Όταν η ανάγκη του να γίνει ένα σημαντικό έργο έχει την αφετηρία της μόνο και μόνο στο να «αξιοποιηθούν» επιτέλους τα «άγια» κονδύλια της ΕΕ, και αυτό συνδυάζεται με την αεριτζίδικη λογική του κάνω πολεοδομικές παρεμβάσεις χωρίς κανέναν απολύτως σχεδιασμό το αποτέλεσμα είναι οι ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ του Βόλου.
Τι έγινε λοιπόν στον Βόλο;
Η δημοτική αρχή (ελέγχεται από το ΠΑΣΟΚ) έκανε ποδηλατόδρομους μόνο κατ? όνομα, αφού πρόκειται για τμήμα του παλαιού οδοστρώματος το οποίο διαχωρίστηκε από τον υπόλοιπο δρόμο (στον οποίο κινούνται αυτοκίνητα) με ένα τσιμεντένιο πεζούλι ύψους περίπου 20εκ. πάνω στο οποίο τοποθετήθηκαν μεταλλικά κολονάκια. Αυτή η κατασκευή είναι καταρχήν άκρως επικίνδυνη για τους ποδηλάτες. Σε περίπτωση πτώσης ο τραυματισμός είναι σίγουρος. Καμία δηλαδή σχέση με αυτό που έχουμε στο μυαλό μας με ποδηλατοδρόμους σε ευρωπαϊκές πόλεις. Επιπλέον, οι αρμόδιοι στην προσπάθεια τους να τους φτιάξουν διπλής κατεύθυνσης τους έδωσαν πλάτος όσο ακριβώς χρειάζεται ώστε να παρκάρει ένα όχημα! Σαν αποτέλεσμα οι ποδηλατόδρομοι είναι σήμερα γεμάτοι παρκαρισμένα αυτοκίνητα αλλά και κάδους σκουπιδιών και φυσικά είναι αδύνατον για κάποιον ποδηλάτη να τους χρησιμοποιήσει. Και ο φαύλος αυτός κύκλος ολοκληρώνεται με το γεγονός ότι δεν μιλάμε για ένα ουσιαστικό δίκτυο ποδηλατοδρόμων που να εξυπηρετεί όλες τις συνοικίες από και προς το κέντρο αλλά για ξεκομμένες ποδηλατολωρίδες χωρίς συνοχή και λειτουργικότητα. Η επιλογή των δρόμων πάνω στους οποίους σχεδιάστηκε όλο το έργο είναι ανεπιτυχής. Στην πράξη λοιπόν πολλοί δρόμοι της πόλης έγιναν ακόμη πιο στενοί και οι ποδηλάτες συνεχίζουν και κινούνται μέσα σε αυτούς διατρέχοντας ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο από τα αυτοκίνητα.
Το να αποκτήσει επιτέλους η πόλη ένα ευρύ δίκτυο ποδηλατόδρομων είναι ένα διαχρονικό αίτημα πολλών πολιτών και κατοίκων του Βόλου γιατί κάτι τέτοιο θα άλλαζε άρδην την ποιότητα ζωής στο πολεοδομικό συγκρότημα. Για μια πόλη από τις πλέον επιβαρυμένες όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση, και με εντονότατο το κυκλοφοριακό πρόβλημα καθώς και αυτό της στάθμευσης, η είδηση έναρξης μελέτης και κατασκευής ενός τέτοιου έργου θα αποτελούσε το καλύτερο νέο. Και πράγματι, αρχικά η αποδοχή του κόσμου (κ όχι μόνο των ποδηλατιστών) στο άκουσμα της επικείμενης κατασκευής τους ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική.
Όμως τελικά ένα τέτοιο έργο πόλης κρίνεται από το πόσα προβλήματα επιλύει και πόσα δημιουργεί. Κα το αποτέλεσμα είναι ότι στην πόλη του Βόλου σήμερα επικρατεί ένα χάος! Όχι μόνο για τους οδηγούς αυτοκινήτων αλλά ? απίστευτο κ όμως αληθινό!- και για τους ποδηλάτες!
Όποιον ποδηλάτη και αν ρωτήσεις θα σου πεί πως είναι ρίσκο για έναν ποδηλάτη η διέλευση από εκεί. Επιπλέον ένα έργο με όσες καλές προθέσεις και αν ξεκινά εάν δεν έχει σωστό κεντρικό σχεδιασμό (το να δημιουργήσει στην περίπτωση μας πόλη με άξονα το ποδήλατο, κ όχι απλά μια υποχρεωτική συμβίωση αυτοκινήτου με ποδήλατα) δεν αρκεί.
Οι αρμόδιοι του Δήμου στην προσπάθεια να κάνουν «προεκλογικές τομές» έφτιαξαν ένα έκτρωμα. Επέλεξαν μια προχειρότητα την στιγμή που υπήρχαν άλλες 3 μελέτες διαφορετικά προσανατολισμένες. Αν υλοποιούνταν πχ. ένας ο αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε τη δημιουργία ενός ενιαίου ποδηλατοδρόμου καθ? όλο το μήκος της Ρήγα Φεραίου, από τον Κραυσίδωνα έως τον Άναυρο (κομβικά σημεία για την πόλη) ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.
Για όλους αυτούς τους λόγους η Παρέμβασης Πολιτών Βόλου (δημοτική παράταξη στην οποία συμμετέχει και το Ξ) ξεκίνησε καμπάνια συλλογής υπογραφών όχι ενάντια στους ποδηλατόδρομους αλλά ενάντια σε ΑΥΤΟΥΣ τους ποδηλατόδρομους. Ήδη η υποδοχή του κόσμου είναι ικανοποιητικότατη. Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί και μαζική κινητοποίηση με τη μορφή της ποδηλατοπορείας. Η μαζική συμμετοχή ποδηλατών θα καταδείξει ότι οι ίδιοι που το έργο τους αφορά δεν διέπονται από μιζέρια αλλά απαιτούν σωστές και λειτουργικές λύσεις καθημερινότητας στην πόλη.
Αποστολάκης Ιάσονας
_______________