Νίκος Κανελλής
Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου
Το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά τις εκλογές, οι εργοδότες σε αρκετά εργοστάσια του Βόλου προχωράνε σε ένα νέο γύρο επίθεσης ενάντια στους βιομηχανικούς εργάτες. Αυτές οι κινήσεις έχουν προκαλέσει κινητοποιήσεις από την πλευρά των εργαζομένων.
Χαλυβουργία Ελλάδος
Η αρχή έγινε στην «Χαλυβουργία Ελλάδος» (ιδιοκτησίας Μάνεση [1]) όπου πριν από λίγες εβδομάδες η εργοδοσία ανακοίνωσε την εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας. Σύμφωνα με αυτό για το διάστημα από τα μέσα Σεπτέμβρη ως το τέλος Οκτώβρη οι εργαζόμενοι θα δούλευαν λιγότερες ημέρες με αντίστοιχη περικοπή του μισθού τους.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων οι οποίοι πραγματοποίησαν πέντε 4ωρες στάσεις εργασίας μέσα σε διάστημα περίπου 15 ημερών. Οι στάσεις εργασίας, παρότι δεν κλιμακώθηκαν και δεν οδήγησαν σε απεργίες, αποτελούν μια σαφή αλλαγή στην αντίδραση των εργαζομένων απέναντι στις επιλογές της εργοδοσίας.
Υπενθυμίζουμε ότι την περίοδο της πολύμηνης απεργίας των χαλυβουργών του Ασπροπύργου (επίσης ιδιοκτησίας Μάνεση) το 2011, οι Βολιώτες χαλυβουργοί δεν είχαν πάρει μέρος στην απεργία των συναδέλφων τους καθώς είχε επικρατήσει η εσφαλμένη άποψη ότι με την «εργασιακή ειρήνη» διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα.
Τα χρόνια που ακολούθησαν έκτοτε έδειξαν ακριβώς το αντίθετο. Όταν ο Μάνεσης κατάφερε να υποτάξει τον Ασπρόπυργο στράφηκε ενάντια στους χαλυβουργούς του Βόλου επιβάλλοντας περικοπές στους μισθούς κάτι που έγινε αποδεκτό από το σωματείο και τους εργαζόμενους χωρίς κινητοποιήσεις.
Όπως αποδείχτηκε οι περικοπές δεν ήταν ένα προσωρινό μέτρο, όπως ισχυρίζονταν ο Μάνεσης, αλλά μια νέα κατάσταση που είχε έρθει για να μείνει.
Έτσι, όταν πριν λίγο καιρό η εργοδοσία προχώρησε στην εκ περιτροπής εργασία η αντίδραση των εργαζομένων ήταν διαφορετική. Οι χαλυβουργοί προχώρησαν σε μαζικές γενικές συνελεύσεις και μετά από καιρό πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας.
Αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων αυτών ήταν ο Μάνεσης να κάνει μια μικρή υποχώρηση, που είχε περισσότερο τον χαρακτήρα του ελιγμού. Μετά την 4η στάση εργασίας ανακοίνωσε στο σωματείο ότι μειώνει τις ημέρες της εκ περιτροπής από 13 σε 8 για κάθε εργαζόμενο. Στη βάση αυτής της υποχώρησης η πρόταση που το σωματείο κατέβασε στην τελευταία γενική συνέλευση την αναστολή των κινητοποιήσεων.
Βέβαια, η αντιπαράθεση δεν έχει λήξει γιατί το επόμενο διάστημα επίκειται η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. Τα ερωτήματα είναι πολλά ενόψει της νέας σύμβασης. Θα διασφαλίζεται ότι δεν θα επανέλθουν οι αξιώσεις για εκ περιτροπής; Τι θα γίνει με τους μισθούς; Θα επανέλθουν στα επίπεδα πριν τις «προσωρινές» περικοπές; Πολύ περισσότερο θα αυξηθούν οι μισθοί έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους;
Τα ζητήματα αυτά θα αποτελέσουν το αντικείμενο ενός νέου γύρου αντιπαράθεσης με τη διαφορά ότι τώρα οι χαλυβουργοί έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τόσο τη δική τους δύναμη όσο και την αδιέξοδη αντίληψη του «καλού παιδιού» απέναντι στον εργοδότη η οποία ως τώρα έφερε μόνον ήττες.
Βιομηχανία Συσκευασιών – ΒΙΣ
Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές ζήτημα προέκυψε ζήτημα και σε άλλο εργοστάσιο, τη ΒΙΣ. Η ΒΙΣ, όπου εργάζονται περίπου 170 εργαζόμενοι, παράγει χαρτί και χαρτοκιβώτια για συσκευασίες προϊόντων και ανήκει στην οικογένεια Φιλίππου η οποία κατέχει πολλές ακόμη εταιρίες στον κλάδο τροφίμων (ΦΑΓΕ, ΕΒΓΑ, Elbisco, ΜΟΡΝΟΣ, κοτόπουλα Μιμίκος, ζύμες Κανάκης).
Η παραγωγή της ΒΙΣ καλύπτει πρώτα και κύρια τις ανάγκες του ομίλου Φιλίππου και μόνο δευτερεύοντος διοχετεύεται στην αγορά.
Στη ΒΙΣ, μετά από μια μεγάλη περίοδο προβλημάτων (διαθεσιμότητες, εκ περιτροπής εργασία κα) η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι κλείνει το τμήμα χαρτοποιίας και απολύει τους 31 εργαζόμενους σε αυτό το τμήμα του εργοστασίου.
Και η εδώ η απάντηση των εργαζομένων ήταν άμεση και δυναμική. Μέσα από μαζική γενική συνέλευση αποφάσισαν την έναρξη επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών με αρχή την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.
Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση ανάμεσα στο σωματείο, την εργοδοσία και την Επιθεώρηση Εργασίας. Εκεί η εταιρία κατέθεσε μια απαράδεκτη πρόταση με στόχο τη διάσπαση των εργαζομένων. Η πρόταση έλεγε να ισχύσουν κανονικά οι πρώτες 8 από τις 31 απολύσεις και να σταματήσει η απεργία ώστε να παγώσουν οι υπόλοιπες 23 απολύσεις ως το τέλος του χρόνου για να επαναξεταστεί η κατάσταση με τη νέα χρονιά, ανάλογα πάντα με την «οικονομική πορεία» της εταιρίας.
Η γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι απέρριψε αυτό τον εκβιασμό και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (5/10/2015) η απεργία συνεχίζεται επ’ αόριστον.
Η παρέμβαση του Ξεκινήματος
Η τοπική οργάνωση Βόλου του Ξεκινήματος πήρε πρωτοβουλίες υποστήριξης των εργατικών αυτών κινητοποιήσεων.
Μέλη του Ξ βρέθηκαν μαζί με τους απεργούς της ΒΙΣ έξω από την πύλη του εργοστασίου καθώς και στη συγκέντρωσή στην επιθεώρηση εργασίας στις 2/10, αλλά και έξω από τη Χαλυβουργία κατά τη διάρκεια στάσεων εργασίας. Επιπλέον το Ξεκίνημα Βόλου πραγματοποίησε ενημερωτική εξόρμηση στο κέντρο της πόλης[2].
Είναι βέβαιο ότι ο αναβρασμός στην τοπική βιομηχανία θα συνεχιστεί. Η κρίση συνεχίζεται και βαθαίνει και οι Έλληνες βιομήχανοι θέλουν να τσακίσουν όχι μόνο τους μισθούς και τα δικαιώματα αλλά και την ίδια τη δυνατότητα των εργαζομένων να αντιστέκονται. Για αυτό χρειάζεται άμεσα σχέδιο συντονισμένου αγώνα των εργαζομένων σε όλα τα εργοστάσια της περιοχής που αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα.