Την Κυριακή 21/9, ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη η σύνοδος του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Την ίδια μέρα η πόλη φιλοξένησε τη μεγαλύτερη διαδήλωση για το κλίμα που έγινε ποτέ. Πάνω από 300.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, ενώ παράλληλα με τη σύνοδο του ΟΗΕ, διοργανώθηκε από τα κινήματα Αντισύνοδος, για το μέλλον του πλανήτη κάτω από το βάρος της κλιματικής αλλαγής και το χτίσιμο της αντίστασης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μια παγκόσμια υπόθεση
Ταυτόχρονα, σε ολόκληρο τον κόσμο διοργανώθηκαν διαδηλώσεις, πολλές από τις οποίες ξεχώρισαν, τόσο ως προς τη συμμετοχή και τη μαζικότητα, όσο και ως προς την πρωτοτυπία, την ευρηματικότητα και τον παλμό τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του διεθνούς δικτύου Avaaz που καλούσε στις κινητοποιήσεις:
«…πριν από μήνες, βάλαμε ένα τρελό στόχο: τη μεγαλύτερη κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή στην ιστορία. Χθες ο στόχος έγινε πραγματικότητα. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Νέα Υόρκη και σε πάνω από 2.000 άλλες κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο».
Στην Αθήνα της κρίσης και των μνημονίων, όπου το ισχυρό ενδιαφέρον για τα περιβαλλοντικά θέματα που υπήρχε πριν από μερικά χρόνια τείνει όλο και περισσότερο να συνθλίβεται κάτω από το βάρος της καθημερινότητας της φτώχειας και της ανασφάλειας, ένας μικρός αριθμός ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Avaaz. Η ηλεκτρονική της εκστρατεία συλλογής υπογραφών για το κλίμα πάντως, συνεχίζεται (έχοντας ξεπεράσει τα 2.000.000 υπογραφές και με επόμενο στόχο τα 3.000.000.Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στο www.avaaz.org).
Αντισύνοδος
Στη Νέα Υόρκη, στις 20 Σεπτέμβρη, μια σειρά από προβεβλημένες προσωπικότητες της αμερικάνικης Αριστεράς συμμετείχαν στην Αντισύνοδο σε σχέση με το χτίσιμο του κινήματος ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η συντρόφισσα Κσάμα Σαγουάντ (δημοτική σύμβουλος στο Σιάτλ και στέλεχος της οργάνωσης «Σοσιαλιστική Εναλλακτική», αντίστοιχη οργάνωση του «Ξ» στις ΗΠΑ) συμμετείχε μαζί με την Ναόμι Κλάιν, τους Μπέρνι Σάντερς, Μπιλ Μακ Κίμπεν και Κρις Έτζες, σε κοινή συζήτηση γύρω από το κεντρικό ερώτημα που αντιμετωπίζει το περιβαλλοντικό κίνημα: πως μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον καπιταλισμό με ένα σύστημα που θα εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Στο λινκ που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης με όλους τους ομιλητές (στα αγγλικά: https://www.youtube.com/watch?v=UgMt6t5F45U#t=4138)
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε σύντομα αποσπάσματα από την ομιλία της Κσάμα Σαγουάντ.
«Οι αυριανές διαδηλώσεις θα φέρουν κοντά δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ακτιβιστές του περιβαλλοντικού κινήματος, φοιτητές, εργάτες και τα συνδικάτα τους… Οι μεγάλες εταιρίες ενέργειας … έχουν τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων στην τσέπη τους. Δε θα είναι εύκολος στόχος να τους σταματήσουμε! Το μήνυμά μας την Κυριακή πρέπει να είναι καθαρό: αν δεν έχεις ακόμη οργανωθεί, είναι επείγουσα ανάγκη να εμπλακείς και να παραμείνεις ενεργός. Γίνε μέλος μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης, γίνε μέλος στο συνδικάτο σου … γίνε κομμάτι του αγώνα!
»Τα αιτήματά μας απέναντι στους λεγόμενους ”παγκόσμιους ηγέτες” πρέπει να είναι επίσης καθαρά: χρειαζόμαστε μαζικές δημόσιες επενδύσεις που θα βάλουν τέλος στη χρήση ορυκτών καυσίμων, σε ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης της ”καθαρής ενέργειας”. Παράλληλα με την επέκταση των δημόσιων δικτύων συγκοινωνίας, αυτό θα δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας με ανθρώπινους μισθούς και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
»Αυτοί που ελέγχουν αυτού του είδους τις συνόδους για το κλίμα, είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και την αριστοκρατία που κυβερνά το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Οι πέντε πλουσιότερες επιχειρήσεις στον κόσμο είναι εταιρίες ορυκτών καυσίμων. Έχουν όλα τα μέσα και όλη την τεχνογνωσία με βάση την οποία θα μπορούσαν να τερματίσουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να παρέχουν καθαρή ενέργεια σε όλο τον πλανήτη. Γιατί λοιπόν δεν το κάνουν; Η αλήθεια είναι ότι καμία επιστημονική μελέτη, κανένα λογικό επιχείρημα δε θα τους μεταπείσει από το να εξορύξουν μέχρι και το τελευταίο βαρέλι πετρελαίου…
»Η μεγάλη αγωνίστρια Ρόζα Λούξεμπουργκ είχε πει πριν έναν αιώνα ότι τελικά θα επικρατήσει στον κόσμο είτε ο σοσιαλισμός, είτε η βαρβαρότητα. Είναι στο χέρι μας να εξασφαλίσουμε ότι το μέλλον μας δε θα είναι αυτό της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής και του καπιταλισμού, αλλά αυτό της συνεργασίας, της ανθρωπότητας, της ομορφιάς και της βιώσιμης ανάπτυξης».