Ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο των H&M;

Η πολυεθνική εταιρεία ρουχισμού και ειδών μόδας H&M (Hennes & Mauritz – Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Ειδών Ένδυσης & Υπόδησης) ιδρύθηκε στα μέσα του περασμένου αιώνα στη Σουηδία. Αυτοδιαφημίζεται ως μια πρωτοποριακή εταιρεία η οποία πουλά φθηνά και ποιοτικά ρούχα, προσφέρει ένα καλό εργασιακό περιβάλλον και εκφράζει περιβαλλοντικό ενδιαφέρον μέσω διάφορων εκστρατειών κοινωνικής εταιρικής ευθύνης όπως η «αειφόρα μόδα» μέσω της ανακύκλωσης υφασμάτων.
Αυτά στη βιτρίνα, γιατί με βάση όσα κρύβονται από πίσω ως κανόνας –και όχι εξαίρεση– του πολυεθνικού εμπορίου ρούχων[1] από ευαισθησίες χορτάσαμε! Μάρτυρες αυτών των εργασιακών συνθηκών και εδώ στην Ελλάδα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Απ’ ότι φαίνεται τελικά σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας ότι είναι νόμιμο (…αν είναι) είναι και ηθικό…
Συγκεκριμένα, στις αρχές Μαρτίου η εταιρεία, αποσκοπώντας σε νέα αύξηση των υπερκερδών της συμπιέζοντας το κόστος εργασίας ακόμα περισσότερο, προώθησε σε όλα της τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα την υπογραφή νέων –τροποποιητικών όπως τις λέει– ατομικών συμβάσεων εργασίας με όρους καταφανώς επαχθέστερους των προηγούμενων αλλά και με μια νομιμοφανή αοριστολογία η οποία αφορά που αλλού φυσικά παρά στις συμβατικές υποχρεώσεις των εργαζομένων προς την εταιρεία αλλά και στα δικαιώματά τους[2].
Όπως ήταν αναμενόμενο η πλειοψηφία των εργαζομένων αντέδρασε μπροστά στην πιεστική – και παράνομη – διορία που τους δόθηκε ώστε να υπογράψουν νέες συμβάσεις έως τις 15 του Μάρτη.
Σήμερα Τρίτη 14 Μαρτίου μετά από συνέλευση που πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στα καταστήματα της Αθήνας πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία έξω από τα δύο κεντρικά καταστήματα της εταιρείας στην Ερμού.
Το «Ξεκίνημα» μίλησε με ορισμένους από τους εργαζόμενους, οι οποίοι αρνούνται να υπογράψουν, για τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο, τις κινητοποιήσεις τους και τα αιτήματά τους. Για ευνόητους λόγους τα ονόματα των 5 εργαζομένων με τους οποίους συζητήσαμε, δεν αναφέρονται.

 

 

shutterstock_285687581-984x500

ΕΡ:Για ποιο λόγο είστε εδώ σήμερα;

ΑΠ: Μας έχει έρθει μια νέα σύμβαση που τη χαρακτηρίζουμε «σκουπιδόχαρτο» η οποία χοντρικά αναφέρει ότι η εταιρεία έχει δικαίωμα να σε απολύσει αν δείχνεις αντισυμβατική συμπεριφορά, χωρίς βέβαια να εξηγεί πουθενά τι σημαίνει αυτό. Ο λόγος που δεν την υπογράφουμε είναι ότι αν το κάνουμε θα ανοίξουμε το δρόμο να δουλεύουμε και εμείς και οι επόμενοι με ακόμα χειρότερους εργασιακούς όρους.

Η εταιρεία εμφάνισε τις συμβάσεις στις 7 Μάρτη και απαιτεί να τις έχουμε υπογράψει έως τις 15. Εμείς αρνούμαστε παρόλο που μας λένε ότι δεν θα αλλάξει κάτι αν τις υπογράψετε και ότι αν τις συγκρίνουμε με τις παλιές δεν αλλάζει κάτι.

Όμως τις έχουμε μπροστά μας και αυτό που μας λέει η διοίκηση είναι ένα προσβλητικό ψέμα.

ΕΡ:Τι ισχύει αυτή τη στιγμή στα καταστήματα της H&M με ποιο τρόπο αλλάζουν οι νέες συμβάσεις τις εργασιακές σχέσεις;

ΑΠ: Υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων. Υπάρχουν κάποιοι πιο παλιοί που αμείβονται καλύτερα όμως η πλειοψηφία παίρνει πολύ χαμηλά μεροκάματα. Για παράδειγμα με 5ωρη σύμβαση τα μεικτά είναι 500 ευρώ/μήνα και τα καθαρά 360. Σε μια άλλη περίπτωση για 4ωρη εργασία με καθαρά 320 ευρώ/μήνα η εταιρεία παρέχει εντός του μισθού αυτό που λέει «οικειοθελής παροχή» η οποία φτάνει τα 100 ευρώ. Δηλαδή αν θέλουν το αναιρούν αύριο και πέφτει ο εργαζόμενος στα 220!

Όπως καταλαβαίνετε ορισμένοι συνάδελφοι, χωρίς να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους και υπό το φόβο της ανεργίας ή την τυφλή εμπιστοσύνη προς την εταιρεία καθώς υπήρξαν προϊστάμενοι (ονομάζονται managers) οι οποίοι τους χάιδευαν τα αυτιά ώστε να τους καθησυχάσουν, υπέγραψαν ότι τους έφεραν μπροστά τους. Ήθελαν οι άνθρωποι να πιστέψουν ότι δεν θα αλλάξει τίποτα.

ΕΡ: Πώς παρουσιάζει η εταιρεία την επίθεση αυτή;

ΑΠ: Δεν το παρουσιάζουν σαν ουσιαστική αλλαγή στις συμβάσεις. Η εταιρεία επικαλείται την τυφλή εμπιστοσύνη που πρέπει να έχουμε σε αυτή και να υπογράψουμε το χαρτί. Αυτό που χαρακτηριστικά ακούμε είναι ότι «δεν έχετε εμπιστοσύνη στην εταιρεία» και ότι «υπάρχει ανεργία εκεί έξω».

Στο μεταξύ ο περισσότερος κόσμος δεν υπογράφει, πολλοί το σκέφτονται ενώ κάποιοι φοβούμενοι τα χειρότερα υπογράψανε. Οι προϊστάμενοι ακολουθούν ότι τους πει η εταιρεία δίχως να προβάλλουν αντίσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σε διευκρινιστικές ερωτήσεις των συναδέλφων για τους διάφορους όρους της νέας σύμβασης οι managers δε γνωρίζουν βασικά νομικά ζητήματα. Παίρνουν γραμμή από τα κεντρικά και η κουβέντα αντί να γίνεται για το τι γράφει η σύμβαση ξεφεύγει και συζητάς τελικά για το αν εννοεί το ένα ή το άλλο. Αυτό είναι φανερό ότι γίνεται επίτηδες για να επικρατεί σύγχυση και ανασφάλεια.

ΕΡ: ΤΙ ακριβώς αλλάζει στη νέα αυτή σύμβαση;

ΑΠ: Ένας όρος λέει ότι ο εργαζόμενος οφείλει να εκτελεί τα καθήκοντά του, ότι προβλέπει ο ρόλος του. Καταρχήν συστηματικά κάνουμε πολλά παραπάνω από τα προβλεπόμενα καθήκοντα. Αυτό που είναι εξοργιστικό είναι ότι όταν συνάδελφος που δουλεύουμε μαζί ρώτησε τον manager «αφού οι ρόλοι στη δουλειά είναι έτσι κι αλλιώς κατανεμημένοι και όχι στον αέρα τι άλλο μένει να κάνω;» πήρε την απάντηση «Ε, δε θα ζητήσω να χορέψεις και γυμνόστηθη στο μαγαζί.»!

Άλλο θέμα που προκύπτει είναι αυτό της απουσίας της μίας ημέρας. Αν λείψεις μια μέρα στις υπάρχουσες συμβάσεις προβλέπεται ότι ο εργοδότης μπορεί να σε απολύσει. Στις νέες συμβάσεις αντί για καταγγελία της σύμβασης θεωρείται οικειοθελής παραίτηση με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μπορεί, έτσι, να χάσεις αποζημιώσεις και άλλα δικαιώματα που απορρέουν από την απόλυση. Αυτό από μόνο του είναι λόγος να μην υπογράψει κανείς. Επίσης δεν υπάρχει συγκεκριμένος τόπος έδρας της εταιρείας, το που καλείσαι να εργαστείς δηλαδή. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία θα μπορεί να σε στείλει όπου θέλει. Υποτίθεται ότι θα χρειάζεται η συναίνεση του εργαζόμενου και του προϊστάμενου όπως γράφει η επόμενη παράγραφος αλλά τι σημαίνει πρακτικά αυτή η αντίφαση; Οι συνάδελφοι που έχουν οικογένειες και ρωτάνε με αγωνία τι θα κάνουμε τι πρέπει να περιμένουν;

ΕΡ: Πως είναι το κλίμα και ποιες οι αντιδράσεις μέχρι αυτή τη στιγμή;

ΑΠ: Όπως προαναφέραμε οι περισσότεροι αντιστέκονται και δεν υπογράφουν, άλλοι φοβούνται και άλλοι το σκέφτονται. Στο Πειραιά ο προϊστάμενος βγήκε και είπε ότι όποιος δεν υπογράψει θα πρέπει να παραιτηθεί. Πράματα που δεν στέκουν για να φοβηθούν οι συνάδελφοι. Στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή και στα τρία καταστήματα η απόφαση είναι να μην υπογράψει κανείς.

Από την πλευρά μας έχουμε αποφασίσει να επιστρέψουμε τις συμβάσεις στην εταιρεία. Να πάρουν πίσω και τις συμβάσεις όσων έχουν υπογράψει. Δε θα αφήσουμε κανέναν που έχει υπογράψει μόνο του και όποιος καινούργιος μπαίνει στη δουλειά θέλουμε να τον πιάνουμε και να τον ενημερώνουμε προτού υπογράψει κανένα σκουπιδόχαρτο. Ζητάμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη και άλλων χώρων και σωματείων και μετά το σημερινό μένει να σχεδιάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.

 

 

 

Σημειώσεις
[1] Παλαιότερα άρθρα για τις εργασιακές συνθήκες στην εν λόγω πολυεθνική: http://tvxs.gr/news/kosmos/i-hm-apolyei-tis-gynaikes-poy-raboyn-ta-royxa-otan-menoyn-egkyes, http://tvxs.gr/news/blogarontas/otan-paidia-12-xronon-doyleyoyn-gia-na-ntynesai-binteo
[2] Καταγγελία εργαζόμενης με αναλυτική αναφορά σε παραγράφους της νέας σύμβασης και το κάλεσμα για τη σημερινή συγκέντρωση: https://athens.indymedia.org/post/1570443/

 


Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,275ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα