Συνέλευση εργαζομένων Εθνικής τράπεζας: να καταψηφιστεί η (μη) δράση της ηγεσίας

Διαβάστε την προκήρυξη που μοιράζουν οι τραπεζοϋπάλληλοι του Ξεκινήματος στην ετήσια γενική συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα

 

Καταψήφιση της ηγεσίας του ΣΥΕΤΕ!

Πάλη για ένα διαφορετικό συνδικαλιστικό κίνημα!

 

Απολογισμός (μη) δράσης ΣΥΕΤΕ

Το 2015 αποτέλεσε ένα έτος πυκνών πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων και διεργασιών, δυναμικών αγώνων, αλλά και μεγάλων ηττών. Από το κύμα ελπίδας που «πλημμύρισε» όλη την Ευρώπη τον Ιανουάριο, από τις μαζικές κινητοποιήσεις του Φεβρουαρίου με κεντρικό σύνθημα «Ούτε βήμα πίσω» και από το ιστορικών διαστάσεων ταξικό «ΟΧΙ» του Ιούλη, φτάσαμε στη συνθηκολόγηση και άνευ όρων υποταγή της Κυβέρνησης. Οι ηγεσίες των ΣΥΕΤΕ-ΟΤΟΕ-ΓΣΕΕ όχι μόνο αρνήθηκαν συνειδητά να συμμετέχουν σε αυτές τις διεργασίες και να τις οργανώσουν, αλλά στη μεγάλη μάχη του Δημοψηφίσματος πήραν ξεκάθαρα την πλευρά του «ΝΑΙ» μαζί με τους Τραπεζίτες, τους καναλάρχες και σύσσωμο το κατεστημένο. Τα δάκρυά τους, λοιπόν, για το τρίτο μνημόνιο είναι «κροκοδείλια». Παρόλα αυτά, το εργατικό κίνημα μέσα από τις ήττες βγάζει συμπεράσματα, τόσο για το ρόλο των συνδικαλιστικών ηγεσιών, όσο και για το γεγονός ότι η κατάργηση της λιτότητας περνά μέσα από τη σύγκρουση με το εγχώριο και ευρωπαϊκό κατεστημένο.

Τρίτο Μνημόνιο

Το τρίτο Μνημόνιο αποτελεί συνέχεια και επέκταση των προηγούμενων με κεντρική κατεύθυνση να φορτώσει το βάρος της κρίσης στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Πέρα από όλα τα άλλα, τα δύο κορυφαία σημεία για τους εργαζόμενους-ες στις Τράπεζες ήταν:

  • Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών: Αποτελεί ένα οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα με την ιδιοκτησία του τραπεζικού συστήματος να περνά στο απόλυτο έλεγχο των Δανειστών και των κερδοσκοπικών funds. Ο ΣΥΕΤΕ δεν πήρε θέση για αυτήν την εξέλιξη, δεν αντιτάχθηκε σθεναρά, όπως θα όφειλε, καθώς επί της ουσίας συμφωνεί με τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Μόνο η υιοθέτηση της πρότασης για Δημόσια Ιδιοκτησία των Τραπεζών, κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, μπορεί να δώσει διέξοδο.
  • Ασφαλιστικό: Το νέα μέτρα που προωθούν Κυβέρνηση και Δανειστές δίνουν ακόμα ένα ισχυρό χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση προς όφελος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, με ταυτόχρονη συρρίκνωση της ευθύνης του Κράτους μόνο στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας. Ενάντια στην αντι-ασφαλιστική μεταρρύθμιση σημειώθηκε ένας πρώτος γύρος αγώνων με πρωτοπόρο τον αγροτικό κόσμο. Ο ΣΥΕΤΕ, ακολουθώντας ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ, πέρα από μια 24ωρη «τουφεκιά στο αέρα», δεν εκπόνησε κανένα σχέδιο κλιμάκωσης του αγώνα και σύνδεσης του εργατικού και του αγροτικού κινήματος.

Τι έγινε στην ΕΤΕ

Οι εκατοντάδες χρυσοπληρωμένοι ειδικοί σύμβουλοι, το ενοικιαζόμενο προσωπικό που συνεχώς διευρύνεται, τα εκατομμύρια Ευρώ σε outsourcing, το σχέδιο για νέα μαζική «εθελούσια έξοδο», τα «απεχθή» δάνεια των συναδέλφων/ισσών από την πρώην Probank, οι εκατοντάδες ώρες απλήρωτων υπερωριών, κ.α. αποτελούν ζητήματα που δεν έλαβαν ουσιαστική απάντηση από την συνδικαλιστική ηγεσία.

Λειτουργία ΣΥΕΤΕ

Για ακόμα μια φορά στις «κορυφές» του Συλλόγου κυριάρχησε μια γραφειοκρατική και αντιδημοκρατική αντίληψη. Διαπραγματεύσεις «κεκλεισμένων των θυρών». Άρνηση λήψης πρωτοβουλιών βάσης, ενημέρωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων. Τα Νομαρχιακά Παραρτήματα παραμένουν αδρανή, χωρίς ουσιαστικό ρόλο. Οι Γραμματείες και οι αποσπάσεις δεν μοιράστηκαν αναλογικά σε όλες τις παρατάξεις. Με λίγα λόγια, η ηγεσία του ΣΥΕΤΕ έχει αποκοπεί από τη βάση, έχει απομακρυνθεί πλήρως από τις αγωνιστικές παραδόσεις του εργατικού κινήματος. Επιπλέον, διακατέχεται από λογική «συνδιοίκησης» με την Τράπεζα και αντιμετωπίζει πελατειακά τους συναδέλφους, καθώς θέλει εργαζόμενους/ες αδρανείς και αμέτοχους, έτσι ώστε αυτή (η ηγετική ομάδα) να αποτελεί τον προνομιακό «συνομιλητή» τις εκάστοτε Διοίκησης.

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας: Κλαδική

Στις 16 Μαρτίου 2016 υπογράφηκε από την ΟΤΟΕ και τους εκπροσώπους των Τραπεζών η νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τριετή διάρκεια (2016-2018).
Είναι σημαντική η ύπαρξή της, καθώς μας παρέχει μια θεσμική και νομική βάση προκειμένου να δώσουμε από καλύτερη θέση την μάχη για την επιχειρησιακή μας σύμβαση. Παρόλα αυτά η κλαδική βρίσκεται πίσω από τους στόχους που είχε θέσει η ηγεσία της ΟΤΟΕ και περιέχει μια σειρά από «θολά» και προβληματικά σημεία. Η μη αποκατάσταση των απωλειών που υποστήκαμε το προηγούμενο διάστημα, η απουσία ρήτρας μη απολύσεων, το ιδιωτικό πρόγραμμα υγείας , και η αποδοχή των μνημονιακών δεσμεύσεων αποτελούν μερικά από αυτά.

Επιχειρησιακή

Το πλαίσιο των διεκδικήσεων πρέπει να είναι σαφές, ριζοσπαστικό και γειωμένο στη συνείδηση και τις ανάγκες των εργαζομένων. Ενδεικτικά να περιλαμβάνει: αποκατάσταση των απωλειών (μισθολογικών και ασφαλιστικών ταμείων), καμία μείωση των θέσεων εργασίας, «ξήλωμα» των χρυσοπληρωμένων ειδικών συμβούλων, κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας , κ.α. Φυσικά ένα τέτοιο πλαίσιο διεκδικήσεων δεν μπορεί να υλοποιηθεί από μια χούφτα «ειδικών-επαγγελματιών» συνδικαλιστών. Απαιτείται να γίνει κτήμα κάθε εργαζόμενου και εργαζόμενης, απαιτείται η ενεργητική και μαχητική παρέμβαση της «βάσης» στο «στίβο» των διαπραγματεύσεων.

Το εργατικό κίνημα και οι αγώνες της επόμενης περιόδου

Η υπογραφή του τρίτου Μνημονίου από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η πλήρης αδυναμία της άρχουσας τάξης να βρει διέξοδο από την οικονομική και κοινωνική κρίση, οδηγούν σε νέο γύρο επιθέσεων στα εργασιακά και δημοκρατικά μας δικαιώματα. Σε αυτές τις μάχες δεν μπορούμε να κατέβουμε με τις ίδιες «φθαρμένες» και γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες. Χρειαζόμαστε ένα νέο συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα, απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος, πιο ώριμο και πιο αποφασισμένο. Που θα τραβήξει διαχωριστικές γραμμές από την Εργοδοσία και τον Κυβερνητισμό (παλιό και νέο). Που θα λειτουργεί συλλογικά και δημοκρατικά. Που δεν θα διστάσει να έρθει σε ρήξη με τους εκπροσώπους του ΤΙΝΑ (There Is No Alternative) και των αντεργατικών επιθέσεων, την Κυβέρνηση, την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. Τέλος, που θα υιοθετήσει ριζοσπαστικά αιτήματα και μορφές πάλης με στόχο να θέσουν την Οικονομία στο έλεγχο των εργαζομένων και της κοινωνίας. Οι δυνάμεις που να υποστηρίζουν μια τέτοια «γραμμή» υπάρχουν (διάσπαρτες) μέσα στους χώρους δουλειάς. Καιρός να βρεθούμε και να βαδίσουμε μαζί…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,275ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα