Στις 10/10, το Υπ.Εσωτερικών ανακοίνωσε κάποιες αλλαγές στο μεταναστευτικό νόμο, κυρίως όσον αφορά τη διαδικασία καταγραφής και χορήγησης αδειών παραμονής, ύστερα από πιέσεις και την αποτυχία της τελευταίας απόπειρας καταγραφής και νομιμοποίησης (138.951 άτομα-ελάχιστος αριθμός σε σχέση με την πραγματική παρουσία μεταναστών στη χώρα). Έτσι, δίνεται μια νέα προθεσμία (29/12/06) καταγραφής για μετανάστες που έχουν συμπληρώσει 2 χρόνια παραμονής στη χώρα (από 31/12/04) και κάποιες αλλαγές στα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τη διαδικασία. Σαν αποδεικτικά της παραμονής τους μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν και:
* πιστοποιητικό φοίτησης του παιδιού τους σε ελληνικό σχολείο
* πιστοποιητικό γέννησης παιδιού στην Ελλάδα (το οποίο, βέβαια, αρνείται να εκδώσει το ελληνικό κράτος…)
* πιστοποιητικό γάμου με Έλληνα ή Ευρωπαίο που ζει μόνιμα στη χώρα
* βεβαίωση απόρριψης προηγούμενης αίτησης άδειας παραμονής
* βεβαίωση απόρριψης αίτησης για ανανέωση άδειας παραμονής.
Επίσης, ρυθμίζεται επιτέλους το πρόβλημα των παιδιών μεταναστών που είχαν άδεια παραμονής λόγω ‘οικογενειακής επανένωσης’ και που όταν ενηλικιώνονταν δεν μπορούσαν να την ανανεώσουν ώς άδεια εργασίας ή σπουδών. Επιπλέον, καταργείται η πληρωμή παραβόλου για τη χορήγηση ή ανανέωση άδειας παραμονής για τους ανήλικους μέχρι και τα 18.
Όσον αφορά τη χορήγηση της 5ετούς άδειας παραμονής, μια από τις προϋποθέσεις ήταν η συνέντευξη/εξέταση των αιτούντων στην ελληνική γλώσσα και ιστορία. Με τις νέες αλλαγές καταργείται η συνέντευξη αλλά όχι και η υποχρέωση γνώσης της ελληνικής γλώσσας και ανακοινώθηκε ότι τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων της χώρας θα χορηγούν πιστοποιητικά επάρκειας μετά από συγκεκριμένη διάρκεια φοίτησης και κάποιες εξετάσεις. Οι μετανάστες θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 100 ώρες του μαθήματος ελληνικών σε προχωρημένο επίπεδο και 25 ώρες του μαθήματος ελλ. Ιστορίας και πολιτισμού. Το ζήτημα είναι ότι οι θέσεις στα ΚΕΕ είναι περιορισμένες και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των χιλιάδων μεταναστών καθώς και ότι η πλειοψηφία των μεταναστών χρειάζεται να ξεκινήσει από το επίπεδο του αρχάριου.
Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν και τα ένσημα που χρειάζονται για την έκδοση κάρτας παραμονής. Ο απαιτούμενος αριθμός υπολογίζεται σε βάση διετίας, όπως και αν κατανέμεται, ενώ οι μετανάστες δικαιούνται την εξαγορά μέχρι και 20% του απαιτούμενου αριθμού. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της πρώτης ανανέωσης της άδειας παραμονής επιτρέπεται η εξαγορά του συνόλου των ενσήμων. Αυτή η ρύθμιση, ενώ εν μέρει διευκολύνει τη διαδικασία αναγνωρίζει και επίσημα την εκμετάλλευση που υφίστανται οι μετανάστες από τους εργοδότες τους οι οποίοι δεν πληρώνουν τα ένσημα που θα όφειλαν.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν επιμέρους βελτιώσεις και αλλαγές αλλά στην πραγματικότητα δεν παρέχουν λύση στα προβλήματα των χιλιάδων ‘νόμιμων’ αλλά και ‘χωρίς χαρτιά’ μεταναστών που διεκδικούν τα αυτονόητα. Όπως λένε και οι ίδιοι ‘το κράτος δεν ενδιαφέρεται για εμάς αλλά για τα λεφτά μας’…
Χριστίνα Καλλιώδη
______________________