Άρθρο της Σύνταξης από το νέο τεύχος του «Ξ», αριθμός 419 που κυκλοφορεί (21 Οκτώβρη – 4 Νοέμβρη)
Η κατάσταση στη Συρία παραμένει χαώδης. Από το 2011 πάνω από 4 εκατομμύρια Σύριοι έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς, ενώ σχεδόν 8 εκατομμύρια που παραμένουν στη χώρα χρειάζονται άμεση ανθρωπιστική βοήθεια.
Η στάση της Ε.Ε. απέναντι σε αυτή την κατάσταση είναι σκανδαλώδης, αφού το αρχικό σχέδιο κατανομής 120.000 προσφύγων στα κράτη – μέλη αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.
Όλες οι συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο κορυφών της Ε.Ε. έχουν στο επίκεντρό τους μια κατασταλτική λογική. Το σκεπτικό «απλό»: να εμποδίσουμε αυτούς τους ανθρώπους να έρθουν στην Ευρώπη.
Η αρχή έγινε με τις μονομερείς ενέργειες διάφορων χωρών και το κλείσιμο των συνόρων τους (Ουγγαρία, Κροατία) ενώ στη Σλοβενία ο στρατός θα «βοηθήσει» την αστυνομία στη «διαχείριση» των προσφυγικών ροών.
Χιλιάδες άνθρωποι που καταφέρνουν να ξεφύγουν από τον αυταρχισμό του Ασάντ, τις βόμβες των μεγάλων δυνάμεων και τις φρικαλεότητες των Τζιχαντιστών και έρχονται στην Ευρώπη προσδοκώντας μια καλύτερη ζωή, αντιμετωπίζουν φράχτες, κλειστά σύνορα και καταστολή.
ΕΕ – Τουρκία: ένα χυδαίο αλισβερίσι
Η λογική της καταστολής επικυρώθηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε όπου πραγματοποιήθηκε ένα χυδαίο αλισβερίσι μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας με φόντο το δράμα των προσφύγων. Συγκεκριμένα, η Ε.Ε. δεσμεύτηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ευκολότερη μετακίνηση των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη, με αντάλλαγμα η Τουρκία να δέχεται πίσω πρόσφυγες στους οποίους δεν δίνεται πολιτικό άσυλο. Επίσης, η Ε.Ε. θα χρηματοδοτήσει την Τουρκία με περίπου 3 δισ. € για την αντιμετώπιση των 2 εκατ. προσφύγων που βρίσκονται στο έδαφός της.
Τι σημαίνει όμως αντιμετώπιση; Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι ξεκάθαρες.
Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ χαιρέτησε τη συμφωνία για ανάσχεση της ροής προσφύγων προς την Ευρώπη.
Ο Ν. Τουσκ δεσμεύτηκε για ενίσχυση του ρόλου της FRONTEX στη φύλαξη των συνόρων.
Ο Φ. Ολάντ δήλωσε ικανοποιημένος με την προοπτική δημιουργίας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.
Αυτό το σχέδιο δεν είναι καινούριο. Ήδη από τα μέσα Σεπτέμβρη η ΕΕ είχε αποφασίσει να στείλει δυνάμεις στη Μεσόγειο με στόχο την «αντιμετώπιση των διακινητών». Στα πλαίσια αυτής της απόφασης, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να ζητούν αλλαγή πορείας ή και να καταστρέφουν τέτοια πλοία.
Τι θα γίνει τότε με τους πρόσφυγες που βρίσκονται πάνω σ’ αυτά τα πλοία; Η ΕΕ δεν ασχολείται με τέτοιου είδους ερωτήματα…
αλληλεγγύη και πάλη για συνολικές λύσεις
Οι λαοί της Ευρώπης έχουν σταθεί στο πλευρό των προσφύγων με διαδηλώσεις αλλά και δράσεις αλληλεγγύης.
Το εργατικό κίνημα και τα λαϊκά στρώματα, στην Ελλάδα και την Ευρώπη χρειάζεται να συνεχίσουν αυτές του τις δράσεις και ταυτόχρονα να διεκδικήσει συνολικές πολιτικές λύσεις:
- Άμεση κατάργηση της συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙ (δηλαδή της υποχρεωτικής επιστροφής των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ, όταν εντοπιστούν σε άλλη χώρα).
- Οργανωμένη διάσωση, μεταφορά, καταγραφή, νομική και υγειονομική στήριξη και παροχή πολιτικού ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους πρόσφυγες το ζητούν.
- Δημιουργία ανθρώπινων κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας σε όλες τις χώρες.
- Καμία κατασταλτική «αντιμετώπιση» των προσφύγων και διάλυση των φραχτών και της FRONTEX.
- Πάλη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις και το καπιταλιστικό σύστημα, που είναι οι αιτίες των ανταγωνισμών και των πολέμων, για να υπάρξει ουσιαστική και μόνιμη λύση στο δράμα των μαζικών προσφυγικών ροών. Πάλη για μια εναλλακτική σοσιαλιστική κοινωνία και μια Ευρώπη σοσιαλιστική των εργαζομένων και των λαών.