Πράσινο φως για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Του Γιάννου Νικολάου, ΡΩΓΜΗ – πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

1η Αυγούστου 2008 και ενώ οι περισσότεροι βρίσκονται σε διακοπές και τα πανεπιστήμια είναι κλειστά, η κυβέρνηση της ΝΔ ψηφίζει το νόμο για τα κολλέγια και τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Και επιλέγει αυτήν την ημερομηνία για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Απ’ τη μία επειδή μέσα στο καλοκαίρι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αντίδραση από φοιτητές, καθηγητές κλπ οπότε το έργο της γίνεται πιο εύκολο, και από την άλλη γιατί θα πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος και την πελατεία για τα κάθε λογής ΚΕΣ και κολλέγια. Όσον αφορά στο τελευταίο, μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και τους 60.000 απόφοιτους που έμειναν εκτός (Ελευθεροτυπία 28/08/08), ακούσαμε την φοβερή πρόταση του Υπουργού Παιδείας, Ευρ. Στυλιανίδη:

«…αλλά βεβαίως υπάρχουν τα κολέγια που έχουν θεσμοθετηθεί και τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, που είναι καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία, τα οποία επίσης φιλοδοξούν να καλύψουν αυτό το κενό.» (ραδιοφωνικός σταθμός FLASH)

Τι περιλαμβάνει ο νόμος για τα ΚΕΣ και τα κολλέγια

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις, αναγνωρίζονται όλα τα κολέγια ως «πάροχοι μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης» (άρθρο 1). Οι κύριες κατηγορίες συνεργασιών είναι σύναψη δικαιόχρησης (franchising) για λειτουργία ορισμένων τμημάτων, συμφωνία πιστοποίησης από κάποιο πανεπιστήμιο (validation) και αναγνώριση και μεταφορά διδακτικών μονάδων για τους αποφοίτους τους που συνεχίζουν τις σπουδές τους (άρθρο 10).

Όλος ο νόμος προσπαθεί να εξηγήσει τα «τεχνικά» σημεία της λειτουργίας των ΚΕΣ και σε κάθε σημείο να μας καθησυχάσει ότι σε καμία περίπτωση δε συζητάμε για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ακόμα και ο Στυλιανίδης «τρέχει» να δηλώσει ότι «οι βεβαιώσεις σπουδών που θα χορηγούν τα κολέγια δεν θα είναι σε καμία περίπτωση ισότιμες με τα πτυχία των πανεπιστημίων» (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 20/07/08)

Ο Κώστας Καρκανιάς όμως, ως πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων, έρχεται να “λύσει το πρόβλημα” δηλώνοντας ότι «οι απόφοιτοι των Κολεγίων λαμβάνουν πανεπιστημιακά πτυχία από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια» (Ελευθεροτυπία 23/07/08)

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι αυτός ο νόμος δεν είναι αποκομμένος απ’ την γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Παιδεία, οπότε έρχεται να βοηθήσει την ενσωμάτωση της Οδηγίας 36/2005 της ΕΕ που λέει, όπως μας πληροφορεί και πάλι ο κ. Καρκανιάς, ότι: «στο άρθρο 50 της οδηγίας 36/2005 αποσαφηνίζεται ότι οι εκδιδόμενοι τίτλοι είναι ίδιοι ανεξαρτήτως σε ποιο κράτος-μέλος έγιναν οι σπουδές» (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 20/07/08)

Μας κοροϊδεύουν!

Μας κοροϊδεύουν πρώτα και καλύτερα όταν περνάνε νόμους μέσα στο καλοκαίρι, ύπουλα, σαν να παρανομούν. Αλλά και ο ίδιος ο νόμος είναι μία κοροϊδία. Γιατί φωνάζουν ότι ψήφισαν έναν νόμο έτσι ώστε να «μπει τάξη στην άναρχη λειτουργία των ΚΕΣ», όταν στην πραγματικότητα στρώνουν το έδαφος για την ίδρυση και αναγνώριση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και μας προκαλούν από πάνω, όταν το άρθρο 16 του συντάγματος απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας και η κυβέρνηση μιλάει για «διασταλτική ερμηνεία του συντάγματος».

Γιατί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι πρόβλημα;

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι με την είσοδο του ιδιωτικού τομέα στην Παιδεία θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός και μέσω αυτού το δημόσιο πανεπιστήμιο θα γίνει καλύτερο. Όπου εφαρμόστηκε όμως αυτό είχαμε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα και η καλύτερη απόδειξη αυτού είναι το παράδειγμα της Υγείας με τα νοσοκομεία. Άλλα δεν είναι μόνο αυτό. Είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, να ξεπουλήσουν τα πάντα στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Και μάλιστα τους πιο κερδοφόρους δημόσιους τομείς: ΟΤΕ, ΔΕΗ, λιμάνια, ΟΣΕ κλπ.

Το ιδιωτικό κεφάλαιο θέλει να επενδύσει στον τομέα της Παιδείας ακριβώς επειδή θέλει να αυξήσει τα κέρδη του. Και στο βωμό των κερδών το κεφάλαιο δεν υπολογίζει ούτε ποιότητα σπουδών, ούτε ποιότητα εκπαίδευσης ούτε τίποτα! Ο κ. Καρκανιάς και οι ιδιοκτήτες των ΚΕΣ νιώθουν “θιγμένοι” απ’ τον νόμο του Στυλιανίδη γιατί δεν είναι όπως ακριβώς τον θέλουν, αλλά βρίσκουν σωτηρία στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για να «πουλήσουν» πτυχία και διπλώματα, και όχι βεβαιώσεις σπουδών. Για το επίπεδο εκπαίδευσης, βέβαια, ούτε λόγος!

Τι ζητάμε εμείς – Τι θα πρέπει να γίνει

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν μιλάμε για εναντίωση στην αναγνώριση των πτυχίων των ΚΕΣ ή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δεν στρεφόμαστε ενάντια στους αποφοίτους των ΚΕΣ ή στους σπουδαστές των Κολεγίων. Κάθε άλλο! Αφού βρέθηκαν εκεί λόγω της «βάσης του 10» ή επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για να σπουδάσουν στο εξωτερικό, γενικά ως σπουδαστές δέχονται τις συνέπειες της αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής πολιτικής. Άρα θα πρέπει να παλέψουμε μαζί ενάντια στην κοινή νεοφιλελεύθερη επίθεση. Επίσης δεν θα πρέπει να εναντιωνόμαστε γενικά από μία συντεχνιακή σκοπιά. Αυτό θα μας διασπάσει και δεν πρόκειται να επιφέρει τίποτα καλό. Μόνο αυτούς που μας επιτίθενται θα βοηθήσει, γιατί διαχωρισμένοι θα είμαστε πιο αδύναμοι.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
986ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα