Της ‘Αρτεμις Φύσσα
Τo Σάββατο στις 31 Γενάρη (Πανευρωπαϊκή μέρα δράσης ενάντια στο ρατσισμό), πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο. Σ’ αυτό συμμετείχαν το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, κοινότητες μεταναστών, εκπρόσωποι συνδικάτων, αντιρατσιστικές οργανώσεις, δυνάμεις της Αριστεράς και ομάδες αναρχικών…
Συνολικά στην πορεία συμμετείχαν περίπου 3. 500 άτομα, ήταν δηλαδή μικρότερη από την προηγούμενη αντιρατσιστική στις 18 Οκτώβρη. Σ αυτό έπαιξε ρόλο πρώτα απ’ όλα η παρουσία μελών της Χρυσής Αυγής -αφού έχουν κηρύξει τη 31 Γενάρη ως μέρα μνήμης για τα γεγονότα των Ιμίων (!)- και η συνακόλουθη αστυνομοκρατία. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η προεκλογική περίοδος, αφού ηγεσίες μεταναστευτικών κοινοτήτων, έχουν αναπτύξει αυταπάτες από τις υποσχέσεις του Γιωργάκη. Και ότι το ΚΚΕ όχι μόνο απουσίαζε, όπως συνηθίζει, αλλά διοργάνωσε δικό του συλλαλητήριο 5 μέρες μετά, αποτρέποντας μάλιστα μετανάστες να πάνε στο πρώτο!!
Η πορεία ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα από την Ομόνοια. Στο ύψος της παλιάς Βουλής μέλη της νεοφασιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή κάνανε αισθητή την παρουσία τους πετώντας πέτρες στους διαδηλωτές. Η αστυνομία, κάνοντας "σωστά" τη δουλειά της, πέταξε δακρυγόνα στους διαδηλωτές, ενώ φύλαγε προσεκτικά τα "δικά της παιδιά".
Η ρίψη δακρυγόνων όμως δε σταμάτησε εκεί, αφού ομάδες αναρχικών πέταξαν πέτρες στα ΜΑΤ, τα οποία με τη σειρά τους πέταξαν, ξανά, δακρυγόνα σ’ εμάς. Κάποιοι για ν’ αποδείξουν την επαναστατικότητα τους δεν μπήκαν στον κόπο να σκεφτούν ότι αν η αστυνομία έκανε "ντου", θα συνελάμβανε, και πιθανώς αργότερα να απέλαυνε, τους μετανάστες που ακολουθούσαν, για τα δικαιώματα των οποίων γινότανε η πορεία!
Το μπλοκ της Y. R. E.
Το μπλοκ της Y. R. E. ήταν μαζικό και δυναμικό, με τη μεγάλη πλειοψηφία να αποτελείται από μετανάστες. Η παρουσία των μεταναστών ήταν το αποτέλεσμα επίμονης και συνεπούς δουλειάς, και παρέμβασης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ήταν η πρώτη φορά που γυναίκες μετανάστριες συμμετείχαν τόσο μαζικά στο μπλοκ της Y. R. E. Τα συνθήματα, το ρυθμό και το όλο κλίμα το διαμόρφωσαν οι ίδιοι οι μετανάστες και αυτό έρχεται να συνεχίσει μια παράδοση που έχουν τα μπλοκ της Y. R. E., από τα πρώτα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια πέρσι στην Αθήνα, μέχρι και στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Ιούνη.
Ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη
Ταυτόχρονα σε περισσότερες από 40 πόλεις της Ευρώπης πραγματοποιούνταν αντιρατσιστικά συλλαλητήρια: Ιταλία, Πορτογαλία, Ελβετία, Βρετανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ισπανία. Στη Γαλλία μάλιστα ακτιβιστές κατέλαβαν το Συμβούλιο Οικονομικών και Κοινωνικών ζητημάτων ζητώντας έτσι τη νομιμοποίηση των μεταναστών και αντιδρώντας στη δημιουργία της Ευρώπης – φρούριο.
Συμπεράσματα
Η πορεία αυτή καθαυτή μπορεί να μην έλυσε τα συσσωρευμένα προβλήματα των μεταναστών, λειτούργησε όμως τονωτικά για την αυτοπεποίθησή τους και διδακτικά για την ελληνική ξενοφοβική κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε προσωπικές συζητήσεις με μετανάστες, δε μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν ότι ένας/μια Έλληνας/-ίδα μπορεί να ενδιαφέρεται για τα προβλήματά τους. Κι είναι φυσικό, αφού για τους μετανάστες, Έλληνας είναι ο εργοδότης που τον κακοπληρώνει και τον κακομεταχειρίζεται. Έλληνας είναι αυτός που θέλει να τον διώξει, αφού όμως ο μετανάστης του κάνει τις βρόμικες δουλειές και αφού του αναζωογονήσει τα χρεοκοπημένα ασφαλιστικά ταμεία με τις εισφορές του!
Η πορεία αυτή ήταν απλά ένα κομμάτι του αγώνα που δίνουμε καθημερινά για τη δημιουργία μιας νέας, μη ξενοφοβικής συνείδησης. Για ίσα δικαιώματα σε ντόπιους και ξένους εργαζόμενους, για πραγματική νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, για πολιτικό άσυλο σε όλους τους πρόσφυγες, ενάντια στις απελάσεις και την καταστολή. Ο αγώνας αυτός συνεχίζεται.