Τρίτη 30/3: Σύσκεψη τοπικών σχημάτων για το συντονισμό του αγώνα ενάντια στο σχέδιο νόμου Βορίδη

Τα δημοτικά σχήματα Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή και Πόλη Ανάποδα στην Θεσσαλονίκη αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να καλέσουν πανελλαδικά όλα τα δημοτικά και περιφερειακά σχήματα της ριζοσπαστικής αριστεράς να ενώσουν την φωνή τους ώστε να εμποδιστεί η ψήφιση του νόμου Βορίδη. Για αυτό τον λόγο καλούνε σε διαδικτυακή σύσκεψη την Τρίτη 30/3/21 και ώρα 19.00 προκειμένου από κοινού να διερευνηθούν οι κινηματικοί και πολιτικοί τρόποι δράσης των επόμενων εβδομάδων.
Για τη συμμετοχή στη σύσκεψη πατήστε εδώ.

Απόσυρση του σχεδίου νόμου Βορίδη

Σημαντικές αλλαγές στους ΟΤΑ φέρνει το νέο Νομοσχέδιο για τις εκλογές σε Δήμους και Περιφέρειες καθώς αυτό πρόκειται να αλλάξει καταργήσει τον ήδη συρρικνωμένο ρόλο της αυτοδιοίκησης. Οι σημαντικότερες αλλαγές εντοπίζονται σε δύο κατευθύνσεις: αλλαγές στον τρόπο διοίκησης ενός Δήμου και αλλαγές στην κατάρτιση ενός συνδυασμού για τις εκλογές. Η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιώντας μνημονιακές δεσμεύσεις για την πλήρη αποπολιτικοποίηση της λειτουργίας των δημοτικών – περιφερειακών συμβουλίων και των οργάνων των ΟΤΑ με το νέο νομοσχέδιο σχεδιάζει επιτελικούς ΟΤΑ που κύριο μέλημα θα έχουν να επιβλέπουν το έργο των ιδιωτών και να επιβάλουν τέλη και επιπλέον φόρους στους Δημότες.

Ο νόμος έρχεται ως συνέχεια του Καλλικράτη και του Κλεισθένη που μεταρρυθμιστικά υπηρετούν το ρόλο της πλήρους ενσωμάτωσης της Τ.Α. στις κυβερνητικές εντολές. Παράλληλα, ενισχύουν πολιτικές που η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προώθησε και που στόχευσαν στον μετασχηματισμό των ΟΤΑ στη κατεύθυνση της επιχειρηματικότητας μέσα από αναπτυξιακές εταιρείες και κάθε λογής συμβάσεις παραχώρησης σε ιδιώτες, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης και διεύρυνσης της ανταποδοτικότητας των ΟΤΑ με συνέπεια να έχουμε Δήμους διαφορετικών κατηγοριών αλλά κυρίως πολίτες πολλαπλών ταχυτήτων και στην κατεύθυνση εμπέδωσης της οικονομικής επιτροπείας των ΟΤΑ με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς εις βάρος των λαϊκών αναγκών και συμφερόντων.

Με πρόσχημα την εύρυθμη λειτουργία και την κυβερνησιμότητα δήμων και περιφερειών, ο νέος εκλογικός νόμος έρχεται να συνεχίσει το αντιδραστικό και δημαρχοκεντρικό πλαίσιο του νόμου Θεοδωρικάκου, ο οποίος όχι απλά έδωσε στις επιτροπές παραπάνω αρμοδιότητες, αλλά επίσης θεσμοθέτησε ex officio πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου σε αυτές με ποσοστό 3/5. Πρόκειται φανερά για ένα νομοσχέδιο που καταργεί την απλή αναλογική και ουσιαστικά περιορίζει την μεγαλύτερη αντιπροσώπευση και τη δημοκρατική λειτουργία της ΤΑ.

Μέσα από το προωθούμενο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιχειρεί να παραδώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα κόμματα εξουσίας. Με ρυθμίσεις όπως η οργανωτική ετοιμότητα, η αύξηση του κόστους συμμετοχής στις εκλογές, το εύρος του ψηφοδελτίου, το πλαφόν για τη συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο κ.α. επιχειρείται να παραγκωνιστούν οι μικρότερες και καθαρά αυτοδιοικητικές παρατάξεις έναντι των κομματικών δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων των κομμάτων εξουσίας. Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να αποκλείσει τις διεκδικητικές αυτοδιοικητικές φωνές από τα Δημοτικά Συμβούλια και να μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κυβερνητικό εταίρο, ο οποίος θα έχει κυρίως διεκπεραιωτικά χαρακτηριστικά και περιορισμένη στο ελάχιστο πολιτική λειτουργία, ώστε να προωθήσει αποτελεσματικά και χωρίς εμπόδια μία αντιλαϊκή και αυταρχική πολιτική.

Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε αναντίστοιχη τη στάση της ΚΕΔΕ η οποία αντί να πάρει ξεκάθαρη θέση εναντίωσης στο νομοσχέδιο έκτρωμα που προωθεί η ΝΔ στο οποίο καταργείται πλέον η έννοια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αρκέστηκε στο να προτείνει δευτερεύουσες μεταρρυθμιστικές όψεις σε αυτόν. Οι πλειοψηφίες της ΚΕΔΕ και ΠΕΔΕ μπροστά σε αυτή τη σαρωτική αλλαγή, επέλεξαν να ευθυγραμμιστούν με τα κομματικά τους συμφέροντα, αντί να επιτελούν το αυτοδιοικητικό τους έργο και είναι συνένοχες σε αυτό που θα συμβεί.

Μπροστά σε ένα τόσο αντιδραστικό κι ουσιωδώς αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο όπως αυτό που επίκειται να καταθέσει η ΝΔ για την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι αναγκαία όσο ποτέ η συντονισμένη δράση των δημοτικών και περιφερειακών σχημάτων της Αριστεράς ώστε να δώσουμε από κοινού τη μάχη απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που αποτελεί τομή καθυπόταξης της τοπικής αυτοδιοίκησης στο κεντρικό κράτος και τους διαχειριστές της εξουσίας του. Η απάντηση σε αυτό δεν μπορεί να δοθεί μεμονωμένα από δημοτικές παρατάξεις, αλλά απαιτεί μετωπική δράση. Γι’ αυτό καλούμε σε διαδικτυακή πανελλαδική σύσκεψη για να συζητήσουμε, να συνδιαμορφώσουμε και να περιγράψουμε ένα σχεδιασμό δράσεων.

Συγκεκριμένα οι αλλαγές που προωθεί ο νόμος Βορίδη

  1. Μειώνονται τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων και των Συμβουλίων στις Κοινότητες. Σε ότι αφορά τα Δημοτικά Συμβούλια, αυτή η ρύθμιση έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η αντιπροσώπευση στους Δήμους που προέρχονται από συνενώσεις Καποδιστριακών Δήμων.
  2. Επανέρχεται η 5ετής θητεία της Δημοτικής Αρχής. Επιμηκύνοντας τον χρόνο θητείας απαξιώνεται ο πολιτικός χαρακτήρας και η δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων των οργάνων των ΟΤΑ, καθιστώντας τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια διακοσμητικά πρώτα και κύρια στη συνείδηση του κόσμου.
  3. Η κατάργηση της απλής αναλογικής, φέρνει bonus εδρών στον πρώτο συνδυασμό. Ο πρώτος των εκλογών λαμβάνει το 60% των εδρών. Ορίζεται πλαφόν εκλογής στα Δημοτικά Συμβούλια. Οι παρατάξεις που παίρνουν λιγότερο από 3% δεν συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο.. Η αναλογική εκπροσώπηση όλων των κοινωνικών και πολιτικών τάσεων εντός του Δημοτικού ή του περιφερειακού Συμβουλίου καταργείται μαζί και με αυτή μέρος της βούλησης του λαού και κυρίως της δυνατότητάς του να ακούγεται, να παρεμβαίνει και να διεκδικεί.
  4. Καταργείται η 4η κάλπη των Κοινοτήτων. Σε αρκετές περιπτώσεις Κοινοτήτων, ειδικά σε πρώην Καποδιστριακούς Δήμους, συγκροτήθηκαν ανεξάρτητα αγωνιστικά ψηφοδέλτια κατοίκων των περιοχών, ανθρώπων που είχαν άποψη, θέληση και μεράκι να διεκδικήσουν πράγματα για τον τόπο τους. Αυτό θα εμποδιστεί αφού οι εκλογές στις κοινότητες πλέον συνδέονται υποχρεωτικά με τις εκλογές του Δημοτικού Συμβουλίου στον κεντρικό Δήμο.
  5. Το κόστος παράβολων αυξάνεται. Για τον υποψήφιο δήμαρχο στα 200 ευρώ, για τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο στα 80 ευρώ, για τον υποψήφιο κοινοτικό σύμβουλο στα 50 ευρώ. Τα ψηφοδέλτια των Κοινοτήτων ενσωματώνονται στο ψηφοδέλτιο που συμμετέχει στις εκλογές του Δημοτικού Συμβουλίου αυξάνοντας σημαντικά το κόστος εκτύπωσης ψηφοδελτίων όπου υπάρχουν κοινότητες αφού πλέον θα απαιτούνται πολλά διαφορετικά ψηφοδέλτια για κάθε κοινότητα.
  6. Το ψηφοδέλτιο του κάθε συνδυασμού για τον κεντρικό Δήμο θα πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνει υποψηφίους για το 80% των Δημοτικών Κοινοτήτων με κατοίκους περισσότερους από 300 κατοίκους
  7. Η προθεσμία κατάρτισης συνδυασμού είναι η 31η Αυγούστου για τις εκλογές που πλέον θα γίνονται τον Οκτώβριο. Οι Δημοτικές παρατάξεις θα πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα 1,5 μήνα πριν τις εκλογές.
  8. Όλα τα παραπάνω αυξάνουν δραματικά τις προϋποθέσεις στελέχωσης ενός ψηφοδελτίου στα όρια της παρεμπόδισής του από την διαδικασία των εκλογών εφόσον η υποψήφια δεν αποτελεί μια πολυπληθή κομματική παράταξη, με δυνατότητα οικονομικής υποστήριξης της συμμετοχής της από οικονομικά συμφέροντα της περιοχής ή κομματικούς μηχανισμούς

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,242ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα