Όταν η κακή σου εικόνα στην κοινωνία επαναλαμβάνεται στις δημοσκοπήσεις, τότε πρέπει να αντιδράσεις… Αυτό έκανε και το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμα του.
Το Πρόγραμμα στο πιο μεγάλο μέρος του καταγγέλλει τη ΝΔ ως μια συνολική «καταστροφή» σε όλα τα επίπεδα, παρόλα αυτά δεν υπάρχει ούτε μια πρόταση σε 94 σελίδες για ακύρωση των νόμων της εφόσον το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση! Αυτό γίνεται πιο έντονο στο κεφάλαιο που αναφέρεται στην εκπαίδευση, όπου το κόκκινο πανί για το φοιτητικό κίνημα, ο νόμος πλαίσιο, όχι απλά δεν καταγγέλλεται (!) αλλά παρεμφερείς προτάσεις με αυτές της ΝΔ αποτελούν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ! «Χρειάζεται ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα απελευθερωμένο από τα δεσμά του κρατισμού… Κάθε Πανεπιστήμιο θα προτείνει στο Υπουργείο ένα τετραετή προγραμματισμό δραστηριοτήτων, με βάση τον οποίο θα γίνει και η συμφωνία με το κράτος για χρηματοδότηση του πανεπιστημίου… Θέλουμε τα πανεπιστήμια να μπορούν να ανταγωνιστούν δημιουργικά για να εξασφαλίσουν οικονομικούς πόρους για προγράμματα έρευνας, να συνεργαστούν με επιχειρήσεις».
Δεν πρόκειται για τυχαία αντίφαση. Αλλά για συνειδητή επιλογή. Είναι τα διαπιστευτήρια του ΠΑΣΟΚ προς την αστική τάξη, ότι είναι ένα υπεύθυνο κόμμα που θα την υπηρετήσει χωρίς να ξηλώσει τα στρατηγικά της σχέδια!
Ότι το ΠΑΣΟΚ του 2007 …έχει βάλει μυαλό ως προς την πιστή εφαρμογή των αναγκών της ελληνικής αστικής τάξης διαπνέει όλο το κείμενο.«Θέλουμε η Ελλάδα και οι επιχειρήσεις της να έχουν μεγαλύτερο μερίδιο στις παγκόσμιες, ευρωπαϊκές και περιφερειακές αγορές… Θα δημιουργήσουμε το περιβάλλον για την εδραίωση ισχυρών Ελληνικών πολυεθνικών Ομίλων ικανών … να αναδειχθούν σε εθνικούς και περιφερειακούς πρωταθλητές».
Ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, το ΠΑΣΟΚ δεν τις αποκηρύσσει, πως θα μπορούσε άλλωστε εφόσον κατά τη διάρκεια των δικών του θητειών, τις έκανε να περπατήσουν. Θεωρεί όμως ότι δεν πρέπει μόνο να «γίνονται με εισπρακτικά κριτήρια» και ότι «το δημόσιο θα διατηρήσει τον ρυθμιστικό του ρόλο ενώ θα απελευθερώσει στον ανταγωνισμό τις υπερκείμενες επιχειρήσεις προσφοράς υπηρεσιών, είτε αυτές παρέχονται από το δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα…». Αυτή δεν είναι μια τοποθέτηση «όχι στην ιδιωτικοποίηση», αλλά μια τοποθέτηση «ψυχραιμία, όχι στην ιδιωτικοποίηση των πάντων». Ακόμα όμως κι αυτή η τοποθέτηση είναι υποκριτική γιατί όποτε το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε αντιμέτωπο με την απληστία των καπιταλιστών, απλά τους έκανε το χατήρι..!
Αυτό αποδεικνύεται και όταν η διατύπωση για «δίκαιη φορολόγηση» γίνεται συγκεκριμένη στο κείμενο. Προτείνουν ότι θα αυξήσουν το φορολογικό συντελεστή για «τα κέρδη που διανέμουν οι εταιρείες στα φυσικά πρόσωπα-μετόχους», χωρίς να λένε καν πόσο (1-2% δεν κάνει καμιά διαφορά..), αλλά «αντιθέτως, τα αδιανέμητα κέρδη των νομικών προσώπων θα φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα ιλιγγιώδη κέρδη των επιχειρήσεων όχι απλά θα μείνουν απείραχτα αλλά θα χαμηλώσουν κι άλλο το συντελεστή φορολόγησης!!
Σε άλλα σημεία το κείμενο απλώς ηθικολογεί. Τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα είναι τα εξής: «Για το ΠΑΣΟΚ, και η αγορά έχει κοινωνική ευθύνη». «Στις σημερινές ανοιχτές αγορές, δεν μπορούμε πάντα να προστατέψουμε τις θέσεις εργασίας… Η μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης έχει συχνά και βίαιες ανακατατάξειςι». Είναι σχεδόν αστείο, το ΠΑΣΟΚ κάνει έκκληση στους καπιταλιστές να δείξουν …κοινωνική ευθύνη, και να επιτρέψουν στο κράτος να …προστατέψει τα θύματα της βαρβαρότητας των βίαιων ανακατατάξεων που προκαλούν!
Κι εδώ τοποθετούνται οι περίφημες «παροχές» που εγκαινιάζει το κείμενο. Πολύς λόγος έγινε για το αν θα κοστίσουν 8, 9 ή 10 δις ευρώ. Πάντως αυτό που είχε στο μυαλό του το ΠΑΣΟΚ είναι να υπολογίσει πόσο το δυνατόν λιγότερα μπορεί να «ξοδέψει» για να κάνει καλύτερο «ταμείο» σε ψήφους. Τι κάνει λοιπόν; Επικεντρώνει σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται 2 και 3 φορές κάτω από το όριο της φτώχειας –άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, αγρότες, άποροι- όχι για να τους φέρει τουλάχιστον στο όριο της φτώχειας, αλλά για να τους υποσχεθεί ότι θα τους κάνει να αισθάνονται λιγότερο φτωχοί…
Εξού και η σύνταξη για άπορους και αγρότες των 550 ευρώ, η υπόσχεση για άνοδο του ανεργιακού επιδόματος μετά το 2011-12 στο 70% του κατώτερου μισθού και η υπόσχεση για επέκταση του ΕΚΑΣ σε περισσότερους συνταξιούχους.
Δίπλα σ’ αυτά υπόσχεται 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται –ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια όμως λέει στα ψιλά γράμματα. Βάζει αρκετή σάλτσα για το περιβάλλον, την τεχνολογία, τον πολιτισμό. Υπόσχεται αύξηση των δαπανών για υγεία-παιδεία. Υποσχέσεις αντίστοιχες που είχε δώσει και η ΝΔ για τα επιδόματα στις τρίτεκνες οικογένειες, ή για τις συντάξεις.
Το ΠΑΣΟΚ έχει αντιληφθεί ότι η εναλλαγή του με τη ΝΔ στην εξουσία εφόσον δεν μπορεί να κριθεί πάνω σ’ αυτά που συμφωνούν, δηλ. στην κεντρική οικονομική πολιτική και τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, θα κριθεί στα σημεία, δηλ. λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο «κοινωνικό χρώμα». Εξ’ ου και η ρελάνς της κυβέρνησης της ΝΔ με ανακοινώσεις μέτρων για τις εργαζόμενες μητέρες και τους μακροχρόνια άνεργους. Και να ‘μαστε σίγουροι ότι και οι μεν και οι δε, με διαφημιστικές τους καμπάνιες μπαίνοντας στην προεκλογική περίοδο θα κονταροχτυπιούνται για το «κοινωνικό χρώμα».
Βέβαια τα κείμενο δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο για αυτά που γράφει, αλλά και για αυτά που γράφει με στυλ κώδικα …Ντα Βίντσι. Το πιο χαρακτηριστικό είναι το Ασφαλιστικό. «Να ενθαρρυνθεί η εθελούσια παραμονή στην εργασία…. Η παραμονή στην εργασία και μετά τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα πρέπει να αποτελεί δικαίωμα… αναμόρφωση του κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων…». Όσο κι αν προσπαθούν να κρυφτούν δεν γίνεται, τα παραπάνω σημαίνουν αύξηση των ορίων ηλικίας και σάρωμα των ειδικών συντάξεων.
Κι ακόμα το κείμενο είναι χαρακτηριστικό γι’ αυτά που δεν γράφει καθόλου, για το αν σκοπεύει να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο του κόσμου της εργασίας, των συνταξιούχων, της αγροτιάς και των λαϊκών στρωμάτων. Προφανώς η απάντηση είναι όχι.
Χριστίνα Ζιάκκα
______________________