32ο συνέδριο ΓΣΕΕ

Της Νατάσας Τρούπη

"Η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι απαράδεκτη. Δεν πετύχαμε κανένα από τους στόχους μας…" (από την εισήγηση του Χ. Πολυζωγόπουλου).

"Η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ, με πιέσεις και υποσχέσεις επιχειρεί να εξοστρακίσει ή να ενσωματώσει όσα στελέχη γίνονται εμπόδιο στα ιδιοτελή σχέδιά της. Οι ίδιοι άνθρωποι, οι ίδιες μεθοδεύσεις, ο ίδιος αυταρχισμός, κρατούν καθηλωμένο το συνδικαλιστικό κίνημα, χωρίς πνοή και χωρίς δυναμική" (δήλωση της Μ. Φραγκιαδάκη, στελέχους της ΠΑΣΚΕ, που δεν εκλέχτηκε στη νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ).

Στις 17 με 20 του Μάρτη πραγματοποιήθηκε το 32ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Και σε αυτό το συνέδριο οι παρατάξεις που κυριάρχησαν και μάλιστα με μεγάλη διαφορά ήταν η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ. Πρώτη δύναμη με 45% και 21 έδρες, στη νέα 45μελή διοίκηση της ΓΣΕΕ, αναδείχθηκε η ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ), ενώ ενισχυμένη αναδείχθηκε η ΔΑΚΕ (N.Δ.), που κέρδισε δύο έδρες, μία από το ΠΑΣΟΚ και μία από το ΣΥΝ και αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη με 11 έδρες.

Συνολικά, στο κλείσιμο του 32ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, ψήφισαν 473 σύνεδροι που εκπροσωπούν 842.652 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 472 και για την εκλογή της 45μελούς Διοίκησης της ΓΣΕΕ τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

• ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ): 211 ψήφοι, 21 έδρες (είχε 22 έδρες)

• ΔΑΚΕ (N.Δ.): 115 ψήφοι, 11 έδρες (είχε 9 έδρες)

• ΔΑΣ (ΚΚΕ): 106 ψήφοι, 10 έδρες (έμεινε στη δύναμή του)

• Αυτόνομη Παρέμβαση (Συνασπισμός): 29 ψήφοι, 2 έδρες (είχε 3 έδρες)

• ΑΣΚΕ (ανεξ.): 11 ψήφοι, 1 έδρα (είχε 1 έδρα).<p/>

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τα χάλια των πολιτικών ηγεσιών της αριστεράς, αφού ακόμα και μέσα στα συνδικάτα η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν στράφηκε προς τ’ αριστερά αλλά προς τη ΝΔ! Κι εδώ, στα συνδικάτα, δεν υπάρχει το άλλοθι του "ληστρικού εκλογικού νόμου" πίσω από το οποίο να κρύβονται οι ηγεσίες της αριστεράς.

Δεν στρέφεται ενάντια στην κυβέρνηση…

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος, στον εναρκτήριο λόγο του τόνισε ότι η ΓΣΕΕ θα προτάξει την αντιμετώπιση της ανεργίας στις διεκδικήσεις της το επόμενο διάστημα, (όπως άλλωστε είναι και επιθυμία του 75% των μισθωτών σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ).

Αναφέρθηκε στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ για τις 31 Μαρτίου λέγοντας ότι δεν στρέφεται ενάντια στη νέα κυβέρνηση αλλά θέλει να δώσει ένα μήνυμα προς τους εργοδότες για αυξήσεις της τάξης του 8% στους μισθούς και 39ωρο εργασίας.

Τέλος για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είπε ότι θέλουν να υπογραφεί νωρίς για να μην υπάρξει ένταση την παραμονή των ολυμπιακών αγώνων.

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία

Για πρώτη φορά σε συνέδριο της ΓΣΕΕ εμφανίστηκε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μείωση της ανεργίας και προώθηση προγράμματος για την δημιουργία νέων σταθερών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Ως στόχους της νέας κυβέρνησης έθεσε την οικονομική και κοινωνική ενίσχυση του εργάτη, του μισθωτού και του συνταξιούχου και την δημιουργία ενός πραγματικά κοινωνικού και αξιοκρατικού κράτους! Ούτε εκπρόσωπος των εργαζομένων να ήταν! Βέβαια δεν είπε πως η πολιτική του είναι η πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ, η πολιτική του νεοφιλελευθερισμού, των ιδιωτικοποιήσεων και της διαρκούς λιτότητας!

Μπροστά στην ακράτητη "φιλολαϊκή" στάση του Καραμανλή ο Γ. Παπανδρέου ψέλλισε κάτι για τη σχέση που έχει το ΠΑΣΟΚ με τα συνδικάτα και ότι αγωνίζεται για μια καλύτερη οικονομία με επίκεντρο τον άνθρωπο…

Ενδεικτικό της συναινετικής / συμφιλιωτικής στάσης της ΓΣΕΕ είναι το γεγονός ότι η ηγεσία της (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) δηλώνουν διατεθειμένες να συνεργαστούν με την κυβέρνηση έτσι ώστε "να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα και να επιτευχθούν οι επιδιώξεις των εργαζομένων".

Ξεχνούν βέβαια ότι τα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) δεν έχουν, στην πράξη, ως στόχο την δημιουργία ενος δικαιότερου κοινωνικού κράτους, αλλά την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης.

Στο πρόγραμμα δράσης εξάλλου που ψηφίστηκε, ενώ καταδικάζονται οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, δεν υιοθετείται ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα δράσης ενάντια σ’ αυτές.

Η αριστερά

Η εικόνα της αριστεράς ήταν θλιβερή. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος μίλησε για μια άλλου τύπου ανάπτυξη και μια ανθρώπινη κοινωνία, καμιά αναφορά όμως στον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτό. Η δε Αυτόνομη Παρέμβαση (συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΝ) πήρε τη θέση στο προεδρείο με την πριμοδότηση της ΠΑΣΚΕ, αφού δεν διέθετε τον απαιτούμενο αριθμό συμβούλων.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, ενώ είχαν πιο σταθερό αντικυβερνητικό και αντικαπιταλιστικό λόγο και την πιο αιχμηρή κριτική προς την ηγεσία της ΓΣΕΕ, δεν στάθηκαν καθόλου στο πως θα αλλάξουν οι συσχετισμοί στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, ώστε να σπάσει η κυριαρχία του "δικομματισμού", ούτε βέβαια ασχολήθηκαν καθόλου με το θέμα της συνεργασίας των αριστερών παρατάξεων. Το μόνο που θέλουν είναι το ΠΑΜΕ να έχει ένα διακριτό ρόλο, αλλά χωρίς να καταφέρουν να συσπειρώσουν κανέναν έξω από τα μέλη και τους ελάχιστους φίλα προσκείμενους στο ΚΚΕ. Την ίδια στιγμή που συμμετέχει στο 45μελές συμβούλιο και στη 15μελή Εκτελεστική Επιτροπή, αποφάσισε να μην πάρει τη θέση που δικαιούνταν στο προεδρείο της ΓΣΕΕ. Αυτό εξυπηρετεί το στόχο της "καθαρότητας" που επιδιώκει να εμφανίζει το ΚΚΕ που τελικά μεταφράζεται στη διασπαστική τακτική που εφαρμόζει το ΠΑΜΕ στα συνδικάτα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα