10 χρόνια Y.R.E – β’ μέρος: Η δημιουργία του ελληνικού τμήματος

Η εκπληκτική ανταπόκριση που συνάντησε η δημιουργία της ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – Y.R.E στις πρώτες χώρες που δημιουργήθηκε και ιδιαίτερα η πετυχημένη πρώτη πανευρωπαϊκή αντιφασιστική διαδήλωση 40.000 νέων στις Βρυξέλλες τον Οκτώβρη του 92 "έσπρωξαν" στην κατεύθυνση της δημιουργίας και του ελληνικού τμήματος της Y.R.E.

Έχοντας μόλις ζήσει το εθνικιστικό ντελίριο γύρω από το Μακεδονικό και την ραγδαία ανάπτυξητης ξενοφοβίας, ταυτόχρονα με την εμφάνιση νεοφασιστικών ομάδων και οργανώσεων (ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ – ΣΤΟΧΟΣ κτλ.) από τα τέλη του 1993, αρχίσαμε να συζητάμε την ιδέα της δημιουργίας τμήματος της Y.R.E. και στην Ελλάδα.

Τον Μάρτη του 1994 παρακολουθήσαμε το πρώτο πανευρωπαϊκό συνέδριο της Y.R.E στην Φραγκφούρτη της Γερμανίας. Το νερό είχε ήδη μπει στο αυλάκι. Το πρώτο φυλλάδιο εκδόθηκε σαν ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Y.R.E.το Μάιο του 1994. Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια μαζική, μαχητική αντιρατσιστική οργάνωση. Στοχεύαμε στην συσπείρωση ευρύτερων στρωμάτων της νεολαίας που ήθελε συγκεκριμένη δράση ενάντια στους φασίστες αλλά παράλληλα διατηρούσε την καχυποψία της για τις πολιτικές οργανώσεις, το φόβο για τα καπελώματα και την σύγχυση για το τι ακριβώς είναι ο σοσιαλισμός. Ας μην ξεχνάμε ότι είχαν περάσει μόλις 4 χρόνια από την κατάρρευση των σταλινικών καθεστώτων της πρώην Α.Ευρώπης, ενώ παράλληλα η πλήρης ενσωμάτωση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στο σύστημα πρόσφερε το δικό της μερτικό στην κακοποίηση του όρου "σοσιαλισμός".

Οι πρώτες εξορμήσεις της επιτροπής ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Σε διάστημα μερικών βδομάδων είχαν μαζευτεί πάνω από 800 ονόματα που ήθελαν να συμβάλλουν στη δημιουργία της Y.R.E.

Εκδηλώσεις – σταθμός

H πρώτη εκστρατεία είχε σαν στόχο την αντίθεση στην κάθοδο της νεοφασιστικής ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ στις ευρωεκλογές τον Ιούνη του 1994. Ακολούθησε το πρώτο αντιρατσιστικό κάμπινγκ στην Σέριφο τον Ιούλη και οι πρώτες ανοικτές εκδηλώσεις τον Σεπτέμβρη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι επιθέσεις Χρυσαυγιτών σε μαθητές-μέλη της Y.R.E στην Κυψέλη το Γενάρη του 1995 αποτέλεσαν την αφορμή για τη διοργάνωση της πρώτης αντιφασιστικής πορείας σε μια περιοχή που αποτελούσε ορμητήριο των νεοφασιστών για πολλά χρόνια. Στις 9 Φλεβάρη του 1995 μια μαχητική πορεία 500 νέων, στηριγμένη κύρια από τους μαθητές του 39ου Λυκείου Κυψέλης στο οποίο φοιτούσαν τα μέλη της Y.R.Ε. -και παρά το ανοικτό σαμποτάρισμα της τοπικής ΚΝΕ- έδωσε αποστομωτική απάντηση στους φασίστες και ουσιαστικά αποτέλεσε την αρχή για την οριστική απομάκρυνση των κεντρικών τους γραφείων από την περιοχή.

Το πρώτο συνέδριο του ελληνικού τμήματος της Y.R.E τον Γενάρη του 1996 επισφράγισε αυτό που ήδη συνέβαινε σε μια σειρά γειτονιές, σχολεία και σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων επαρχιακών πόλεων: μια δημοκρατική, μαχητική οργάνωση που συνδύαζε την τεκμηριωμένη αντιπαράθεση, τις ζωντανές συζητήσεις, με τη διαρκή και πολύμορφη δράση.

Η πάλη ενάντια στον εθνικισμό ήταν σταθερά μέσα στις βασικές μας εμφάσεις. Το Νοέμβρη του 1996 σε εκδήλωση της Y.R.E στην ΑΣΟΕΕ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν καλεσμένος ο Μ.Μουσταφά τότε βουλευτής Ροδόπης ενώ στο καλοκαιρινό κάμπινγκ του 1996 είχαμε στο ίδιο πάνελ τον ελληνοκύπριο σκηνοθέτη Π.Χρυσάνθου και τον τουρκοκύπριο καθηγητή Ν.Κιζιργιουλέκ.

Οι ετήσιες εκδόσεις των Ημερολογίων του Ρατσισμού στην Ελλάδα και τα καλοκαιρινά βδομαδιάτικα κάμπινγκ καθιερώθηκαν. Τα μεν ημερολόγια σαν την πρώτη σοβαρή καταγραφή ρατσιστικών περιστατικών ενάντια στην κατεστημένη άποψη που διακήρυσσε ότι "στην Ελλάδα δεν υπάρχει ρατσισμός". Ενώ τα κάμπινγκ εξελίχτηκαν σε ένα σταθερό ραντεβού για εκατοντάδες αντιρατσιστές από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Οι μεγάλες εκδηλώσεις-συναυλίες της Y.R.E. στο Γκάζι στην Αθήνα και στο Θέατρο Συκεών στην Θεσσαλονίκη ενάντια στην ανεργία και το ρατσισμό τον Μάιο και τον Ιούνιο του 1997, εκτός του ότι συγκέντρωσαν πάνω από 6.000 άτομα, αποτέλεσαν και την αρχή της σύνδεσης με το πανευρωπαϊκό κίνημα και τις ευρωπορείες κατά της ανεργίας, που ουσιαστικά ήταν και ο προπομπός του κινήματος κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.

Την Πρωτομαγιά του 1998, μαζί με το Δίκτυο, την ΟΚΔΕ-Σπάρτακος και το περιοδικό ΔΡΟΜΟΙ,πήραμε την πρωτοβουλία για την ματαίωση της πρώτης δημόσιας ρατσιστικής συγκέντρωσης τηςΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ στην Πλ.Κολοκοτρώνη, την οποία θεωρούσαμε πρόκληση για την αριστερά καιτο εργατικό κίνημα. Αφού προηγήθηκε η κατάληψη της πλατείας 6 ώρες πριν την συγκέντρωσητων φασιστών, ακολούθησε η συγκέντρωση εκατοντάδων αντιφασιστών, με κινητοποίηση μιας μέρας, που οδήγησε στην ανατροπή των σχεδίων των υμνητών του Χίτλερ.

Θέσεις – Δομή

Οι θέσεις της Y.R.E είχαν σαφή αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο χωρίς να καταλήγουν σε μια ολοκληρωμένη πρόταση για μια άλλη κοινωνία. Αυτό έγινε γιατί δεν θέλαμε να υπάρχει σαν προαπαιτούμενο για την αντιρατσιστική δράση η συμφωνία στην πάλη για το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό που εκ των πραγμάτων θα απέκλειε όσους δεν ήταν πεισμένοι για την ορθότητα των σοσιαλιστικών ιδεών. Υπήρχε μια χαλαρή οργανωτική δομή τοπικών πυρήνων και μια πανελλαδική γραμματεία που συντόνιζε την δουλειά και η οποία είχε εκλεγεί από το συνέδριο.

Επιχείρηση "Λάσπη"

Διάφορες αναρχικές ομάδες που έβλεπαν με ανταγωνιστικό τρόπο την Y.R.E, ξεκίνησαν από την αρχή μια συστηματική εκστρατεία λάσπης λέγοντας ότι "η Υ.R.E είναι καπελωμένη από το ΞΕΚΙΝΗΜΑ", "τα παίρνει από το κράτος", "είναι δημιούργημα των κρατών της Ευρώπης" κτλ.

Στην Θεσσαλονίκη μάλιστα, το Μάιο του 1995 έφτασαν στο σημείο να ματαιώσουν την πρώτη αντιρατσιστική συναυλία της Y.R.E, ενώ στην Αθήνα το Νοέμβρη του ’95 προσπάθησαν να διαλύσουν δια της βίας το πρώτο πάρτι της Y.R.E.

H απάντηση σε όλα αυτά ήταν η ίδια η μαζικότητα της Υ.R.E, η δημοκρατική και ανοικτή συζήτηση στο εσωτερικό της, η εκπροσώπηση όλων των απόψεων στην γραμματεία, όπου εκτός των άλλων τα μέλη του Ξεκινήματος ήταν μειοψηφία και η σαφής πολιτική στάση για τη διεκδίκηση οικονομικής ενίσχυσης από κρατικούς φορείς, δήμους και συνδικάτα στο βαθμό που δεν μας δέσμευαν σε τίποτα και δεν άλλαζαν ούτε λέξη στην κριτική που τους ασκούσαμε σε κάθε μας έντυπο και σε κάθε μας δραστηριότητα.

Από τους επικριτές της Y.R.E. δεν μπορούσε να λείπει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ που μας έβλεπε σαν "αγγλο-αμερικάνικο κατασκεύασμα". Εδώ μόνο να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά μπορούσαμε…

Η νέα φάση

Η διαρκής ανάπτυξη της Y.R.E. έφερε και τα προβλήματά της. Γίναμε μια μαζική οργάνωση χωρίς όμως τη δομή μιας μαζικής οργάνωσης. Υπήρχαν λίγα στελέχη για εκατοντάδες μέλη, για δεκάδες εκδηλώσεις, για πολλές εκδόσεις και για πολλαπλά μέτωπα δράσης. Επιπλέον πολλοί πυρήνες που είχαν δημιουργηθεί στη βάση της αυτοοργάνωσης, όταν δεν υπήρχε κάποιο σημαντικό γεγονός υπολειτουργούσαν.

Παράλληλα άλλαζαν και οι πολιτικές συνθήκες στις οποίες καταλυτικό ρόλο έπαιξε η εμφάνιση του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης. Ο ρατσισμός και ο νεοφασισμός εξακολουθούσαν να υπάρχουν σαν προβλήματα αλλά πλέον άρχισαν να εμφανίζονται νέα κοινωνικά κινήματα με πιο συνολική θεώρηση και αναζήτηση. Επιπλέον και μέσα στη νεολαία άρχισε να εντείνεται η αναζήτηση ολοκληρωμένων απαντήσεων σε μεγάλα ζητήματα (περιβάλλον, πόλεμος, νεοφιλελευθερισμός, παιδεία, κτλ.).

Το 2ο συνέδριο το Μάη του 1998 σηματοδότησε την αρχή της αναζήτησης για μια προσαρμογή της Y.R.E. στα νέα δεδομένα.

Στο επόμενο: Η Y.R.E σήμερα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα