Του Νίκου Αναστασιάδη
Κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο έκαναν οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων, χθες Τετάρτη 13/4, με στόχο την αποκάλυψη των σχεδίων ιδιωτικοποίησης της εταιρίας.
Η ΕΛΒΟ είναι μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ελλάδας και η μόνη που μπορεί να παράγει βαρέα οχήματα. Είναι ένα εργοστάσιο που μπορεί να παράγει εκτός από στρατιωτικά οχήματα, ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, φορτηγά, αστικά λεωφορεία, γεωργικά μηχανήματα, οχήματα αεροδρομίων, τραμ, αλλά και ποδήλατα! Αυτή τη στιγμή απασχολεί 350 εργαζόμενους, αλλά σε πλήρη λειτουργία μπορεί να δίνει δουλειά σε πάνω από 1.000, ενώ μπορεί να τροφοδοτεί με δουλειά εκατοντάδες δορυφορικές επιχειρήσεις.
Τα τελευταία χρόνια παραμένει παροπλισμένη, μια και μετά την ιδιωτικοποίησή της την περίοδο 2000-2010, όπου ο Μυτιληναίος την ξεζούμισε και την έβαλε σε τροχιά παρακμής, έχει μπει σε καθεστώς «ειδικής εκκαθάρισης» όπου προσπαθούν να την πουλήσουν όσο-όσο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί ότι θα αποκαταστήσει το δημόσιο χαρακτήρα στην ΕΛΒΟ. Μετά όμως ήρθαν οι συμφωνίες και το Μνημόνια 3 και όλα αυτά πάγωσαν. Τώρα, συζητιέται στις συναντήσεις των υπουργών με τους εργαζόμενους ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή» και ότι η εταιρία «πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί».
Με άλλα λόγια, μια σημαντική παραγωγική δομή της Β. Ελλάδας, που αν έμπαινε σε λειτουργία θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη γενικότερη ανασυγκρότηση της οικονομίας στην περιοχή (αλλά και στη χώρα) οδεύει σε ξεπούλημα, και μάλιστα χωρίς καμία πρόβλεψη για την τύχη των εργαζομένων της.
Το τραγικό είναι ότι όταν μπαίνει το ερώτημα «γιατί» η απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης είναι «έχετε δίκιο, αλλά που θα βρούμε τα λεφτά»; Η χρησιμοποίηση ακριβώς της ίδιας επιχειρηματολογίας με την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ ,ίσως θα έπρεπε να προβληματίσει όσους υγιείς υποστηρικτές έχει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μας αγαπάνε οι Γερμανοί, σαν φίλοι ήρθανε…
Τις τελευταίες μέρες συζητιέται έντονα το σενάριο να δοθεί το 65% και το μάνατζμεντ στην KMW (Krauss-Maffei Wegmann) γερμανικό κολοσσό της αμυντικής βιομηχανίας.
Για όποιον δεν κατάλαβε λοιπόν γιατί το γερμανικό κεφάλαιο «σκίζεται» τα τελευταία χρόνια να μας «βοηθήσει», θα αναφέρουμε μερικά «αντισταθμιστικά οφέλη» που έχει αποκομίσει:
- τον ΟΤΕ τον αγόρασε η Deutsche Telekom
- το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας το έφτιαξε και το διαχειρίζεται η Hochtief
- τα αεροδρόμια πήγαν στη Fraport
- καλά, η Siemens έχει προμηθεύσει (με το αζημίωτο) όλο το ελληνικό δημόσιο
- η Thyssenkrupp πήρε ένα μέρος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
- η RWE έχει «μνημόνιο συνεργασίας» με τη ΔΕΗ
- μέσω του ανοίγματος της ελληνικής αγοράς μπήκαν και πήραν μέρος της πίτας Lidl, Praktiker, MediaMarkt, Makro κ.α.
- οι γερμανικές εξαγωγές προς την Ελλάδα είναι γύρω στα 5 δισ. € ετησίως[1]. Μέσα σε αυτές είναι φυσικά και εισαγωγές όπλων
- και φυσικά όλες αυτές οι «παρουσίες» στην Ελλάδα συνοδεύονται και από τις αντίστοιχες συμβάσεις για διαφόρων τύπων έργα
Αν κάποιος, δε, νομίζει ότι στη Γερμανία όλα λειτουργούν ρολόι και θα έρθουν εδώ να «βάλουν την τάξη» ας ρίξει μια ματιά στα τελευταία στοιχεία:
- το κόστος διαφθοράς στη Γερμανία είναι 250 δισ. €, όσο το ελληνικό ΑΕΠ! [2]
- η Γερμανία είναι η 2η χώρα της ΕΕ στην φοροαποφυγή και στο ξέπλυμα χρήματος, όπως αποκάλυψαν τα LuxLeaks[3]
- τα σκάνδαλα της Wolkswagen και της Siemens έδειξαν σε όλο τον κόσμο ότι ο τρόπος που λειτουργεί το μεγάλο κεφάλαιο είναι κοινός, από τη Σομαλία μέχρι τον Καναδά
Ανοιχτή ΕΛΒΟ για την κοινωνία
Η ΕΛΒΟ είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργοστάσια στη Θεσσαλονίκη και πρέπει να παραμείνει ανοιχτή, κάνοντας ταυτόχρονα «επανεξοπλισμό» των εγκαταστάσεών της, ώστε να παράγει προϊόντα χρήσιμα για την ελληνική κοινωνία.
Έχει μήπως σταματήσει η ανάγκη να αγοράζουμε ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, αστικά λεωφορεία, βαρέα οχήματα; Όχι φυσικά! Αντί λοιπόν να τα εισάγουμε πανάκριβα, μπορούμε να τα παράγουμε εδώ, δημιουργώντας θέσεις εργασίας! Και με αυτόν τον τρόπο όλοι βγαίνουν κερδισμένοι! Όλοι; Εκτός από τις πολυεθνικές και τους ντόπιους αντιπροσώπους τους…
Οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ είναι αυτή τη στιγμή δύο μήνες απλήρωτοι. Το σταμάτημα των πληρωμών είναι σχεδιασμένο να λειτουργήσει εκβιαστικά, για να προωθήσει την αντίληψη «ας ιδιωτικοποιηθεί αν είναι να πληρωνόμαστε στην ώρα μας». Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να γίνει. Η ιδιωτικοποίηση, όπως πολύ καλά ξέρουν οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ λόγω της εμπειρίας τους με το Μυτηλιναίο, σημαίνει μόνο μείωση προσωπικού και απαξίωση, για να βγουν κέρδη για τον ιδιώτη.
Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να βγουν μπροστά, να ενημερώσουν την κοινωνία της Θεσσαλονίκης για το έγκλημα[4] που συντελείται, να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα μέτωπο με όλους τους κλάδους που απειλούνται από τις ίδιες πολιτικές και να δώσουν τη μάχη να μείνει ανοιχτό το εργοστάσιο, να περάσει σε δημόσια ιδιοκτησία και να παράγει χρήσιμα πράγματα για την κοινωνία.