συγκέντρωση: Πεδίον Άρεως, 13:00
προσυγκέντρωση Ξ: Ιουλιανού & Πατησίων 12:00
Τη χρονιά που φεύγει η κυβέρνηση υλοποίησε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις των τελευταίων χρόνων αφαιρώντας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ιστορικές κατακτήσεις του εργατικού κινήματος (8ωρο, υπερωρίες κτλ.).
Εκατοντάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει ενώ άλλες 450 ετοιμάζονται να κλείσουν άμεσα ρίχνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.
Ο νέος νόμος για τις ΔΕΚΟ στοχεύει στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων τόσο για τους νέους όσο και για τους παλιούς εργαζόμενους καθώς οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται και οι εσωτερικοί κανονισμοί θα μπορούν να αλλάζουν εφόσον η επιχείρηση έχει ελλείμματα, κάτι που ισχύει για όλες σχεδόν τις ΔΕΚΟ με ευθύνη των κυβερνήσεων και όχι των εργαζομένων.
Παράλληλα η κυβέρνηση στοχεύει στο χτύπημα των εναπομείναντων ισχυρών συνδικάτων των ΔΕΚΟ που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ΓΣΕΕ ώστε να μπορεί πιο εύκολα να τις παραδώσει στους ιδιώτες και τους «εθνικούς προμηθευτές» όπως καταγγέλουν ακόμα και τα δικά της στελέχη ( Παλαιοκρασάς κτλ.)
Ο προϋπολογισμός του 2006 έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των μέτρων ενάντια στους εργαζόμενους. Με πρόφαση τη «δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας» η κυβέρνηση ετοίμασε ένα προϋπολογισμό που μειώνει όλες τις δαπάνες στους τομείς κοινωνικής πρόνοιας (παιδεία, υγεία, μισθολογικές αυξήσεις), αυξάνει τη φορολογία για τους εργαζόμενους και τις φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο.
Ετοιμάζεται να (ξανα)ανοίξει το ασφαλιστικό και το παράδειγμα της Γερμανίας όπου ο «μεγάλος συνασπισμός» αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια δε φαντάζει και τόσο μακρινό.
Να αντιδράσουμε
Η γενική απεργία λοιπόν στις 14 Δεκέμβρη δεν είναι «άλλη μία απεργία». Είναι μία κινητοποίηση που πρέπει και μπορεί να πετύχει. Πρέπει και μπορεί να είναι μία δυναμική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης. Το στρατόπεδο της κυβέρνησης και του ΣΕΒ είναι αποφασισμένο. Το ίδιο αποφασισμένο και ενωμένο πρέπει να είναι και το στρατόπεδο των εργαζομένων.
Η στάση του ΠΑΜΕ που συμμετέχει στην απεργία αλλά όχι στην συγκέντρωση της ΓΣΕΕ είναι για μια ακόμη φορά λαθεμένη καθώς απομαζικοποιεί τη συγκέντρωση, δε δίνει εναλλακτική λύση στους εργαζόμενους και σε τελική ανάλυση αφήνει τον Πολυζωγόπουλο και τον Πουπάκη να παίζουν μονότερμα τη μέρα της απεργίας.
Στα χέρια μας
Η επιτυχία λοιπόν της απεργίας είναι κομβική. Οι εργαζόμενοι όμως δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που καλούν την απεργία. Πρόσφατα γκάλοπ αποδεικνύουν ότι μόλις το 1/3 των εργαζομένων εμπιστεύεται τα συνδικάτα. Και πώς να κάνουν διαφορετικά οι εργαζόμενοι όταν όλη την τελευταία περίοδο οι ηγεσίες των συνδικάτων έχουν αποδείξει πως επί της ουσίας στηρίζουν την πολιτική τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ.
Γι’ αυτό δεν μπορούμε να αφήσουμε την οργάνωση της απεργίας απλά στα χέρια των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Οι ηγεσίες αυτές άλλωστε δεν έκαναν και πολλά για να οργανώσουν τις τελευταίες απεργίες που κάλεσαν.
Έτσι λοιπόν χρειάζεται η βάση των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επιτυχία της απεργίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει να γίνουν γενικές συνελεύσεις σε κάθε χώρο που θα εκλέξουν απεργιακές επιτροπές, ανά πάσα στιγμή ανακλητές, με στόχο την πλήρη ενημέρωση όλων των εργαζομένων κάθε κλάδου και τον καλύτερο συντονισμό.
Αυτές οι επιτροπές σε συνεργασία με τα πρωτοβάθμια σωματεία πρέπει να επεξεργαστούν τόσο το πλαίσιο των αιτημάτων όσο και τις πρακτικές λεπτομέρειες για τη συμμετοχή των εργαζομένων όχι μόνο στην απεργία αλλά και στην απεργιακή διαδήλωση.
Πολλοί εργαζόμενοι δικαιολογημένα προβληματίζονται για τα χαμένα μεροκάματα μιας απεργίας. Όμως τα μέτρα της κυβέρνησης θα μας κοστίσουν πολύ περισσότερα από μερικά χαμένα μεροκάματα.
όλοι μαζί μπορούμε
-Να απαιτήσουμε την απόσυρση του νόμου για τις ΔΕΚΟ και των αντεργατικών νομοσχεδίων του καλοκαιριού για το ωράριο και τις υπερωρίες.
-Να σταματήσουμε τα κλεισίματα των επιχειρήσεων ζητώντας διαχειριστικό έλεγχο για να αποκαλυφτούν τα χρέη και οι κομπίνες των ιδιωτών και το πέρασμά τους στα χέρια των εργαζομένων, των δήμων και των τοπικών φορέων της περιοχής που βρίσκονται.
-Να επιβάλλουμε δραστική αύξηση των δαπανών για παιδεία,υγεία, πρόνοια και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.
-Να μειωθεί η φορολογία στους μισθωτούς, τους αγρότες, τους μικρομαγαζάτορες και τους συνταξιούχους και να αυξηθεί στο μεγάλο κεφάλαιο.
-Να επιβάλλουμε κλιμάκωση του αγώνα με επαναλαμβανόμενες απεργίες στις ΔΕΚΟ παράλληλα με αποκλεισμούς κτιρίων, πορείες, συναυλίες συμπαράστασης.
-Να απαντήσουμε με νέα 48ωρη γενική απεργία στο βαθμό που η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει.