Εργατική Αυτονομία: προτάσεις στο Εργατικό Κέντρο Βόλου

Η Εργατική Αυτονομία* κατέθεσε, τις προηγούμενες μέρες, το παρακάτω κείμενο προτάσεων στο προεδρείο του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Βόλου, ζητώντας παράλληλα την άμεση σύγκλιση του οργάνου. Το κείμενο αφορά την επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, η οποία θα έρθει από πλευράς κυβέρνησης – δανειστών μετά το καλοκαίρι, και την ανάγκη για προετοιμασία από την πλευρά του εργατικού κινήματος.

 

Προτάσεις στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Βόλου για την επικείμενη επίθεση στα εργασιακά – συνδικαλιστικά δικαιώματα

 

Πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστή η εισήγηση – βόμβα του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε σχέση με την παλιότερη προσφυγή της ΑΓΕΤ για το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Η ΑΓΕΤ (που ανήκει στη Γαλλική Lafarge) είχε προσφύγει στο ΕΔ το 2013, όταν έβαλε λουκέτο στο εργοστάσιο της Χαλκίδας πετώντας στο δρόμο 236 εργαζόμενους. Τότε, με βάση τον νόμο 1387/1983, η ΑΓΕΤ Ηρακλής ζήτησε εγγράφως έγκριση από τον υπουργό Εργασίας για ομαδικές απολύσεις, η έγκριση απορρίφθηκε.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ο ελληνικός νόμος που υποχρεώνει τις εταιρίες να λαμβάνουν άδεια πριν από ομαδικές απολύσεις είναι ασύμβατος με το ευρωπαϊκό δίκαιο και πρέπει να αλλάξει!

Με δυο λόγια οι εταιρίες πρέπει να έχουν λυμένα τα χέρια και να μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις.  Αν αυτή η εισήγηση γίνει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τότε αυτό θα καθορίζει και τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και στην πράξη θα ανοίξει το δρόμο για ομαδικές απολύσεις.

Ομαδικές απολύσεις – εργασιακά – συνδικαλιστικά δικαιώματα

Οι παραπάνω εξελίξεις έχουν στενή σχέση με τα αντεργατικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο 3ο μνημόνιο και η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση το φθινόπωρο.  Τα βασικά σημεία αυτών μέτρων αφορούν:

  • Την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
  • Την κατάργηση (ή πετσόκομμα) του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
  • Τη θεσμοθέτηση του «lock out» για τις επιχειρήσεις (ανταπεργία εργοδοτών ενάντια στους εργαζόμενους).
  • Την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82. Αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για την πραγματοποίηση απεργιών, στις κατευθυντήριες γραμμές της Βρετανίας όπου είναι εξαιρετικά δύσκολο το να καλεστεί νόμιμη απεργία.
  • Την αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για απεργία.
  • Τη δυνατότητα απόλυσης συνδικαλιστών «για σημαντικό λόγο» (πάντα υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να απολυθεί ένας μαχητικός συνδικαλιστής που δεν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί και να ξεπουληθεί!)
  • Τον περιορισμό του αριθμού των εργαζομένων και των συνδικαλιστών που απολαμβάνουν συνδικαλιστική προστασία – π.χ. στην περίπτωση δημιουργίας ενός νέου εργατικού σωματείου.

Πώς να απαντήσουμε;

Στόχος εργοδοτών, κυβέρνησης και δανειστών είναι να χτυπηθεί η ίδια η δυνατότητα των εργαζομένων να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και για το βιοτικό τους επίπεδο. Στόχος τους είναι εργαζόμενοι χωρίς οργάνωση, χωρίς συνδικάτα, χωρίς προστασία απέναντι στους εργοδότες. Σε συνθήκες μαζικής ανεργίας και κατακόρυφης πτώσης των μισθών αυτό θα σημαίνει κατρακύλισμα στην εξαθλίωση για όλους τους εργαζόμενους της χώρας.

Το εργατικό κίνημα πρέπει να ανασυνταχτεί ώστε να δώσει τη μάχη απέναντι στην επίθεση που είναι μπροστά. Για να γίνει αυτό κατά τη γνώμη μας χρειάζεται:

  • Σε κάθε εργοστάσιο και μαζικό χώρο δουλειάς να γίνουν συνελεύσεις εργαζομένων, για να συζητήσουν τα μέτρα. 
  • Το ΔΣ του ΕΚΒ να καλέσει γενική συνέλευση με συμμετοχή των αντιπροσώπων και των πρωτοβάθμιων σωματείων, ανοιχτή σε όλους τους εργαζόμενους της περιοχής. 
  • Στις συνελεύσεις αυτές να αποφασιστεί ένα σχέδιο τοπικής δράσης / κινητοποιήσεων που να αφορά τα τοπικά προβλήματα αλλά και τα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται. Ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει συλλαλητήρια, τοπικές στάσεις εργασίας, τοπικές γενικές απεργίες κοκ. Ένα αντίστοιχο σχέδιο να προταθεί στις τριτοβάθμιες οργανώσεις του εργατικού / συνδικαλιστικού κινήματος. 
  • Να προχωρήσουμε στη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) που να περιλαμβάνει όλους τους μαχόμενους κλάδους και χώρους της περιοχής μας και να καλέσουμε αντίστοιχες σε κινήσεις, συντονισμό και κινητοποιήσεις τους υπόλοιπους εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα της χώρας

Καταθέτουμε τις παραπάνω προτάσεις στο ΔΣ του ΕΚΒ ζητώντας παράλληλα να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του ΔΣ για να συζητήσει σχετικά και να πάρει αποφάσεις.  

 

________
Σημείωση
Η «Εργατική Αυτονομία» είναι ανεξάρτητο συνδικαλιστικό σχήμα, στο οποία συμμετέχει και το Ξεκίνημα. Στις γραμμές της συσπειρώνει συνδικαλιστές εκλεγμένους σε πρωτοβάθμια σωματεία και εργαζόμενους βάσης από διάφορα εργοστάσια στην περιοχή του Βόλου. Η Εργατική Αυτονομία έχει μια έδρα στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα