Ένα ακόμη κάμπινγκ της Y.R.E, το 15ο κατά σειρά, στο Κουτσουνάρι της Ιεράπετρας, τελείωσε αφήνοντας πίσω του μία σειρά από πλούσιες συζητήσεις, δρώμενα και πολύτιμες ανταλλαγές απόψεων ανάμεσα στα 300 άτομα που συμμετείχαν στο κάμπινγκ, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από την Κύπρο και το Ισραήλ. Για άλλη μία χρονιά σημαντική ήταν η παρουσία μεταναστών στο κάμπινγκ μαζί με τα παιδιά τους.
Αναμφισβήτητα ήταν ένα πλούσιο κάμπινγκ με πολλές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Υπήρξαν συζητήσεις που προκάλεσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως η πρώτη συζήτηση που έγινε με αφορμή την καμπάνια της Y.R.E «Έχουμε ένα όνειρο» για τα δικαιώματα των παιδιών των μεταναστών. Άλλη μία συζήτηση με πολύ ενδιαφέρον ήταν αυτή για τη γενιά των 700€, που αποτελεί πλέον μία πραγματικότητα σήμερα για όλους τους νέους εργαζόμενους, και όχι μόνο. Μέσα από τη συζήτηση και τις πολλές και διαφορετικές τοποθετήσεις που έγιναν το συμπέρασμα που βγήκε είναι η επιτακτική ανάγκη δημιουργίας πρωτοβάθμιων σωματείων σε χώρους στους οποίους δεν υπάρχουν. Κάποιες άλλες ενδιαφέρουσες συζητήσεις ήταν για την ψυχική υγεία όπου υπογραμμίστηκαν οι σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν αλλά και οι προσπάθειες που γίνονται για να αλλάξει η κατάσταση αυτή, αλλά και η συζήτηση για το γυναικείο ζήτημα.
Επιπλέον υπήρξαν και κάποιες ξεχωριστές συζητήσεις όπως για το πανευρωπαϊκό κάμπινγκ που προσπάθησαν να κάνουν οι φασίστες στην Κύπρο όπου την εικόνα για τις αντιδράσεις που υπήρξαν και οδήγησαν στην ματαίωση των σχεδίων των φασιστών, μας μετέφεραν οι ίδιοι οι Κύπριοι σ. από το αδελφό τμήμα της CWI, Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό στην Κύπρο. Επίσης σημαντική ήταν και η κουβέντα για τον αγώνα των Παλαιστινίων όπου το άνοιγμα έγινε από τον Ισραηλινό σύντροφο Shay Galy και τον Άραβα σύντροφο Ηλία Αζαμπί.
Ιδιαίτερη θέση στο κάμπινγκ είχε η Green Attack, ένα μετωπικό σχήμα για το περιβάλλον, μέσα από μία σειρά συζητήσεων για το περιβάλλον και όχι μόνο. Στην συνέχεια της σελίδας μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την παρουσία της Green Attack στο κάμπινγκ.
Πέρα όμως από τις συζητήσεις, 16 συνολικά, υπήρξαν προβολές ταινιών, έκθεση φωτογραφίας, βιβλίου και υλικού από τη δράση της Y.R.E, αλλά και μία σειρά από δρώμενα όπως βραδιά παιχνιδιών, καραόκε, «ποίησης», αλλά και αυτοσχέδιες μουσικές βραδιές με μουσικά όργανα των ίδιων των συμμετεχόντων, πάρτυ στο χώρο του κάμπινγκ και στην Ιεράπετρα, εκδρομή στο Γαϊδουρονήσι κ.α.
__________________
15ο κάμπινγκ YRE: αντιρατσιστικό στο όνομα και… στην ουσία
Το ετήσιο αντιρατσιστικό κάμπινγκ της YRE κατάφερε και αυτό το καλοκαίρι να δημιουργήσει ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από τον ρατσισμό και τον εθνικισμό. Η αρμονική συμβίωση, οι κοινές συζητήσεις και η διασκέδαση ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους έδειξαν ότι η διαφορετικότητα στην εμφάνιση και στον πολιτισμό δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο στις ανθρώπινες σχέσεις. Έντονη ήταν η παρουσία μεταναστών και προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα.
Μετανάστες, άνδρες, γυναίκες και τα παιδιά τους, ήταν εκεί. Παιδιά, μάλιστα, που τα ίδια γεννήθηκαν και μεγαλώνουν εδώ και ενώ δεν είναι μετανάστες, το κράτος τους αντιμετωπίζει σαν τέτοιους κι έτσι τους αφαιρεί δικαιώματα. Αυτά τα παιδιά, που τα ονομάζουν “2η γενιά μεταναστών”, παλεύουν για τα δικαιώματά τους μέσα από την εκστρατεία “έχουμε ένα όνειρο”. Το όνειρό τους; Ίσες ευκαιρίες με τα παιδιά των Ελλήνων. Η δράση τους ξεχώρισε στο κάμπινγκ, καθώς η πρώτη κεντρική συζήτηση ήταν ειδικά αφιερωμένη σε αυτούς και την εκστρατεία. Επίσης, όλες τις μέρες υπήρχε τραπεζάκι με μάζεμα υπογραφών στήριξης, όπως και κονκάρδες, αυτοκόλλητα, dvd, καλλιτεχνικές φωτογραφίες και άλλο αντιρατσιστικό υλικό.
Πέρα από τη θεωρία, όμως, δε θα μπορούσε να λείψει και η δράση. Η YRE και ο δήμος Ιεράπετρας συνδιοργάνωσαν ένα διήμερο αντιρατσιστικό φεστιβάλ στην κεντρική πλατεία της πόλης, με θεατρικό δρώμενο, που συμπεριλάμβανε βίντεο- μαρτυρίες μεταναστών στην Ελλάδα, και συναυλία, στα οποία βοήθησαν οι συμμετέχοντες του κάμπινγκ και το συγκρότημα ΩMEGA. Ήταν μία έκφραση αλληλεγγύης σε μια περιοχή που σφύζει από μετανάστες.
Φοίβος- Σταύρος Μακρίδης
____________________
Η Green Attack στο κάμπινγκ της YRE
Στο 15ο κάμπινγκ της YRE στη Νότια Κρήτη, συμμετείχε για πρώτη φορά και η green attack-μέτωπο για το περιβάλλον με διοργάνωση συζητήσεων αλλά και δράσεων.
Τα θέματα που κουβεντιάσαμε ήταν «κλιματικές αλλαγές», «δάση και πυρκαγιές» και «κινήματα πολιτών για τους ελεύθερους χώρους κ το περιβάλλον».
Στην τελευταία συζήτηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Οικολογικής Κίνησης Ιεράπετρας που μας ενημέρωσαν για τα οικολογικά προβλήματα της περιοχής του νομού Λασιθίου καθώς και για τις δράσεις που αναπτύσσουν.
Όλες οι συζητήσεις ήταν πολύ ζωντανές με την ενεργό συμμετοχή των κατασκηνωτών, καταλήγοντας ότι δεν πάει άλλο με την καταστροφή του περιβάλλοντος και άρα της ζωής μας, πρέπει να λάβουμε δράση!
Και δε μείναμε μόνο στα λόγια…η green attack συμμετείχε και στήριξε τη συναυλία που διοργανώθηκε από την οικολογική ομάδα Σητείας στο χωριό Λάστρος, ενάντια στην καταστροφή της περιοχής Κάβο Σίδερο, όπου επιχειρείται το ξεπούλημα μιας έκτασης, 26.000 στρεμμάτων και ιδιαίτερης ομορφιάς, σε τουριστικές πολυεθνικές επιχειρήσεις, για να δημιουργηθούν ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και γήπεδα του γκολφ. «Η ομορφιά θα σώσει τη φύση» ήταν το σλόγκαν της συναυλίας όπου συμμετείχαν οι πιο γνωστοί μουσικοί της Κρήτης(Ρος Ντέιλι, Χαίνηδες κτλ) και στήριξαν πολλές τοπικές περιβαλλοντικές ομάδες.
Επίσης συμμετείχαμε στο φεστιβάλ εθνοτήτων που διοργανώθηκε από το Δήμο Ιεράπετρας με δικό μας stand, ενημερώνοντας και συνομιλώντας με κατοίκους της περιοχής.
Η συμμετοχή της green attack στο κάμπινγκ της YRE βοήθησε στο να βρεθούμε πρώτη φορά μέλη και φίλοι της green attack από όλη την Ελλάδα, αλλά και να γνωριστούμε με άλλες περιβαλλοντικές κινήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε μεταξύ μας εμπειρίες.
Κλαίρη Κουντούρη-green attack Θεσσαλονίκης
_____________________
Το Ξεκίνημα στο κάμπινγκ της Y.R.E.
Για άλλη μια χρονιά το Ξεκίνημα συμμετείχε στο αντιρατσιστικό camping της Y.R.E. Όπως και τις προηγούμενες χρονιές διοργάνωσε τις δικές του ειδικές συζητήσεις. Οι συζητήσεις ήταν 2, η πρώτη αφορούσε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ενώ η δεύτερη την πείνα στον πλανήτη και την κρίση στα τρόφιμα.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι και οι δύο συζητήσεις είχαν πολύ μεγάλη συμμετοχή από κόσμο γεγονός που αποδεικνύει πως ακόμα και σε ένα μέρος όπως η Κρήτη που δίνει πολλές ευκαιρίες για διασκέδαση, ο προβληματισμός και η συζήτηση δεν λείπει αλλά κυρίως η διάθεση για να δούμε πως μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.
Δηλαδή, φάνηκαν ξεκάθαρα τόσο το πώς η αριστερά μπορεί να πάρει τα πράγματα στα χέρια της –στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ- αλλά και το πως η αριστερά πρέπει να έχει συγκεκριμένες προτάσεις, πρόγραμμα και ουσιαστικό αντιπολιτευτικό λόγο απέναντι στα κόμματα του κεφαλαίου. Στην συζήτηση για την κρίση, η συνολικότερη εικόνα του κόσμου μας βοήθησε να βγάλουμε συμπεράσματα για το βάρβαρο σύστημα που καταδικάζει τεράστιες περιοχές του πλανήτη σε πείνα και για το πού οφείλεται η οικονομική κρίση που έχει εμφανή αποτελέσματα διεθνώς. Αλλά το βασικότερο, το πιο όμορφο πράγμα που μας έμεινε είναι ότι δεν παλεύουμε μόνοι μας, εδώ στην Ελλάδα, αλλά μπορούμε να παλέψουμε και να οργανωθούμε διεθνώς.
Συνολικά, άλλη μια χρονιά το Ξεκίνημα είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα, ζωντανή και επιτυχημένη παρουσία στο camping τόσο μέσα από τις δύο μαζικές του συζητήσεις αλλά και μέσα από το βιβλιοπωλείο του όπου όλα όσα συζητούσαμε (και πολλά παραπάνω) μπορούσε ο καθένας και καθεμιά να διαβάσει και να τα ξανασυζητήσει! Τα αντίστοιχα να ευχηθούμε και για τα επόμενα camping!
Άννα Κλέιτσα