Του Γιώργου Κασαμπαλάκου
H οικονομική κρίση έφτασε και στην Ελλάδα. Ό,τι είχαμε δει μέχρι στιγμής ήταν απλά μια πρόγευση του τι θα ακολουθήσει. Σύμφωνα ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2010. Οι «φούσκες» του ελληνικού καπιταλισμού είναι στην πρώτη γραμμή των «κανονιών» που σκάνε στην ελληνική οικονομία, σκορπίζοντας την απόγνωση στους εργαζόμενους από τη μια, αλλά και φορτώνοντας με καθήκοντα την αριστερά από την άλλη, από την οποία περιμένουν οι εργαζόμενοι να προτείνει και να αγωνιστεί για ένα συγκεκριμένο σχέδιο ώστε να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση που οι μεγάλοι κεφαλαιοκράτες δημιούργησαν. Τα παραδείγματα των ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ, της GA FERRIES αλλά και των 5 ασφαλιστικών εταιριών που έβαλαν λουκέτο, είναι ενδεικτικά της κατάστασης.
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Η επιχείρηση λειτουργούσε υπό τον έλεγχο του δημοσίου μέχρι το 2002, όταν και πουλήθηκε στη γερμανική πολυεθνική HDW. Από τότε στην ουσία υπολειτουργεί, αφού ακόμα και το ελληνικό δημόσιο, που είναι ο μόνος πλέον πελάτης των ναυπηγείων, αρνήθηκε να παραλάβει το πρώτο από μια σειρά υποβρυχίων τα οποία είχε παραγγείλει, λόγω τεχνικών προβλημάτων. Σύμφωνα όμως με το σωματείο εργαζομένων των Ναυπηγείων, η διοίκηση των ναυπηγείων (διορισμένος γερμανός συνδικαλιστής εργατοπατέρας) σχεδιάζει το κλείσιμό τους, έχει μάλιστα ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση που το κρύβει. Σε κάθε περίπτωση, το παλιό καμάρι της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, δεν έχει αντικείμενο εργασίας εδώ και περίπου 2 χρόνια, κάτι που αποτελεί εφιάλτη για το προσωπικό. Ήδη η κατάσταση στον χώρο των 1.400 εργαζομένων μοιάζει με καζάνι που βράζει. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι στις συνεχείς συνελεύσεις τους ακούγονται προτάσεις ακόμη και κατάληψης των ναυπηγείων (ΤΑ ΝΕΑ 26/9).
GA FERRIES
Αυτό που ήταν ευρέως γνωστό μέχρι τώρα για την επιχείρηση του Αγούδημου, ήταν οι απαράδεκτες συνθήκες ασφάλειας στα πλοία της εταιρίας, τις οποίες όλοι όσοι έχουμε λίγο πολύ ταξιδέψει με το ΜΙΛΕΝΑ, το ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ ή το ΡΟΔΑΝΘΗ τις ξέρουμε καλά. Κάτι που δεν ήταν τόσο γνωστό, ήταν όμως η πραγματικότητα, είναι το γεγονός ότι ο Αγούδημος μόνο τη δρομολογιακή περίοδο 2008-2009, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, έβαλε στα ταμεία του από επιδοτήσεις, για να έχει εν πλω τα υπερήλικα και κακοσυντηρημένα πλοία του, περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ. Από το 2003 έως το 2008 οι επιδοτήσεις που καρπώθηκε υπολογίζονται στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε για λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τις τσέπες των φορολογούμενων εργαζομένων. Κι όμως, παρά τις επιδοτήσεις, η GA FERRIES χρεωκόπησε, τα πλοία έχουν αρχίσει να κατάσχονται από τους πιστωτές και το σημαντικότερο, 200 περίπου ναυτεργάτες μένουν στο δρόμο. Όλοι τους είναι απλήρωτοι εδώ και 2 μήνες. Ο θρασύδειλος εφοπλιστής δε διστάζει να χρησιμοποιήσει μαφιόζικες μεθόδους προκειμένου να κρατήσει κλειστό το στόμα όσων εργαζομένων μιλάνε στα ΜΜΕ καταγγέλοντας σκάνδαλα και κακοδιαχείριση στην εταιρία, όπως έγινε στην περίπτωση του εργαζόμενου Παναγιώτη Φυλαχτού, ο οποίος δέχτηκε σειρά απειλητικών τηλεφωνημάτων από μπράβους του εφοπλιστή (Ριζοσπάστης 23/9).
Ασφαλιστικές Ψωμιάδη
Στα μέσα Σεπτέμβρη, ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας σε 5 ασφαλιστικές εταιρίες του ομίλου του Παύλου Ψωμιάδη. Ο ασφαλιστικός όμιλος που περιλάμβανε την ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, την GENERAL UNION και GENERAL TRUST καθώς και τις εταιρίες του ομίλου ΣΚΟΥΡΤΗΣ, χρεωκόπησε. Στην «πιάτσα» των ασφαλιστών το λουκέτο ήταν αναμενόμενο, κανείς όμως, ούτε και το κράτος, δεν ενημέρωσε ασφαλισμένους και εργαζόμενους. Έτσι, στην ουσία, ο Ψωμιάδης έδωσε πλαστή επιταγή στην Επιτροπή Εποπτείας αδιαφορώντας για τα λεφτά των περίπου 1.100.000 πολιτών που είχαν υπογράψει συμβόλαιο ασφάλισης αυτοκινήτου, ζωής και υγείας. Σε απόγνωση βέβαια και οι 700 εργαζόμενοι όπως και οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι με μπλοκάκι ασφαλιστές, αλλά και άλλοι 1.500 που δούλευαν σε ασφαλιστικά γραφεία συμβεβλημένα με τον όμιλο. Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο λουκέτο στην αγορά από το 1981 (Ημερησία 22/9) και αναμένεται να δρομολογήσει αρνητικές εξελίξεις και σε άλλες ασφαλιστικές καθώς και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα συνολικά. Το υπουργείο απασχόλησης σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως η πλειοψηφία των εργαζομένων θα προσληφθεί σε άλλες εταιρίες, χωρίς όμως να λέει κάτι συγκεκριμένο. Έτσι οι υποσχέσεις αυτές φαντάζουν σαν φτηνές προεκλογικές υποσχέσεις, χωρίς αντίκρυσμα.
Τα παραπάνω κλεισίματα επιχειρήσεων και πολλά ακόμα, μικρότερα, είναι η σημερινή εικόνα της ελληνικής βιομηχανίας και οικονομίας. Οι έλληνες αλλά και ξένοι καπιταλιστές που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα είτε αποσύρουν τα κεφάλαιά τους, είτε κλείνουν τις επιχειρήσεις τους. Αυτοί δε βγαίνουν χαμένοι, οι εργαζόμενοι όμως όλων αυτών των επιχειρήσεων είναι τα μεγάλα θύματα. Σε αυτό το ληστρικό σύστημα εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο δε γίνεται διαφορετικά, μέχρι όμως αυτό να αλλάξει, η αριστερά και τα συνδικάτα έχουν το καθήκον να προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα για την ανατροπή της κατάστασης.