των ψήφων. Είναι πάντα πιθανό να έχει γίνει κάποιο λάθος. Εδώ όμως δεν είχαμε απλά την πιθανότητα κάποιων λαθών, είχαμε συγκεκριμένες καταγγελίες για νόθευση του αποτελέσματος των εκλογών. Είχα, πια, υποχρέωση να ζητήσω από τον θεσμικό υπεύθυνο που έχει την ευθύνη να εγγυηθεί για το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, τον πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ Κ. Μπιτζάνη, να υπάρξει δεύτερη καταμέτρηση. Ο πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ ανταποκρίθηκε στο αίτημα, αναγνώρισε αμέσως την αναγκαιότητα να γίνει δεύτερη καταμέτρηση και κάλεσε την εφορευτική επιτροπή να ανταποκριθεί στο καθήκον αυτό, να κάνει δηλαδή τη δουλειά της.
Και τότε έγινε το πρωτοφανές, το εξωφρενικό, το απίστευτο: Η εφορευτική επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι αρνείται να κάνει νέα καταμέτρηση!
Κι αυτό με την δικαιολογία-πρόκληση ότι αμφισβητείται, δήθεν, το κύρος και η αξιοπρέπεια τους (της πλειοψηφίας). Ο πρόεδρος του Οργανισμού βρέθηκε σε εντελώς αμήχανη θέση και κατέληξε στο να σφραγίσει και να φυλάξει τα ψηφοδέλτια μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
Αυτό επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας, ότι το αποτέλεσμα είναι νόθο. Η διαδικασία είναι άκυρη. Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε το αποτέλεσμα των εκλογών και, πάνω απ’ όλα, δεν πρέπει να το αναγνωρίσει κανένας εργαζόμενος γιατί είναι οι ψήφοι των εργαζομένων και το πραγματικό εκλογικό αποτέλεσμα που παραποιούνται!
Το θέμα ασφαλώς και δεν είναι προσωπικό, ασφαλώς και δεν έχει να κάνει με καμία καρέκλα, όπως εξηγήθηκε και πιο πάνω. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάποιοι έχουν συνηθίσει να μην έχουν καμία ηθική, κανένα σεβασμό σε κανέναν και τίποτα – αντίθετα αποδεικνύουν ότι έχουν άπειρη αλαζονεία!
Πρέπει να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων! Και αν σ’ αυτήν αποδειχθεί ότι ένα μέρος των ψηφοδελτίων δεν καταγράφηκε και δεν υπογράφηκε, ότι υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση ακύρωσης ψηφοδελτίων κ.α., τότε αναγκαστικά οι εκλογές θα πρέπει να επαναληφθούν γιατί θα σημαίνει ότι όντως έγινε προσπάθεια σοβαρή αλλοίωσης του αποτελέσματος!
Συνάδελφοι, δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσουν αυτές οι πρακτικές!
Κάποιοι πρέπει να μάθουν να σέβονται τις δημοκρατικές διαδικασίες –έστω αυτές τις λίγες που έχουμε– και την εκφρασμένη βούληση των εργαζομένων!