Του Γιώργου Γρίσπου, συμβασιούχου στο υπ. Πολιτισμού
Τους τελευταίους μήνες ακούμε από τα ΜΜΕ για σκάνδαλα, μίζες από επιχειρήσεις σε πολιτικά κόμματα, ταξίδια υπουργών πληρωμένα από τη SIEMENS και γενικότερα την πολιτική σκηνή να περνάει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις. Την ίδια ώρα περνά από τη βουλή το σχέδιο νόμου για το νέο μουσείο Ακρόπολης, που κατέθεσε ο …πολυταξιδεμένος μας υπουργός, Λιάπης.
Ένα σχέδιο νόμου που καταστρατηγεί τον δημόσιο χαρακτήρα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίησή του, όπως ακριβώς αναμένεται να γίνει και με το μουσείο λαϊκών οργάνων που από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) πρόκειται να γίνει Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).
Ήδη από το φθινόπωρο του 2007, όταν έγινε υπουργός πολιτισμού ο Λιάπης, βιώνουμε μαζικές απολύσεις συμβασιούχων, οι οποίοι είτε έχασαν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει είτε συμπλήρωσαν το 24μηνο που προβλέπει το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου και δεν μπορούν να ξαναεργαστούν στον ίδιο φορέα είτε απλά δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους λόγω υποχρηματοδότησης των αρχαιολογικών υπηρεσιών.
Τόσο πριν τον Λιάπη, όσο και σήμερα βλέπουμε τις υπηρεσίες να υπολειτουργούν. Χαρακτηριστικό είναι πως τα μουσεία συνεχίζουν να λειτουργούν με χειμερινό ωράριο αντί για το θερινό, που θα έπρεπε να ισχύει από το Πάσχα.
Από την άλλη, η διοίκηση του σωματείου των εκτάκτων (συμβασιούχων) του Υπ.πο. κινείται σε ρυθμούς χελώνας, παρά τις δυναμικές κινητοποιήσεις που είχε εξαγγείλει από τις αρχές Ιούνη και οι οποίες δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί. Έφτασε όμως η στιγμή που πρέπει να γίνουν πραγματικότητα, καθώς και να συσπειρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι μαζί με τους ήδη απολυμένους. Οι εργαζόμενοι του σήμερα θα γίνουν οι απολυμένοι του αύριο, καμιά θέση δεν είναι εξασφαλισμένη, αυτό ας το συνειδητοποιήσουν όλοι.
Θα πρέπει να γίνει Γενική συνέλευση, που η πλειοψηφία του Δ.Σ. του σωματείου την καθυστερεί συνεχώς, ενώ έπρεπε να έχει γίνει από τα τέλη Μαρτίου! Έστω και με καθυστέρηση, θα πρέπει να οργανωθούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, τόσο μέσα στο καλοκαίρι (καθώς αυτή είναι η κύρια περίοδος του τουρισμού) που θα έπρεπε να το κάνουμε …καυτό, όσο και στο ερχόμενο φθινόπωρο, που θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τους συμβασιούχους στην Ελλάδα. Και όλα αυτά, θα πρέπει να γίνουν συντονισμένα μαζί με άλλα σωματεία συμβασιούχων, όπως στα ΕΛΤΑ, πυροσβέστες, κλπ, ώστε να επαναφέρουμε τα θέμα στην επικαιρότητα.